Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Gučevo smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Planina Gučevo predstavlja još jedno bajkovito mesto u Srbiji, pogodno za begstvo od gradske vreve i udoban boravak u prelepom prirodnom ambijentu. Nalazi se iznad Loznice i Banje Koviljače, severno od Boranje, dinarske planine u Podrinju, zapadnom delu Srbije i u prostoru koji Drina u luku zatvara sa zapada i severozapada.

Gučevo je planina bogata mineralnim izvorima

Brojni potoci koji izviru na planini i kroz nju otiču prema reci Jadar i Drini, raščlanjuju joj strane i čine pejzaž i prirodne lepote ove planine neodoljivim. Na njoj takođe izbijaju i termo – mineralni izvori banje Koviljače. Najviši vrh planine je Crni vrh, nalazi se na 779 metara nadmorske visine, na njenom severozapadnom završetku, iznad Koviljače i nedaleko od Loznice. Na samom vrhu nema potoka i izvora jer je krečnjačkog sastava.

Šume su zaštitni znak Gučeva

Ovu planinu krase stoletne šume, uglavnom bukove, koje svojim vrhovima dodiruju nebo i koje presecaju uređene staze, kao stvorene za šetnju, odmor i rekreaciju posetioca u čije duše će se nakon višesatnog boravka na ovoj planini, neizostavno useliti i njen spokoj. Pored šuma, planinu krase livade prepune procvetalog lekovitog i šumskog bilja, koje tako opojno znaju da zamirišu u vreme kosidbe.

Sport i rekreacija na Gučevu

Na severnoj strani planine, na nadmorskoj visini od 550 metara, sagrađen je planinarski dom i turističko-ugostiteljski objekat, koji je ujedno i najveći planinarski dom u Srbiji, Vidikovac. To ime je dobio zato što se na samo 80 metara od kompleksa nalazi vidikovac sa koga se pruža najlepši pogled na reku Drinu i Republiku Srpsku.

Dečije odmaralište i “Gučevski vajati”

U sklopu kompleksa nalazi se istoimeno dečije odmaralište, kao i etno selo “Gučevski vajati” sa istoimenim restoranom i starim vajatima u kojima se može prespavati, koje se prosto utapa u prirodan ambijent kraja. Dečije odmaralište, sa smeštajnim kapacitetom od 90 ležaja posebno je opremljeno kako bi u njemu i na planini uživali i nastavu u prirodi zavoleli najmlađi naraštaji.

U okolini odmarališta nalaze se i park za decu sa klaclakicam i ljulaškama, otvoreni sportski tereni za male sportiste, kao i mini zoo vrt sa zečevima, paunima, golubovima. Da bi boravak dece na planini bio što kvalitetniji i sadržajniji, kao i da bi na njoj počeli da razvijaju ljubav prema prirodi i njenim lepotama, u okviru odmarališta brinu se i doktor, osoblje, rekreator i domar, prisutni 24 časa dnevno.

Nedaleko do njega na visini do 500 metara, na jednoj zaravni podignit je auto-kamp sa restoranom i kamp-kućicama.

Spomen kosturnica na Gučevu

Spomen kosturnica posvećena junacima izginulim u čuvenoj bici na Drini tokom Prvog svetskog rata nalazi se na ovoj planini i predstavlja njen značajni kulturno istorijski spomenik. U njoj su i sahranjene sakupljene kosti žrtava. Na planini poznavaoci ove bitke još uvek mogu da prepoznaju izukrštane pruge rovova, zemunica i kratera koji svedoče o ovom sukobu.

Bitka na Drini

Bitka na Drini predstavlja niz borbi koje su vodile snage Kraljevine Srbije, duž grebena podrinjskih planina Gučeva, Boranje i Jagodnje, prirodnog grudobrana zapadne Srbije, sa ciljem da zaustave drugi pokušaj Austrougarske da prodre u Srbiju, tokom 1914. godine.

Gučevska bitka

Gučevska bitka je započeta 8. septembra 1914 godine i ovo je bila jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka, poznata je i kao jedna od prvih rovovskih borbi iz Prvog svetskog rata. Srpski i austrougarski rovovi bili su na veoma maloj udaljenosti, koja je na pojedinim kotama iznosila svega 5 – 7 m. Ovako mala udaljenost između srpskih i austrougarskih rovova bila je radi paralisanja austrougarske artiljerije, koja je bila daleko nadmoćnija od srpske.

Osnovni cilj austrougarske ofanzive, da se probije kroz centar i opkole srpska krila, nije ostvaren i pored opšte nadmoći neprijatelja i početnih uspeha. Ipak, padom kota 708, Eminove vode i Kulišta, 6. novembra palo je i Gučevo, a jedinice kombinovane divizije morale su da se povuku na desnu obalu reke Štire. U borbama na Gučevu srpske trupe imale su znatne gubitke, ali su ostvarile svoj cilj parališući austrougarsku vojsku na ovom delu fronta skoro dva meseca.

Paraglajding na Gučevu

Paraglajding klub Kobra osnovan je avgusta 2008. godine. Klub učestvuje na svim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i bavi se turističkim letenjem tandem paraglajderom. Za tandem letove i treninge koriste terene planine Gučevo. Start se nalazi na vrhu planine, na 779 metara nadmorske visine. Visinska razlika do cilja je 620m. Za tandem let nisu potrebne nikakve pripreme niti letacko iskustvo. Poželjno je obuti duboku obuću koja štiti zglobove i dugačke pantalone.

Posebnu pažnja posvećena je vremenskim uslovima, ne samo radi sigurnosti letača, već i zbog uživanja u letenju. Let u tandemu traje oko 20-30 minuta, zavisno od vremenskih uslova.

Manastir Čokešina

Manastir Čokešina nalazi se na 18 kilometara od planine Gučevo i predstavlja jedno od izletišta na koje se upućuju njeni posetioci. Manastir je, po predanju, zadužbina vojvode Miloša Obilića. Po predanju, on je počeo sa gradnjom ovog manastira uoči Kosovske bitke, u kojoj je, nažalost izgubio život. Gradnju tokom XIV veka nastavlja vojvoda Bogdan Čokeša. Manastir je zatim više puta bio rušen i spaljivan.

Zapisi kažu da je obnovljen 1785. godine, u vreme arhijereja valjevskog kir Joakima i starešine manastira jeromonaha Pajsija Lukića. U vreme znamenitog boja na Čokešini, 1804. godine, manastir je zapaljen a obnovio ga je 1823. godine knez Miloš Obrenović. Manastir je stradao i u vreme Drugog svetskog rata. Manastirska crkva je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, a od 1830. godine tu se nalazi čuvena ikona Pokrov Presvete Bogorodice Čokešinske, pred kojom su se, ako je verovati beleškama u manastrskim analima u prošlosti, a i danas dešavala brojna čuda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gučevo
Rent-A-Car - GučevoIzleti/Ekskurzije - Gučevo

Drugi gradovi Zapadna Srbija