Destinacije :: Pirotski okrug ::

Gradašnica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na obroncima Stare planine, idealnog mesta za obnovu energije i „punjenje bateriija“ u ambijentu iskonske prirode, nalazi se maleno selo Gradašnica, na periferiji grada Pirota i na početku jedinstvenog kanjona gradašničke reke. Ovaj neobičan grad bogate kulturne tradicije i duge istorije očaraće vas svojom velikom ponudom specifičnih domaćih proizvoda, kao i velikim izborom znamenitosti, „starina“ i karakterističnim naglaskom gostoljubivih i vedrih domaćina.

Legenda o Gradašnici

Postoji legenda koja kaže da je Gradašnica najstarije naselje u čitavom kraju, starije i od samog Pirota, i da su ga osnovala tri brata. Takođe, postoje i natpisi iz XVI veka koji svedoče o antičkim ruševinama na kojima je kasnije zasnovano selo Gradašnica.

Crkva svete Bogorodice (XIX vek)

U centru ovog mestašca postoji crkva svete Bogorodice, sagrađena u prvoj polovini XIX veka. Sama šetnja selom i susret sa predusretljivim domaćinima doživljaj je sam za sebe, a neki od zdravih i kvalitetnih proizvoda koji se ovde mogu nabaviti su kozji, ovči i kravlji sir, bagremov i livadski domaći med, domaća rakija, domaće vino i nadaleko poznata i čuvena pirotska peglana kobasica.

Kanjon reke Gradašnice

Nedaleko od sela protiče istoimena reka, Gradašnica, praveći veoma atraktivnu klisuru, dugačku preko jednog kilometra, čiji su zaseci kanjona strmi i nepristupačni, pa stoga prolazak njome predstavlja pravu avanturu. Na ovom području je nekada vrvelo od vodenica – bilo ih je čak 25, dok danas radi samo jedna.

Izvor lekovite vode – Dag Banjica

Na vrhuncu šetnje kraj reke Gradašnice, na oko samo 4km od seoca, svakodnevno se okuplja veliki broj posetilaca, naročito onih kojima su potrebna izuzetno lekovita svojstva vode koja ovde izvire. Za ove izvore tople vode vezano je još jedno predanje koje kaže da je upravo tu spas i lek za otvorene rane na svom licu i telu pronašla lepotica iz Istanbula, po imenu Daga.

U potrazi za rešenjem za svoj problem, ona je navodno proputovala čitavu Evropu i Aziju, dok nije pronašla ovu vodu. U znak zahvalnosti, vrelo na kojem je čudesno iscelila teške rane devojka je nazvala svojim imenom. Na osnovu ostataka naselja i grobnica iz doba vladavine starih Rimljana, smatra se da su i oni znali za lekovita svojstva ove vode.

Tri termalna izvora – Stara banjica, Glavni izvor i Selske vodenice

Ovde postoje tri termalna izvora – Stara banjica i Glavni izvor čija je temperatura 30 stepeni i izvor po imenu Selske vodenice, čija je temperatura 21.5 stepeni. Kraj Glavnog izvora uređen je pokriveni bazen za kupanje, koji se može koristiti u svim vremenskim uslovima. Voda leči i povoljno utiče na lečenje kožnih oboljenja, zaceljivanje rana, kao i stomačne tegobe i oboljenja želuca.

Stara planina

Zbog svoje izvanredne lepote, te brojnih retkih biljnih i životinjskih vrsta, kao i nesvakidašnjih hidrogeoloških pojava, Stara planina je 1997. godine proglašena Parkom prirode. Stena Babin zub, na 1758 metara nadmorske visine, gde se jedan njen vrh izdvaja oblikom koji podseća na stari zub – zaštitni je znak ove predivne planine.

Dolina potoka Bigar

Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, meandri Temštice i drugi. Prirodni rezervati i spomenici prirode čine posebne vrednosti tog parka. Tu rastu retke i zaštićene vrste od kojih su neke bor krivulj, bukove prašume, planinski javor i biljke iz porodice mesožderki. U toj oblasti živi više od 30 vrsta sisara, a među njima su i tekunica, snežna voluharica, ris i medved, kao i 203 vrste ptica. Riđem mišaru i poljskoj ševi takođe je ovo glavno stanište. Pored toga, to je kraj poznat po autohtonim vrstama ovaca, koza i goveda koje su se prilagodile teškim uslovima visokih pašnjaka.

Stara planina je pravi biser zaljubljenika u prirodu

Posetioci Stare planine moći će da uživaju u brojnim stazama kroz netaknute šume, pašnjake i livade, a mogu izabrati i vožnju bicikla. Ljubitelji lova moći će, čak, da se oprobaju i u lovu na jelene i vukove, dok ni ribolovci neće osetiti ništa manje zadovoljstvo pecajući brojne potočne i rečne vrste riba. Takođe, Stara planina je pravo mesto za one koji bi želeli da se oprobaju u paraglajdingu, a i skijanje je ovde sport u povoju za koji već postoje odlični uslovi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gradašnica
Rent-A-Car - GradašnicaIzleti/Ekskurzije - Gradašnica
Drugi gradovi Pirotski okrug