Destinacije :: Šumadija ::

Grabovica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Grabovica je maleno, razuđeno seoce koje se nalazi na 6 km od Gornjeg Milanovca kada krenete prema Kragujevcu. Sa manje od 500 stanovnika, smestilo se na zatalasanim padinama jugozapadne Šumadije, na obroncima planine Vujan. Najviši vrh ove planine uzdiže se na 857 metara nadmorske visine, dok se iznad same Grabovice nadvija Klik, sa preko 600 metara. Ovo šarmantno seoce ima veliki turistički potencijal, zahvaljujući svom jedinstvenom položaju i predivnom pogledu na panoramu grada koji se prostire pod njegovim nogama, a grabovičke šume su veoma popularna lovišta.

U selu Grabovica postoji čak 11 izvora vode

U selu postoji čak 11 izvora vode, a meštani posebno koriste jednu staru česmu i tvrde da je to najbolja voda u Grabovici. Svi gosti i posetioci ovog sela mogu se oprobati u seoskim poslovima kao što su branje voća, lekovitih biljaka ili sakupljanje gljiva. Takođe, meštani rado organizuju ture do najbližih vidikovaca, obilaske okoline i upoznavanje sa bogatstvom šumadijskog kraja.

Predlažemo Vam da krenete u pešačku turu po vrhovima planine Vujan

Jedna od najzanimljivijih pešačkih tura vodi do Klika, jednog od vrhova planine Vujan, na 622 metra nadmorske visine, odmah iznad sela Grabovica. Iako uspon može izgledati naporno, krajolik je lep, a sam uspon ne onoliko strm kao što bi se očekivalo, pa nije neophodno da budete u odličnoj kondiciji da biste se ispeli do fantastičnog vidikovca koji nagrađuje svaki uložen napor. Staza je lepo obeležena, sa jasnim znakovima pored puta, a pogled na Šumadiju odavde ostavlja bez daha u bilo koje doba godine. Tako se odavde mogu videti Ovčar, Kablar, Ostrovica, Rudnik, zatim polja, zatlasani pašnjaci i neponovljiva panorama Gornjeg Milanovca.

Manastir Vujan

Planina Vujan ”krije” i istoimeni manastir, više puta rušen i obnavljan. Manastirsku crkvu posvećenu Arhanđelu Mihajlu podigao je, davne 1805. godine Nikola Milićević Lunjevica, jedan od velikih junaka i učesnik ustanka u Takovu. On je bio i deda poslednje kraljice dinastije Obrenović, Drage Mašin. Sam manastir je daleko stariji, ali se detalji njegovog osnivanja gube u stranicama burne istorije ovog kraja. Ipak, neke arhitekturalne karakteristike mogu da potvrde da je na ovom mestu stajao još u XIII veku.

Manastir Vraćevšnica (1428. godina)

Manastir Vraćevšnica deli ime sa svojom varošicom, a asocijacije pri pomenu ovog imena vode u davnu 1428. godinu, kada je Radič Postupović odigao ovu zadužbinu. I ovaj manastir je više puta rušen i obnavljan, a danas se o njemu stara sestrinstvo monahinja. Manastir se sastoji od manastirske crkve posvećene Svetom Đorđu i tri konaka iz različitih perioda. U dvorištu je veoma interesantan spomenik Višnji Obrenović, majci kneza Miloša.

Manastir iza svojih zidina čiva raznicu sa bakropisom iz XVIII veka, krst iz Drugog srpskog ustanka, delove nameštaja porodice Obrenović, a na 3 km iznad manastira nalazi se Konak kneza Miloša, koji je tri godine služio kao prestonica Srbije, sve do 1819. godine, kada Kragujevac postaje prestoni grad.

Posetite Takovo i Orašac

Čuveno Takovo i Orašac nalaze se samo nekoliko kilometara od Grabovice, i ako ste nekada bili ovde na ekskurziji, verovatno je vreme da se vratite i ponovo otkrijete sve ono što ste zaboravili o jednom od najznačajnijih događaja srpske istorije.

Takovo je središte raznih kulturnih i istorijskih znamenitosti, a poseban značaj svakako čuva Crkva Brvanara u kojoj je knez Miloš podigao Drugi srpski ustanak na dan 15. februar 1815. godine, na Cveti. Ovo je jedna od najstarijih građevina crkvene arhitekture, podignuta 1795. godine na mestu raniije crkve.

Inače, Brvnara je obnovljena i konzervirana 1935. godine, i do danas je sačuvala svoj originalni izgled. Ovde se nalazi i Muzej Takova, smešten u školskoj zgradi, zadužbini kralja Aleksandra Obrenovića. U muzeju se čuvaju brojni eksponati vezani za Drugi srpski ustanak, među kojima čuvena slika Paje Jovanovića, takovski krst i ostaci Takovskog grma, dok ovo ime danas nosi kulturno dobro od velikog značaja.

Takovski grm

Takovski grm je istorijski kompleks koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka, sa centralnim spomenikom podignutom 1887. godine, u senci hrasta koji svedoči odluci o podizanju ustanka. Takođe, rad Petra Ubavkića, monumentalna bronzana skulptura otkrivena je 1990. godine.

Muzički festival Serbia World Music Festival

Od 2009. godine, u Takovu se održava i muzički festival Serbia World Music Festival i to prvog vikenda u avgustu. Na njemu nastupaju muzičke grupe iz svih delova sveta. Festival svetske muzike u Srbiji ima za cilj, da pored niza koncerata Etno muzike na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja bez obzira na kulturnu i religioznu pozadinu. Do sada su na festivalu nastupali bendovi iz Srbije, Norveške, Švedske, Kube, Engleske, Francuske, Hrvatske.

 

Popularno izletište Savinac

Jedno od najpopularnijih izletišta meštana ovog kraja svakako je Savinac, udaljen samo 4 km udaljen od Takova. Savinac je čuveno kupalište i česta destinacija mnogih turista, sa dva izvora termo-mineralne vode, za koje se vezuju mnoge legende, a pomenućemo samo da Savinac svoje ime duguje Svetom Savi. Legenda kaže da je nekada davno, ovim putevima prolazio i prvi srpski arhiepiskop, pa se veliki otisak kopita njegovog konja i danas može videti u jednom kamenu.

Ovde se nalazi i manastir istog imena, u čijoj je porti smeštena porodična kapela Bana Matkovića. Pod korvom ove crkve, svoj mir su našli i zemni ostaci Mine Vukomanović Karadžić. Legenda kaže da je na ovom mestu postojao manastir koji je osveštao sam Sveti Sava, što bi poreklo ovog manastira odvelo čak u davni XIII vek. Sve do XVII veka ovo je bio muški manastir, kada je pretrpeo potpuno rušenje i spaljivanje, a nakon toga na ovom mestu knez Miloš Obrenović podigao je svoju prvu zadužbinu, 1819. godine.

Ne propustite da obiđete i Gornji Milanovac

Svakako i sam Gornji Milanovac zavređuje vašu pažnju, sa Miloševom zadužbinom u centru grada, crkvom Svete Trojice, Starom čaršijom u kojoj možete obići posmrtne ostatke vojvode Milana Obrenovića, zgradu bivšeg okružnog načelstva, Kulturni centar, Muzej rudničko-takovskog kraja, i bogatu ponudu kafića i restorana i sportskih objekata.

Kada se već zateknete u blizini, obiđite veliki Spomen-park Brdo mira. Ovaj svojevrsni muzej pod vedrim nebom obuhvata spomenički kompleks koji se prostire na 4,5 hektara pod zasadima raznog parkovskog drveća. Tu se, na jednom mestu nalaze spomenici iz različitih perioda: Spomen kosturnica crveno-armejaca i palih boraca takovskog kraja u Drugom svetskom ratu, Spomenik internircima stradalim u Norveškoj, Spomenik logorašima u Mauthauzenu, kao i spomenik borcima stradalim u sukobima od 1991. do 1999. godine.

Opština Gornjeg Milanovca nudi mnoštvo kulturnih manifestacija tokom čitave godine, što sasvim odgovara karakteru veselih meštana, pa svakako proverite kalendare ovih događanja ako odlučte da vikend ili odmor provedete u ovoj svojevrsnoj kolevci moderne Srbije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Grabovica
Rent-A-Car - GrabovicaIzleti/Ekskurzije - Grabovica

Drugi gradovi Šumadija