Destinacije :: Banat ::

Bela Crkva smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Bela Crkva smeštena je u južnom Banatu, na samo oko 100 kilometara istočno od Beograda. Ovaj gradić u Vojvodini broji tek nešto više od 10.000 meštana, ali i uprkos tome prednjači po turističkoj ponudi koja svakog leta u Belu Crkvu dovede veliki broj turista.

Koja je sve imena nosila Bela Crkva

Bela Crkva je, kao i većina gradova u Vojvodini prošla kroz periodizaciju različitih imena na različitim jezicima u zavisnosti od političke i strateške situacije u kojoj se grad nalazio kroz vekove. Svojevremeno se Bela Crkva dičila sa čak 4 imena od kojih su pored srpskog naziva tu još i Biserica Alba na rumunskom, Fehertemplom na mađarkskom i Weisskirchen na nemačkom.

Kratka istorija Bele Crkve

Bela Crkva je doživela veliki procvat u vreme vladavine Marije Terezije. Nemački trgovci sa sobom donose marljivost, radnost i preduzimljivot pre svega. Nemački doseljenici su iskoristili predodređenost ove zemlje i njenu prirodnu sklonost ka vinogradarstvu te su iskoristivost zemljišta doveli do maksimuma. Zbog toga ne čudi što je ovaj kraj poznat po izvrsnom vinu i dobrom grožđu koje ovde uspeva.

Bela Crkva kraljica baroka

Objekti koji se danas smatraju simbolima Bele Crkve vode poreklo iz XVIII veka. Oni su sagrađeni u baroknom stilu koji se danas vezuje za umetnički i pravac u arhitekturi koji je dosta zastupljen u ovom delu Srbije. Rimokatolička i pravoslavna crkva, kao i druge zgrade poput opštine i doma vojske izvrsni su primerci ove arihtekture. Rekonstruisani objekti u stilu bečke secesije takođe krase grad, a pogotovu sam centar. Bela Crkva je, stoga, bečku secesiju svrstala kao još jedan od svojih simbola.

Crkva Sv. Petra i Pavla

Mala crkva koja se prvobitno nalazila na mestu današnje veće crkve, izgrađena je 1751. godine, a bila je usko vezana sa doseljavanjem Srba u ovaj kraj. Do plana o izgradnji većeg hrama došlo je, naravno, kada su pojedini ugledni vernici skupili prilog u cilju izgradnje hrama sa većim kapacitetima zbog porasta stanovnika Inače, sama izgradnja crkve Svetog Petra i Pavla trajala je šest godina i kada je izgrađena, stara crkva je bila porušena, a ikone su nakon toga prenete u novu crkvu.

Ruska crkva

Ova građevina situirana u Beloj Crkvi svakako je jedna od posećenijih tačaka u gradu, a iza sebe ima interesantnu priču. Kada je početkom XX veka na jug Banata stiglo oko 2.000 ruskih izgnanika, dočekani su u najvećoj slozi u Kraljevini Jugoslaviji. Varošica postaje preplavljena ruskim narodom pa je shodno tome podignuta i crkva za religijske potrebe vernika, proporcionalno sa rastom ruskog stanovništva. Dve stvetinje koje se nalaze u ovom hramu jezu Krst i kopija Kazanjske ikone Presvete Bogorodice.

Narodni muzej u Beloj Crkvi (1877. godina)

Bela Crkva prednjači u postavljanju muzejskih standarda u čitavoj Vojvodini. Muzej u Beloj Crkvi osnovan je 1877. godine što ukazuje na to da je muzejska delatnost u ovom gradiću najstarija u Vojvodini. Prvi muzej je nosio naziv Gradski muzej do 1954. godine kada dobija sadašnji naziv – Narodni muzej. Kao osnivač muzeja uzima se Svetolik Subotić, profesor književnosti u Gimnaziji. Osim bogate arheološke kolekcije kojom muzej raspolaže, u njemu se nalaze još i dela belocrkvanskih slikara iz XIX veka.

Biciklizam u Beloj Crkvi

Ukoliko posećujete ovaj divan gradić, a želite da ga upoznate što bolje predlažemo vam da se umesto auta odlučite za bicikl kao prevozno sredstvo. Plodni voćnjaci i vinogradi pokraj kojih se možete provozati, očaraće vas i u potpunosti oduševiti. Tako da za sve one koji vole nešto aktivniji odmor, biciklizam u Beloj Crkvi može biti pravo rešenje.

7 Belocrkvenačkih jezera

Prirodne lepote kojima obiluje čitava Srbija nisu zaobišle ni Belu Crkvu. Ona se sa ponosom diči svojim mezimicama jezerima. Ima ih ukupno sedam od kojih su najpopularnija Glavno jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko i Šljunkara.

Šljunkovita podloga, peščane obale i plaže zaštitni su znak ovih jezera, a upravo oni mu i daju prozirnu zelenu boju. Za svakog posetioca se može naći odgovarajući izbor upravo zbor raznovrsne ponude koja ovde postoji. Ukoliko ne volite gradsku vrevu i buku možete se osamiti na divljim plažama i u miru uživati u prekrasnoj netaknutoj prirodi. Ukoliko ste zamišljali drugačiji, malo urbaniji odmor, možete se opustiti na plažama na Glavnom jezeru i Vračevgajskom jezeru, budući da ona imaju najviše sadržaja.

Ova veštačka jezera nastala su iskopavanjem i eksplatacijom šljunka na ovom području. Na ovom mestu sada se, pored divnih jezera, nalazi i mnoštvo bungalova, restorana sa dobrom hranom, zatim popločana šetališta i kafići gde se možete rashladiti. Ronilački klub je takođe poznat u Beloj Crkvi. Ronilački savez je jak zahvaljujući činjenici da su jezera čista i da je u njima prava divota roniti, a ovde je moguće sprovoditi i veliki broj drugih aktivnosti i sportova na vodi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bela Crkva
Rent-A-Car - Bela CrkvaIzleti/Ekskurzije - Bela Crkva

Drugi gradovi Banat