Destinacije :: Banat ::

Banja Rusanda smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

U naizgled beskrajnoj banatskoj ravnici nalazi se jedna od najstarijih banja na ovim prostorima, Banja Rusanda. Slano jezero Rusanda nalazi se oko 17 kilometara od Zrenjanina, u netaknutom ataru sela Melenci, gde još možete sresti stada ovaca i videti neke od tradicionalnih načina obdelavanja zemlje i starih zanata. Manje od 100 kilometara od Beograda i Pančeva, Banja je udaljena 67 kilometara od Novog Sada i 110 kilometara od Vršca i Subotice.

Jezero Rusanda

Pre više od 150 godina, na severnoj obali ovog jezera počelo je formiranje veštačkog, šumovitog parka, koji je danas veoma važno stanište preko 200 vrsta ptica stanarica i odmorište selica. Jezero Rusanda ima površinu od oko 4 kvadratna kilometra, relikt je praistorijskog Panonskog mora i najveće slano jezero u Srbiji a sasvim jedinstvenim čini ga – njegovo dno.

Mnogobrojne, manje ili više romantične legende vezane su za ovo jezero, a uglavnom donose priču o mladoj devojci koja je nešto izgubila u jezeru – prsten, ogrlicu ili guske (sasvim svejedno), a usput izlečila od zime bolne prste i zglobove.

Banja Rusanda

Lekovito blato koje se i danas na tradicionalni način izvlači iz ovog jezera neorganskog je porekla, izuzetno tamno, glatko i miriše na mulj i sumpor-vodonik. Izuzetna svojstva ovog blata prvi put su sertifikovana tokom XIX veka, i to u Carskoj Akademiji u Beču. Naime, lokalni paroh, Nikola Babić, 1867. godine otkrio je pozitivna dejstva ovog blata, i osnovao akcionarsko društvo je zaslužno za izgradnju lečilišta na levoj obali ovog Rusande.

Sunce, slana voda i lekovito blato imali su spektakularne rezultate. Carska potvrda kvaliteta značila je i izuzetnu popularnost banje, a nakon što je snažan oluja sasvim porušila drvene strukture i kupatila, podignut je novi kompleks na sadašnjem mestu, koji je tokom više od sto godina razvijao da bi postao današnja Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju.

 

Negovano prirodno okruženje, pakrovi, šumarci, vinogradi i vegetacija sađeni su kako bi se prostor zaštitio od jakih udara vetra tipičnih za ovu ravnicu, jakih vremenskih nepogoda i daljeg poboljšanja mikroklimatiskih uslova Banje. Tako na starinskim razglednicama možete videti dame sa amrelima u vožnji čamcima po jezeru, ali i kako je ovaj kompleks izgledao nakon I svetskog rata.

Glavni trg sa fontanom

Glavni trg sa fontanom i uređenom alejom tu je odvajkada, a visoko drveće na ovim reprodukcijama bile su tek mladice. Tek da mineralno, panonsko blato i peliod ne budu jedino što banja ima da ponudi, ovde se nalazi i termomineralni izvor temperature 32 stepena Celzijusa, koji se koristi za najraznovrsnije hidroterapije.

Čitavu šumovitu okolinu banje povezuju staze zdravlja

Čitavu šumovitu okolinu banje povezuju staze zdravlja, u okolini se nalaze raznovrsni sportski sadržaji, te se boravak ovde preporučuje kako bolesnicima, tako i rekonvalescentima ili zdravim ljudima – prvima puža poboljšanje kvaliteta života, umanjenje tegoba i vraća nadu, a svima pruža izvanredne velnes usluge – od relaksacija, vežbi tela i duha, lekovitih kupki i nanosa peloida, preko masaža sve do tretmana lepote i podmlađivanja.

Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju

Ova bolnica specijalizovana je za lečenje i rehabilitaciju osoba sa oboljenjima ili povredama nervnog sistema, sekeleta, zglobova i mišića, te reumatskim, kardiovaskularnim i dermatološkim problemima i tegobama. Priroda  blagotovrno deluje na zdravlje, emocije, koncentraciju i ukupnu psihofizičku dobrobit čitavog organizma – a prema terioji biofilije ljudi su čak i genetski predisponirani za poveznaost sa njom.

Gradić Melenci

Okolina banje Rusanda stoga je pravo mesto da se naspavate, odmorite, relaksirate i oslobodite napetosti i stresa, ali donosi i umanjenje bolova, podizanje imuniteta i daje priliku za brži i potpuniji oporavak. Ukupna lekovitost ove prirode smatra se zaslužnom i za naziv sela: veoma je moguće da je ime Melenci nastalo od turske reči melisa, melem.

U banji Rusanda možete videti preko 220 različitih vrsta ptica

Zbog izuzetnog broja ptica, u Rusandi ćete, nakon korisnika terapija i velnes programa najčešće viđati orintologe i posmatrače ptica. Ovi veliki zaljubljenici mogu provoditi čitave sate uživajući u zanimljivom životu preko 220 različitih vrsta koje svojim brojem uzimaju gotovo 2/3 ukupnog fonda Srbije.

Ovaj park zaštićen je zakonom i pripada II kategoriji nacionalnih prirodnih dobara, što oprevdava veliki diverzitet ne samo vrsta ptica već i retkh biljnih i životinjskih vrsta. Aktivnim radom orintološkog društva podignuta je i moderna osmatračnica na obodu jezera, sa koje se pruža fantastičan panoramski pogled na čitavu njegovu površinu, te predstavlja izazovnu priliku za fotografisanje, ali i sasvim posebno iskustvo.

Banja je prava destinacija za vikend van grada

Šetnja i opuštanje u parku i na obali jezera pravi je način da se provede vikend van grada, a ovde možete zateći i izvanredan tamburaški orkestar, ili uživati u nastupima folklornog ansambla „Kolo“. Ako ste ljubitelji fijakera i konja, parznik „Duhovi“ pravo su vreme da pođete do Melenaca – ovo je seoska slava, i povod velike fešte. Tada se ovde održava parada starih fijakera, ali i nadmetanje za titulu svetskog prvaka u kuvanju ovčjeg paprikaša, kao i štrudlijada i tortijada za ljubitelje slatkiša, a posebno onih najmlađih.

Ne propustite da posetite seosku slavu

Seoska slava je i prilika da se očuvaju tradicije i podseti na vreme kada je ovuda blejalo na hiljade ovaca i stotine čobana. Svake godine, manifestaciju poseti između pet i sedam hiljada ljudi, a organizuju se različiti kulturni programi, izložbe ručnih radova i etnološke i folklorne radionice.

Crkva Svetog Nikole (1752. godina)

U Melencima se nalazi i veoma interesantna, pravoslavna Crkva Svetog Nikole. Podignuta je ubrzo nakon doseljavanja Srba graničara 1752. godine. Ova, za svoje „godine“, tipična klasicistička građevina može se pohvaliti i vrednim primerima freskoslikarstva. Oslikani su svodovi, severni i južni zid, a među biblijskim motivima posebno se izdvaja detalj „Hristov grob“, čiji je autor nepozanti zoograf.

Druga impoznatna građevina nalazi se – na gorblju. Ova impresivna kapela podignuta je za porodicu Dimitrijević krajem XIX veka. Skladna, polihromna fasada, interesantan portikulus i uticaj srpske sakralne srednjevekovne arhitekure čine ovu kapelu izuzetno lepim i retkim primerom zadužbinarstva. Vredi obići i njenu unutrašnjost, jer je čuveni slikar, Uroš Predić zaslužan za živopisne likove ikonostasa, dok se smatra da su ostale zidne slike nastale prema njegovim nacrtima.

Bošnjakova vetrenjača ili „mlin na vetar“ (1899. godina)

Na samoj periferiji sela nalazi se i jedan spomenik od posebnog značaja. Bošnjakova vetrenjača, ili „mlin na vetar“ podignuta je davne 1899. godine. Opeka i ćerpič tvore zarubljenu kupu na kojoj je krov od šindre. Kroz pokretni krov nekada je prolazila sama osovina sa krilima, koja je i pokretala sam mlin. Nažalost, nakon restauracije 1971. godine, sam objekat je zapušten i prepušten sudbini, a ponovna rekonstrukcija izvršena je 2007. godine, čime je ovaj redak primer narodnog graditeljstva sačuvan od propadanja i zaborava.

Ostaci Crkve Arače

Jedna od najstarijih crkava u Banatu, nalazi se oko 10 kilometara od Novog Bečeja. Ostaci Crkve Arače predstavljaju kulturni  i istorijski spomenik od velikog značaja – jedini svoje vrste na ovim prostorima. Pozdano se zna da je rimska bazilika podignuta 1230. godine, kao i da je izgrađena na temeljima starijeg, sakralnog objekta. Dramatična ruina preostala je do danas, ali nam samo fantastični detalji, visoki, simetrični lukovi, uski prozori i reljefna plastika pružaju uvid u to koliko je velčinastvena ova bogomolja bila.

Položaj Rusande je idealan za obilazak svih banatskih znamenitosti

U okolini specijalne bolnice, koja i sama raspolaže velikim smeštajnim kapacitetima, nalazi se motel „Lipov cvet“, kao i raznovrstan smeštaj u gostoprimstvu Melenjana. Sam položaj Rusande pogodan je i za obilazak bantaskih znamenitosti – od Bečejske ergele, preko izuzetne kulturne baštine Zrenjanina, i dvorca „Fantast“, preko drugih banja u okolini, sve do Carske bare i Ečke, fantastičnih prirodnih rezervata omiljenih kod ljubitelja ptica, ali i lova i ribolova.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Banja Rusanda
Rent-A-Car - Banja RusandaIzleti/Ekskurzije - Banja Rusanda
Drugi gradovi Banat