Obedska bara Obrež, Vojvodina

Obedska bara

Područje Obedske bare nalazi se u jugoistočnom Sremu, a predstavlja ostatak napuštenog korita reke Save. Ovaj čuveni rezervat prirode, jedno je od najstarijih zaštićenih prirodnih dobara na svetu, a datira od davne 1874. godine. Ovo je dakle prvi rezervat prirode na svetu, nakon Jeloustouna, koji je dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine i time postao Specijalni rezervat prirode.
Zanimljivosti o nastanku Obedske bare

Obedska bara je smeštena na teritoriji opštine Pećinci, tačnije između naselja Obreža i Kupinova. Distanca do Beograda je nekih 50-ak kilometara, a do Novog Sada ima nešto malo više od 70 kilometara. Po predanju, Obedska bara je ime dobila po Obedu, srednjovekovnom manastiru koji je izgradila Angelina Branković sa svojim sinovima u Kupinovu. Ovaj manastir je porušen, a na njegovom mestu danas se sada nalazi samo kapela.
Iznajmljivanje čamaca ili vožnja katamaranom i cene ulaznica u SRP Obedska bara

Na Obedskoj bari možete iznajmiti čamac na vesla i obići je u sopstvenom aranžmanu ili krenuti u vožnju katamaranom kapaciteta 12 osoba. Sve to možete dogovoriti kod info centra "Obedska bara" koji se nalazi odmah kod glavnog ulaza. Tu se nalazi i mala kantina/restoran u kojoj možete popiti neki osvežavajući napitak. Takođe ovde se plaća i ulaz u Specijalni rezervat prirode Obedska bara. Više informacija o cenama ulaza i radnom vremenu možete pročitati na OVOJ stranici.
Područje, koje mnogi nazivaju ''Potkovica'' (napušteno korito reke Save) je uži deo Obedske bare i predstavlja splet bara, mrtvaja, močvarne vegetacije, vlažnih livada i stoletnih hrastovih šuma. Inače, ovakav splet hidrografskih površina je unikatan, i to ne samo za teritoriju Srbije, već i za ceo evroazijski prostor.Tu živi više hiljada vrsta biljaka, ptica, insekata, a posebno se izdvajaju orao belorepan, bela i crna roda, soko lastavičar... Pored ovih ptica, stanovnicima Obedske bare pripadaju i vidre, zmije šarke - jedina otrovnica ovih krajeva, a tu su i rovčice, ježevi, miševi, kao i autohtona vrsta riba - čikov.
Pecanje na Obedskoj bari

Gostima rezervata na raspolaganju su takmičenje u pecanju štuke varalicom, park za odmor i rekreaciju (klupe, stolovi, ložišta), čamci na vesla (rekreativni ribolov i vožnja), rekreativni ribolov, fotografisanje retkih vrsta, kao i organizovane biciklističke i pešačke ture.
Pešačke ture na Obedskoj bari

  1. Staza Potkovica (dužine oko 11 km);
  2. Kružna edukativna staza (dužine 7 km);
  3. Staza ''Debela gora'' (dužine 2 km).

Što se pešačkih tura tiče, ima nekoliko edukativnih staza različite dužine. To su: staza Potkovica (dužine oko 11 km), zatim kružna edukativna staza (dužine 7 km) i staza ''Debela gora'' (dužine 2 km).


Opise i slike smeštaja u Pećincima možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 80/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: Obedska bara, Obedska bara Šabac, Obedska bara Pećinci, Obedska bara restoran, Obedska bara cena ulaznice, Obedska bara mapa, Obedska bara slike, Slike Obedske bare, Obedska bara zanimljivosti, Obedska bara prezentacija, Obedska bara pešačke ture, Obedska bara hajking, Obedska bara hiking, Obedska bara opis, Obedska bara informacije, Obedska bara utisci, Obedska bara iskustva, Obedska bara pecanje, Obedska bara roštilj, Obedska bara piknik, Obedska bara izlet, Obedska bara ptice, Obedska bara odmor