Manastir Tresije Kosmaj Kosmaj, Centralna Srbija

Manastir Tresije (1309. godina) na Kosmaju

U severozapadnom delu vrhova Kosmaja, iznad strmo usečenog korita potoka Male Tresije, nalazi se manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, u narodu poznat pod imenom Tresije po potoku koji protiče pokraj njega. Kameni nadgrobnik iz trećeg veka i olovne cevi vodovoda dodatno svedoče o prisustvu starih Rimljana na ovim prostorima. Mišljenja o vremenu gradnje manastira se pomalo razlikuju, ali ipak preovlađuje mišljenje da osnovan 1309. godine u vreme kralja Dragutina.
Istorija manastira Tresije

Manastir je rušen i obnavljan više puta. U XVII veku manastir je opljačkan i uništen, a prvu obnovu doživeo je 1709. godine kada ga je obnovilo bratstvo Manastira Rakovica. Ponovo je, međutim srušen krajem XVIII veka, te obnovljen 1936. Tada je počela izgradnja konaka ali je Drugi svetski rat prekinuo radove. Novi konak počet je 14. septembra 1991. kada je osveštan kamen temeljac donet sa Svete gore, a položila ga je kneginja Jelisaveta Karađorđević.

U manastiru se čuvaju ikone prenete iz susednih crkava u Nemenikućama, Stojniku i Beljini. Među najznačajnijim su svakako ikone “Oltarske dveri”, rad učenika poznatog Karađorđevog slikara Jeremije Mihailovića.
Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milovana Vidakovića, srpskog književnika koji je svoje detinjstvo proveo u selu Nemenikuća, na Kosmaju, a u toku prvog vikenda meseca septembra održava se takmičenje frulaša Srbije.


Opise i slike smeštaja na Kosmaju možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, manastir na Kosmaju, kosmajski manastir, Manastir Tresije, Manastir Tresije Kosmaj, Tresije Kosmaj, Manastir Tresije istorija, Tresije Oltarske dveri, Oltarske dveri