Manastir Kaona Kaona, Zapadna Srbija

Manastir Kaona (XIV vek)

Manastir Kaona je mesto mira, spokoja i nestvarne lepote. Lociran je u Mačvi, tačnije na području opštine Vladimirci, u ataru sela Kaona. Ubodno je smešten među brdašcima, i okolna priroda je savršena za šetnje, piknike, i odmor na čistom vazduhu. Najbliži veći grad je Šabac, dok je Beograd na distanci od oko 90 km. Put do samog manastira je seoski, pomalo uzan, ali asfaltiran i u dobrom stanju.
Na manastirskom imanju se nalaze dva jezerceta bogata ribom

Manastirsko imanje pre svega karakteriše prelepo uređeni vrt, kao i dva jezerceta bogata ribom (pecanje i plivanje je zabranjeno), a tu je i par drvenih letnjikovaca gde posetioci manastira mogu odmarati. Uz to, oko imanja proteže se i uređena kružna staza, i za svaku je preporuku da prepešačite ovih nekoliko stotina metara, i ujedno uživate u vizuelnim lepotama i mirisnim notama ovog malog raja na zemlji.
Istorija manastira Kaona

Po predanju i verovanju manastir Kaona podignut je u XIV veku, i zadužbina je Ikonije, sestre Miloša Obilića, a druga priča ovaj manatir povezuje i sa samom lozom Nemanjića. Ipak, i pre samog manastira smatra se da je na ovom mestu postojala crkva iz XI veka. Po dolasku Osmanlija crkva u Kaoni je uništena, a predanje kaže da se i danas u travi oko manastira mogu naći komadići maltera sa fresaka koje su Osmanlije izbole kopljima i jataganima.Obnova manastira će uslediti tek krajem XIX veka. Ipak, kada je bratstvo manastira 1983. godine otpočelo gradnju novog konaka, otkriven je deo veoma starog zida, a planirano arheološko istraživanje za sada čeka neka bolja vremena.
Crkva posvećena Svetom ahrangelu Mihailu

Glavna manastirska crkva je posvećena Svetom ahrangelu Mihailu. Takođe, ovaj manastir se izdvaja po jednoj relikviji. Naime, ovde se čuva delić moštiju prepodobne mati Paraskeve odnosno Svete Petke.
Još jedna zanimljivost po kojoj je danas manastir Kaona prepoznatvilj je ta da se ovde mogu obavljati krštenja i to po ranohrišćanskim običajima, takozvanim podruživanjem, odnosno potpunim potapanjem onoga ko se krsti u vodu. Za ovaj čin krštenja postoji i poseban bazen u obliku krsta.


Opise i slike smeštaja u zapadnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: Manastir Kaona, Manastir Kaona slike, Manastir Kaona mapa, Manastir Kaona izlet, Manastir Kaona lokacija, Manastir Kaona Šabac, Manastir Kaona Valjevo, Manastir Kaona jezero, Manastir Kaona jezera, Istorija manastira Kaona, Manastir Kaona istorija, Manastir Kaona Crkva posvećena Svetom ahrangelu Mihailu, Manastir Kaona opis, Manastir Kaona informacije, Manastir Kaona priroda, Manastir Kaona imanje, Manastir Kaona iskustva, Manastir Kaona utisci