Jezero Trešnja Beograd, Centralna Srbija

Jezero Trešnja

Ako ste ljubitelj filma “Maratonci trče počasni krug”, onda Vam je sigurno poznata čuvena scena u kojoj Bora Todorović, odnosno Đenka snima umetnički film na jezeru u kome se brčka Kristina koju tumači fenomenalna Seka Sablić. Većini je nepoznato da je ova kultna scena nastala upravo na jezeru Trešnja.
Osnovne karakteristike jezera Trešnja

  • Veštačko jezero;
  • Dugačko oko 150 metara, a široko u proseku oko 20-tak metara;
  • Na sredini jezera je dublje od 2 metra;
  • Nema uređenog sadržaja;
  • Zbog guste šume ima mnogo prirodnog hlada.

Ovo je veštačko jezero dugačko oko 150 metara, a široko u proseku oko 20-tak metara. Za ljubitelje plivanja eto lepe vesti, jer je jezero na sredini dublje od 2 metra i može se opušteno plivati. Ko je navikao na bistru vodu, ovo neće biti baš pravi izbor za njega, jer je voda žućkasta, zamućena od blata.

Do 90’-ih na jezeru je postojao mali hotel sa restoranom i prelepom terasom koja je gledala na jezero, ali nažalost sada je od toga ostala samo ruina koja čeka neke bolje dane. Bolju sudbinu nije doživelo ni jezero, jer u njega nije praktično ništa ulagano. Međutim u prethodnom periodu, dolazi do malih promena, jezero počinje da se ulepšava, dodate su dve plutajuće bašte, tako da sve izgleda mnogo bolje.
Sa malo ulaganja i dobre volje ovde bi mogao da se napravi pravi mali raj. Kako se jezero nalazi u dolini, sunce do njega ne dopire svom snagom, a zbog guste šume ima mnogo prirodnog hlada, tako da je ovo pravo mesto za beg od gradske vreve. Samo čuvajte se u periodima kada su komarci aktivni jer ovde ih ima u neverovatnom broju.
Na jezeru trešnja pre očekujte „Robinzon atmosferu“ nego uređen prostor, tako da je ovo pre svega mesto za ljude koji neočekuju pun komfor, nemaju prevelika očekivanja, a ljubitelji su prave pa skoro netaknute prirode. Zato pozovite društvo, ponesite gitaru i piće i uživajte u ovom ljupkom prostoru.


Opise i slike smeštaja u centralnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 80/100

Ocena: 55/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: jezero trešnja, jezera u blizini beograda, jezero kod avale, beogradska jezera, jezero kod beograda, izletište kod beograda, Jezero Trešnja Avala, Jezero Trešnja Beograd, Jezero Trešnja mapa, Jezero Trešnja kako stići, Jezero Trešnja opis, Jezero Trešnja utisci, Jezero Trešnja iskustva, Jezero Trešnja kupanje, Jezero Trešnja pecanje, Jezero Trešnja zanimljivosti, Jezero Trešnja mitovi