Jezero Pariguz Beograd, Centralna Srbija

Jezero Pariguz

U Beogradu postoji nekoliko jezera za koje većina stanovnika glavnog grada nikada nije čula. Takav slučaj je i sa jezerom Pariguz u Resniku. Ovo je veštačko jezero koje je napravljeno radi zaštite naselja Resnik od poplava. Brana je sagrađena krajem osamdesetih godina i od tada na ovom mestu se nalazi jezero dugačko 500, a široko u proseku 70-tak metara.
Jezero Pariguz posećuju uglavnom stanovnici Resnika, mada ne u prevelikom broju i lokalni pecaroši. Tek nedavno je prepoznat turistički potencijal ovog prostora, pa je počelo infrastrukturno opremanje i uređenje, kako bi budući posetioci mogli da uživaju i osveže se u ovom veoma lepom jezeru.
Tako danas jezero ima uređen parking, prilaz i ponton u jezeru. Planirana je izgradnja pešačke staze, dva odmorišta i mobilijar. Još uvek ne postoji uređena plaža, a kako su ivice jezera strme, jedini način da se priđe jezeru je sa pontona. Sa jezera se pruža fantastičan pogled na Avalu i Avalski toranj.


Opise i slike smeštaja u centralnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 30/100

Ocena: 45/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: jezero pariguz, jezero u resniku, beogradska jezera, Jezero Pariguz, Jezero Pariguz Resnik, Jezero Pariguz Avala, Jezero Pariguz Beograd, Jezero Pariguz pecanje, Jezero Pariguz opis, Jezero Pariguz informacije, Jezero Pariguz utisci, Jezero Pariguz iskustva, Jezero Pariguz slike, Pariguz slike jezera, Jezero Pariguz mapa, Jezero Pariguz gde je, Jezero Pariguz kako stići