Zlatarsko jezero Zlatar, Zapadna Srbija

Zlatarsko jezero ili jezero poznatije kao Kokin brod

Zlatarsko jezero ili poznatije kao jezero Kokin brod je svojim najvećim delom plovno, pa je preporučljivo doći ranije, iznajmiti čamac i provesti ovde čitav dan u prelepom prirodnom okruženju. Dugačko je 21 km, a prosečna dubina je 75 metara što je dovoljno da bude treće veštačko jezero po veličini, u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.
Osnovne karakteristike Zlatarskog jezera

  1. Dubina Zlatarskog jezera je 75 metara
  2. Zlatarsko jezero je dugačko 21 km.
  3. Treće veštačko jezero po veličini u Srbiji.
  4. Brana na Zlatarskom jezeru je najveća kamena brana u Evropi.

Kada iz obližnjih kafana čujete stihove “Kokin brod, Kokin brod, ja sam mala oktopod.” Znajte da se nalazite u neposrednoj blizini Zlatarskog jezera. Ovo veštačko jezero, nastalo je u dolini reke Uvac, izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane. Mi ne bismo bili mi da ovo jezero nema nešto najveće u svetu ili barem Evropi, pa je iz tog razloga njegova brana najveća kamena brana u Evropi.
Aktivnosti na Zlatarskom jezeru

  1. Krstarenje brodićem;
  2. Pecanje/Ribolov;
  3. Kupanje

Planine Zlatar i Muretnica okružuju ovaj biser stvoren ljudskom rukom. Od Nove Varoši udaljeno je 10-ak kilometara i na nadmorskoj je visini od 880 metara. Ovde je moguć ribolov, kupanje, kao i ranije spomenuto krstarenje brodićem.
Poslovica: „Nije zlato sve što sija“ odlična je, primenjiva na mnoge pojave, predele i situacije, međutim, nikako se ne odnosi na planinu koja u svom imenu sadrži reč zlato i koja usled svoje lepote, blagorodnosti, čistoće i privlačnosti kojom, prosto pleni, zaista sija – Zlatar.


Opise i slike smeštaja na Zlataru možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 88/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: Zlatarsko jezero, Jezero Kokin Brod, Kokin Brod jezero, Zlatarsko jezero ribolov, Zlatarsko jezero pecanje, Zlatarsko jezero kupanje, Zlatarsko jezero aktivnosti, Zlatarsko jezero krstarenje, Zlatarsko jezero slike, Slike Zlatarskog jezera, Zlatarsko jezero utisci, Zlatarsko jezero iskustva, Zlatarsko jezero opis, Zlatarsko jezero teskt, Zlatarsko jezero dubina, Zlatarsko jezero kamena brana, Zlatarsko jezero karakteristike, Zlatarsko jezero gde se nalazi, Zlatarsko jezero mapa