Planina Cer Zapadna Srbija

Planina Cer (687 mnv)

Planina Cer predstavlja idealan spoj prirode i kulture, gde planinske staze oivičene bujnim šumama povezuju arheološke i istorijske lokalitete od izuzetnog značaja i sa čijeg vrha se pruža nezaboravan pogled na čitavu mačvansku ravnicu. Planina Cer je locirana u zapadnom delu Srbije, oko 100 km jugozapadno od Beograda, odnosno 35 km od grada Šapca.
Postoje dve priče kako je ova planina dobila ime. Ona prva, verovatnija, je zbog velikog broja cerovog drveća koji krasi ovaj masiv, a drugo ime je vezano za rimsku boginju Cer, koja je zaštitnica plodnosti i žita. Planina je veoma šumovita, a pored pomenutog cera, tu su i stabla hrasta, bukve i grabovog drveća.
Planina Cer ima dobar broj staza za šetnju i biciklizam, a pruža i odlične uslove za kampovanje. Najviši vrh je na 687 metara nadmorske visine, a pored ovog postoji još tri vrha viša od 600 metara. Tu je i nekoliko vidikovaca, a kao jedan od najlepših izdvaja se vidikovac Proplanak. Cer je pogodan za etno turizam i vikend izlete, ono što je posebno interesantno je da se ovde stvaraju uslovi koji omogućavaju da se Cer naziva i vazdušnom banjom.
Od manifestacija koje se održavaju na Ceru tu su ''Cerski marš'' koji obuhvata marširanje rutom od Šapca do Tekeriša, kada treba preći deonicu od 34 km. Druga, živopisna manifestacija je ''Vašar na Ceru'' koja se održava svakog 1. maja, kada ova planina prosto vrvi od posetioca.

Trojanov i Kosanin grad

Sa planine Cer potiče legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri – Kosani, Koviljki, Vidi i Soki, po kojima su nazvani gradovi Kosanin grad, na Ceru, Koviljača, Vidin grad i Soko grad. Utvrđene kule Trojanov i Kosanin grad bile su povezane rimskim putem, koji potiče iz III veka i obilazi planinu i čiji se delovi mogu na Ceru videti i danas.

Spomen kosturnica u Tekerišu

U selu Tekeriš, nadomak Loznice, nalazi se i spomen kosturnica, da obeleži deo burne srpske istorije. To je spomenik palim borcima u Cerskoj bici, u kojoj je srpska vojska, pod vođstvom čuvenog stratega Stepe Stepanovića do nogu potukla austrougarsku armiju. U sklopu memorijalnog kompleksa Tekeriš nalaze se i spomen česma, kao i muzejska predstava Cerske bitke. Ovaj spomenik kulture je zaštićen i od velike je važnosti za Srbiju.Manastir Radovašnica

Na severnim obroncima planine Cer, nalazi se i manastir Radovašnica, okružen hrastovom šumom. Sagrađen je pre dolaska Turaka, procenjuje se u XIV veku, a u najstarijim zapisima se pominje kao hrаm Svetih Arhаngelа Gаvrilа i Mihаilа. Kod manastira Radovašnice očuvan je izvor za koji se smatra da je lekovit. Takođe, uz ovaj manastir Ceru se nalaze i manastiri Čokešina, Krivaja i Petkovica.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 85/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor teksta: www.obidjisrbiju.com
Autor fotografija: NS


Tags: Planina Cer, vidikovac Proplanak, Cerski marš, Šabac, Vašar na Ceru, Trojanov i Kosanin grad, Spomen kosturnica u Tekerišu, Manastir Radovašnica