Dobropotočka crkva Krupanj (pretpostavka XV vek) Krupanj, Zapadna Srbija

Dobropotočka crkva Krupanj (pretpostavka XV vek)

Dobropotočka crkva posvećena je Uspenju presvete Bogorodice, a smeštena je na oko 1 kilometar severno od Krupnja, na samoj granici sa selom Lipenović. Inače, nekada se ovo selo zvalo Dobri Potok, što je potvrđeno u osmanskom popisu iz 1528. godine, da bi tokom vremena ime sela Dobri Potok bilo zamenjeno imenom Lipenović.
Podizanje ove crkve pripisuje se dalekim vremenima, a samo je pretpostavka da je iz XV veka, međutim nema tačnih podataka o njenoj izgradnji. Takođe, ovo je i jedna od prvih pravoslavnih crkva podignutih u čitavom Podrinju. Uz samu crkvu nalazi se i staro groblje sa neobičnim kamenim nadgrobnim spomenicima, crkveni park gde dominiraju drvene zgrade-sabrašice, kao i zidane građevine u kojima su smeštene muzejske postavke. U sklopu parka nalaze se i dve podzemne kapele posvećene Svetom Prokopiju i Svetoj Petki.
Na ulazu u portu Dobropotočke crkve smeštene su mala i velika kapija i na obe kapije se nalaze po tri krsta, a ispod krova po jedna dvostrana ikona koja prestavlja Uspenja Presvete Bogorodice.
Takođe, ispred male kapije postoje dve ploče: jedna je napisana u čast Knjaza Miloša Obrenovića koji je prisjedinio Krupanj i Rađevinu, Kneževini Srbiji 1834. godine, a na drugoj ploči je predstavljen istorijat same crkve. Dobropotočka crkva je zidana od drveta, tačnije hrastovine, uključujući i sam krov, dok ikonostas potiče iz 1826. godine koji je i dan danas potpuno očuvan.
Jedna tradicionalna manifestacija vezana je za Dobropotočku crkvu. Naime, na Petrovdan (12.jula) svake godine u porti crkve, kod etno i muzejskih zdanja održava se kulturno-duhovni događaj pod nazivom ''Petrovdanski sabor'', kada se organizuje nadigravanje momaka i devojaka u narodnim kolima. Tom prilikom mladić i devojka koji pokažu najbolje veštine i najduže izdrže u kolu kao nagradu dobijaju po dukat.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan


Autor fotografija: NS


Tags: Dobropotočka crkva, Krupanj, Uspenju presvete Bogorodice, Dobri Potok, Petrovdanski sabor, muzej lova, Loznica, Zapadna Srbija