Pećina Ceremošnja Kučevo, Istočna Srbija


Pećina Ceremošnja

Ukoliko Vas put navede u netaknutu prirodu Homoljskih planina, gde huči zlatonosni Pek, gde je broj ogromnih napuštenih viletina od 600+ m2 veći od broja stanovnika i tamo gde kuće bukvalno više liče na zamkove iz Lego kocki nego na kuće, znajte da ste došli u samo srce istočne Srbije. Taman kad pomislite da ste videli sve lepote ovog kraja od Dunava do Homoljskih planina, Viminacijuma, Golubačke tvrđave I da ne nabrajam dalje… kad eto, tu je i nekoliko bisera prirode kao što su pećine, a svakako jedan od najlepših predstavnika je Ceremošnja.


Legenda kaže da se u ovoj pećini skrivao čuveni junak ovog kraja, nadaleko poznati Hajduk Veljko, ali ne samo on nego i mnogi drugi hajduci i odmetnici. Zato nemojte da se začudite ako u pećini pronađete skamenjenu nogu nekog hajduka. Pored toga vešto oko može spaziti i nekoliko okamenjenih životinja, dok je glavna atrakcija pećine „Vlaška svadba“ o kojoj će Vam vodič sve detaljno objasniti i pojasniti.


Ukupna dužina pećine je 775,5 metara dok je za „turističku javnost“ dostupno „samo“ 431 metara. Kako je ovo kraj gde se ne prave kuće manje od 400 kvadrata, tako bi bila prava sramota da pećina bude manja od 4574 m2. Temperatura u pećini je konstantno oko 8 stepeni, bilo da je leto ili zima pa se ukoliko posećujete leti Ceremošnju malo ogrnite nekim duksom ili jaknom da se ne smrznete skroz.


Ispred pećine se nalazi mali restoran/kafić gde možete popiti omiljeni osvežavajući napitak dok čekate sledeću turu za obilazak pećine. Tu se ljudi skupljaju i čekaju lokalnog vodiča koji će Vas detaljno uputiti u sve tajne ovog prelepog mesta.


Autor NS


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 78/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: pećine u srbiji, istočna srbija pećine, najlepše pećine srbije