Oplenac i Topola Topola, Centralna Srbija

Brdo Oplenac i Topola


Brdo Oplenac koje se nalazi iznad Topole, dobilo je ime po drvenom delu za seljačka kola, koji se ranije nazivao oplen, a za čiju izradu je bila korišćena posebna vrsta hrasta, čije su grane prirodno nepravilnog, račvastog oblika, koja raste baš na obroncima brda Oplenac.
Hram Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević

Na vrhu ovog stenovitog brda podignut je Hram Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević. Gradnju mauzoleja počeo je Petar I Karađorđević, čija je kuća sastavni deo kompleksa pored kraljičine vile, Karađorđevog konaka i njegovog spomenika. Gradnju je nastavio njegov sin Aleksandar, koji je završio i veličanstvenu crkvu, sa kriptom u podrumu, gde su sahranjeni posmrtni ostaci skoro svih Karađorđevića.
Na Oplencu se nalaze i hotel, kao i vinogradareva kuća - podignuta u stilu starih srpskih kuća, koja sada služi kao muzej. Takođe, interesantna činjenica je da su sva stabla ovde veoma pažljivo birana i posađena između zdanja i staza za šetnju, ima ih na desetine vrsta, i sva su plemenita, od listopadnog drveća do borova i jela.

Na istočnoj strani Oplenca dominiraju vinogradi, koje je još kralj Petar podigao, a koji su potom duže vreme bili zapušteni. Ipak, na sreću, sada su ponovo obnovljeni i tako još jednom postali izvor sirovina za najkvalitenija vina. Naravo, ovo je još jedna posebna atrakcija za turističke obilaske i vinske degustatore.
Pored Oplenca, glavno obeležje Topole svakako je čuvena Oplenačka berba, koja se održava prvog vikenda u mesecu oktobru. Ovu manifestaciju u čast grožđa i vina Šumadinci jednostavno zovu Vašar (panđur) u Topoli. Održava se još od 1962. godine, a prate je razne radionice, koncerti, izložbe, pa u to vreme gradić vrvi od ljudi, muzike i dobre zabave.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 82/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor fotografija: NS

Autor teksta: www.obidjisrbiju.com

Tags: Brdo Oplenac, Topola, Hram Svetog Đorđa, mauzolej dinastije Karađorđević, Petar I Karađorđević, Oplenačka berba