Jezero Trešnja Beograd, Centralna Srbija

Jezero Trešnja

Ako ste ljubitelj filma “Maratonci trče počasni krug”, onda Vam je sigurno poznata čuvena scena u kojoj Bora Todorović, odnosno Đenka snima umetnički film na jezeru u kome se brčka Kristina koju tumači fenomenalna Seka Sablić. Većini je nepoznato da je ova kultna scena nastala upravo na jezeru Trešnja.

Ovo je veštačko jezero dugačko oko 150 metara, a široko u proseku oko 20-tak metara. Za ljubitelje plivanja eto lepe vesti, jer je jezero na sredini dublje od 2 metra i može se opušteno plivati. Ko je navikao na bistru vodu, ovo neće biti baš pravi izbor za njega, jer je voda žućkasta, zamućena od blata.
Do 90’-ih na jezeru je postojao mali hotel sa restoranom i prelepom terasom koja je gledala na jezero, ali nažalost sada je od toga ostala samo ruina koja čeka neke bolje dane. Bolju sudbinu nije doživelo ni jezero, jer u njega nije praktično ništa ulagano. Međutim u prethodnom periodu, dolazi do malih promena, jezero počinje da se ulepšava, dodate su dve plutajuće bašte, tako da sve izgleda mnogo bolje.
Sa malo ulaganja i dobre volje ovde bi mogao da se napravi pravi mali raj. Kako se jezero nalazi u dolini, sunce do njega ne dopire svom snagom, a zbog guste šume ima mnogo prirodnog hlada, tako da je ovo pravo mesto za beg od gradske vreve. Samo čuvajte se u periodima kada su komarci aktivni jer ovde ih ima u neverovatnom broju.
Na jezeru trešnja pre očekujte „Robinzon atmosferu“ nego uređen prostor, tako da je ovo pre svega mesto za ljude koji neočekuju pun komfor, nemaju prevelika očekivanja, a ljubitelji su prave pa skoro netaknute prirode. Zato pozovite društvo, ponesite gitaru i piće i uživajte u ovom ljupkom prostoru.


Autor teksta i fotografija: NS


Pristupačnost za decu: 80/100

Ocena: 55/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: jezero trešnja, jezera u blizini beograda, jezero kod avale, beogradska jezera, jezero kod beograda, izletište kod beograda