Konaci Manastira Mileševa :: Zlatiborski okrug :: Prijepolje

Osnovni podaci

Ime: Konaci Manastira Mileševa

Vrsta: Konak

Rejting: () Zvezdice

Grad: Prijepolje, Zlatiborski okrug

E-mail:
mileseva.kustos@gmail.com

Sajt:
www.mileseva.com

Telefon: +381 64 800 49 58

Pogodnosti

Manastir se nalazi na 6 km od Prijepolja
Netaknuta prirodna okolina
Turističko razgledanje manastira
Jedan od najstarijih srpskih manastira
Kultruno dobro pod zaštitom države Srbije
Najvredniji primeri evropskog srednjevekovnog stvaralaštva
Biblioteke i riznica
Suvenirnica
Veliko zeleno dvorište
Klupe i stolovi u porti manastira

Konaci Manastira Mileševa, Prijepolje slike i cene za smeštaj Srbija 2019

Manastir Mileševa jedan je od najstarijih i najočuvanijih srpskih srednjovekovnih manastira, i u mesto je duhovnosti i službe u neprekinutom nizu od gotovo 800 godina. Kao svoju zadužbinu podigao ga je župan Vladislav, sin prvog kralja Srbije – Stefana Prvovenčanog, 1219. godine, a posvećena je Vaznesenju Gospodnjem.

Mileševa je živopisana u XIII veku, a njena čuvena freska Belog Anđela koja krasi unutrašnjost deo je velike kompozicije „Mironosnice na Hristovom grobu“. Ona zajedno sa predstavom Bogorodice iz Blagovesti i Ktitorske kompozicije sa kraljem Vladimirom predstavlja ne samo najvrednija i najlepša dela srednjevekovne Srbije, već se ta dela ubrajaju i među najveće domete svetskog slikarstva tog doba. Ovaj manastir je bio i dom moštiju Svetog Save sve do 1594. godine, kada su ih Turci preneli na Vračar i spalili u pokušaju slamanja duhovnog otpora Srba.

ISTOČNI KONAK

ISTOČNI KONAK sadrži višekrevetne sobe i nalazi se u neposrednoj blizini samog manastira, sa njegove istočne strane. Konak je izgrađen po tradicionalnim arhitektonski pravilima, i uklopljen u prirodno okruženje manastira.

Istočni konak je jednospratna građevina jednostavno uređena, sa natkrivenom terasom koja se proteže čitavom dužinom zgrade. Putnici namernici ovde mogu pronaći kutak za potpuni odmor i okrepljenje, a jednostavne i skromne sobe, blagovaonice i toaleti doneće vam autentično iskustvo u ovom jedinstvenom okruženju. Sa velike terase pruža se pogled na manastir i besprekorno uređen vrt.

Za sve informacije u vezi sa konačištima, cenama i slobodnim terminima, kontaktirajte nas na mejl: mileseva.kustos@gmail.com

STARI KONAK

U samoj porti manastira, sa njegove severne strane nalazi se STARI KONAK. Zgrada je rekonstruisana, a zadržan je njen autentični izgled iz XIX veka. U ovom konaku smeštene su višekrevetne sobe za sve putnike namernike, a skromne i jednostavne odaje, blagovaonice i toaleti čine sastavni deo jedinstvenog iskustva koje donosi manastir Manastir Mileševa.

Za sve informacije u vezi sa konačištima, cenama i slobodnim terminima, kontaktirajte nas na mejl: mileseva.kustos@gmail.com

CARIČIN KONAK

CARIČIN KONAK nalazi se nad samim ušćem Kosaćanke reke u Mileševku, pa putnici imaju priliku da se probude uz zvona i žubor vode. Konak se nalazi sa zapadne strane manastirskog kompleksa i sa njegovih prozora pruža se pogled na mananstir i besprekorno uređen vrt i okolinu.

Ovo je i jedini od tri konaka u kojem možete naći potpunu osamu i mir, jer su sve sobe jednokrevetne. Skromno i jednostavno uređenje, blagovaonice i toaleti pružaju ne samo autentično iskustvo, već i priliku da se vratite jednostavnijem životu u nekom drugačijem, produhovljenijem vremenu.

Za sve informacije u vezi sa konačištima, cenama i slobodnim terminima, kontaktirajte nas na mejl: mileseva.kustos@gmail.com

O Manastiru Mileševa

Manastir Mileševa nalazi se na 6 km od Prijepolja, i središte je Episkopije Srpske pravoslavne crkve, a svoj današnji oblik ovaj muški manastir je dobio sredinom XIX veka, kada je dozidana apsida, kupole, podignuti krovovi, ali je prilikom ove obnove naneta i nenadoknadiva šteta jer je čitav jedan zid porušen, a neke od fresaka ostale su nam u sećanju samo po opisima. Smatra se da je podignut po uzoru na manastir Žiču, sa jednobronom osnovom, a u njoj postoje tri oltarske apside.

Okolina manastira, sa rekom Mileševkom, čudesnom, očuvanom prirodom, mesto je nemerljive lepote, spokoja i mira. Danas, sam manastir se i ne vidi s puta, okružen konacima, bibliotekama, epsikopskim domom i ljudima. Mileševa je jedan od najposećenijih manastira u Srbiji, a zahvaljući skoro izgrađenim konacima, gosti su dobrodošli i na prenoćištu. Neprekidnim radom i zalaganjem, okolina manastira odražava se u besprekornom stanju, a sa dvema rekama koje ga krase i svojim izvorima vode, manastir sa svojom portom postao je jedno od omiljenih izletišta. Ovde se nalaze brojne klupe i stolovi u senci velikih drveća, idelana mesta za odmor i uživanje u zaista idiličnom okruženju.

Prijepolje


Na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine smestilo se Prijepolje – grad koji nije samo usputna stanica na železničkoj pruzi Beograd – Bar. Krajolik ovog područja karakterišu dve visoravni Polimlje i Pešter, ka severu i severoistoku otovreno prostranom dolinom reke Lim, a ka zapadu i istoku zatvoreno planinskim vencima – Jadovnikom, Zlatarom, Pobjednikom, Kamenom Gorom, i Lisom, čiji se najviši vrhovi nižu između 1.500 i 1.750 metara nadmorske visine.


Pročitajte više

Zlatiborski okrug


Zlatiborski okrug nalazi se u jugozapadnom delu Republike Srbije i čini 11% ukupne površine čitave zemlje. Oivičen je na severu planinama Maljenom i Povlenom, na jugu je granica reka Uvac, na istoku tu su Ovčar i Kablar, dok je na zapadu granica reka Drina. Zlatiborski okrug udobno je smešten na tromeđi Republike Srbije, Republike Crne Gore i Republike Srpske (BIH).


Pročitajte višePročitajte više - Prijepolje
 1. Snezana Sekulic

  Dobar dan, da li je moguce doci u sredu 26.10. i spavati dve noci. U petak bih isla nazad. Iz Novog Sada jedini bus ima u 12:30. Po redu voznje sam oko pola ssesst u Prijepolju. i Dok nadjem taxi pa do vas. Bila bih sama. Postim, isovedila sam se. Htela bih se pričestiti na sveu Petku kod Vas. Hvala

  Snezana Sekulic,

 2. Danco Arsov

  Postovani, javljam se iz Makedonije, mene zanima dali postoi mogucnost da kupim reprodukciju od freske Belog Andzela i dali postoi mogucnost da mi to posaljete putem poste, jer sada nazalost nisam u mogucnost da dodzem u Manastir.
  Svako dobro.

 3. vlado

  Postovani, zanima me ,ako uskladimo svoje obaveze na poslu i mognemo produziti nase godisnje odmore za jedan dan da li bismo 11.avg, ove godine mogli prenociti kod vas u manastiru na putu sa Ostroga za Zlatibor, Ima nas 8 (sest odraslih i dvije djevojcice 13 i 16 god), tako da bi nam odgovarale 4 dvokrevetne sobe ili adekvatno u visekrevetnim sobama.
  Zanima me imate li slobodan smjestaj toga dana, da li se placa prenociste i kolika je cijena za nas. Postovanje Vlado S. Radic iz Prijedora, Republika Srbska

 4. Angelina Zatezalo

  Postovani,imam veliku potrebu i zelju da se osamim kod Vas u konaku nekih pet dana ako je moguce. Interesuje me cena za Caricin konak za jednu osobu? Hvala unapred

 5. Jelica Petrovic

  Cijena boravka u trokrevetnoj sobi za tri osobe ? Mozemo li biti 5 dana ?

Ostavite komentar:

*CAPTCHA is required for comments