Destinacije ::

Za Zapadnu Srbiju se, uslovno rečeno, može reći da je Srbija u malom; sa jedne strane plodna i ravna Mačva, ušuškana između Save i Drine, a sa druge, brdoviti kolubarski okrug sa Maljen planinom na čelu. Oba okruga obiluju prirodnim dobrima, zaštićenim zbog svoje lepote, kao i brojnim lekovitim i isceljivačkim osobenostima i istorijskim spomenicima koji datiraju još od davnih vremena pa do dana današnjeg.

Kaže se da vatra nigde ne gori tako razigrano i veselo kao na Petrovdan, u Mačvi. Deca, a i odrasli iz tog kraja, dugo se pripremaju za ovaj događaj, prikupljajući materijal koji će davati što je moguće veći i razigraniji plamen, kada će uz veselje i pesmu, na taj praznik, zameniti noć za dan.

Šire područje Mačve prepuno je arheoloških nalazišta koja svedoče o tome da je bilo naseljeno još u praistoriji. Nije ni čudo, s obzirom da je klima tu pitoma, tle, između dve velike reke plodno i da je ceo kraj bogat prirodnim lepotama. Prvo ime za Mačvu bilo je Močva (močvara) i tek kada je pretvorena u ravnicu promenilo joj se i ime. Najveći grad i centar regiona je Šabac.

Rezervat prirode Zasavica

Zasavica je rezervat prirode, jedno od poslednjih izvorno očuvanih močvarnih pordučja, kada se gleda od severa ka jugu Srbije. Nalazi se između južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić i prostire na 1825 ha od čega je 675 ha u prvoj kategoriji zaštite. Flora i fauna ovog prirodnog rezervata su veoma raznovrsni i bogati i obiluju vrstama koje su ili retke ili, čak u nestajanju.

Legenda kaže da su ovde nekada obitavali zmajevi, a ako ih sada više i nema, vidre se, u bari Zasavica, uz malo strpljenja, ponovo mogu videti. Među topolama, vrbama, crnim jovama i drugim šumskim rastinjem, te blizu samih močvara, mogu se sresti i druge zaštićene i retke životinjske vrste, kao što su endemični zrikavac, podunavski mrmoljak i preko 180 vrsta ptica.

Živopisni pejzaži Zasavice sve ljubitelje prirode ostaviće bez daha, a u njenim čarima posebno će uživati ribolovci za koje je, u okviru propisanih pravila omogućeno pecanje. Što se poslastica ovog kraja tiče, meštani se diče mesom mangulice, a oni sa malo dubljim džepom mogu probati i svetski poznat sir koji se u ovom kraju pravi od magarećeg mleka.

Ušće Drine u Savu

Ušće Drine u Savu je pravi raj za kako za ribolovce tako i za druge ljubitelje spokoja mira koji se mogu pronaći kraj ravničarskih reka. Ovde se mogu pecati štuka, smuđ, skobalj i mrena. Međutim, ovaj kraj je najčuveniji po ribi som, od koje su, ne tako retko, beleženi i primerci teški čak i do 100kg.

Reka Drina

Reka Drina u svom donjem toku poznata je po tome što je u prošlim vremenima izgradila svoju makroplavinu po kojoj danas meandrira, odnosno krivuda i proseca nova korita, pa čas „iskrsne“ tamo gde je ranije nije bilo, zbog čega je i prozvana „krivom.“ Takođe, jedna od izuzetnih prirodnih vrednosti donjeg toka Drine je i veoma inteligentna ptica, mala čigra, jedna od najređih i najugroženijih gnezdarica vodenih staništa. Procenjuje se da je ostalo samo 30 do 40 parova, i u Srbiji je zaštićena kao prirodna retkost.

Drina se u Savu uliva kod sela Crna Bara koje je poznato po tome što se u njemu rodio čuveni Vuk Isaković, srpski vojskovođa koji je inspirisao Miloša Crnjanskog za opis jednog od glavnih likova, istog imena i prezimena, u svom remek delu Seobe i Živojin Jurišić, osnivač Botaničke bašte u Beogradu. Pored toga, ovo selo je poznato i po manifestaciji „Hajdučko veče“, koja se tradicionalno održava početkom avgusta i u okviru koje se organizuje spust Drinom, pod nazivom Hajdučka regata.

Spomenik žrtvama boja na Mišaru

U selu Mišaru kod Šapca, pored puta Šabac – Beograd nalazi se spomenik koji je tu da seća na jednu od najvećih pobeda junaka Prvog srpskog ustanka, pod rukom vožda Karađorđa, koju su izvojevali nad turskom vojskom. Spomenik je podignut je 1906. godine na stogodišnjicu bitke.

Planina Cer

Planina Cer predstavlja idealan spoj prirode i kulture, gde planinske staze oivičene bujnim šumama povezuju arheološke i istorijske lokalitete od izuzetnog značaja i sa čijeg vrha se pruža nezaboravan pogled na čitavu mačvansku ravnicu.

Trojanov i Kosanin grad

Sa planine Cer potiče legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri – Kosani, Koviljki, Vidi i Soki, po kojima su nazvani gradovi Kosanin grad, na Ceru, Koviljača, Vidin grad i Soko grad. Utvrđene kule Trojanov i Kosanin grad bile su povezane rimskim putem, koji potiče iz III veka i obilazi planinu i čiji se delovi mogu na Ceru videti i danas.

Spomen kosturnica u Tekerišu

U selu Tekeriš, nadomak Loznice, nalazi se i spomen kosturnica, da obeleži deo burne srpske istorije. To je spomenik palim borcima u cerskoj bici, u kojoj je srpska vojska, pod vođstvom čuvenog stratega Stepe Stepanovića do nogu potukla austrougarsku armiju. U sklopu memorijalnog kompleksa Tekeriš nalaze se i spomen česma, kao i muzejska predstava Cerske bitke. Ovaj spomenik kulture je zaštićen i od velike je važnosti za Srbiju.

Manastir Radovašnica

Na severnim obroncima planine Cer, nalazi se i manastir Radovašnica, okružen hrastovom šumom. Sagrađen je pre dolaska Turaka, procenjuje se u XIV veku, a u najstarijim zapisima se pominje kao hrаm Svetih Arhаngelа Gаvrilа i Mihаilа.

Soko grad

Soko grad je smešten u blizini Ljubovije na jednoj steni Sokolske planine, ispod njenog najvišeg vrha, Rožnja (973 m). Ono što je izuzetno interesantno za ovu tvrđavu je da nikada nije osvojena borbom, već je uvek menjala gospodare mirovnim ugovorima.

Soko grad sagrađen je oko 1520. godine, a Turci su ga definitivno napustili 1862. godine. S obzirom da je ostao upamćen po turskoj torturi, Soko grad je srpsko stanovništvo, nakon odlaska Turaka, skoro potpuno porušilo. To sigurno nije bio lak posao, ali želja za osvetom je bila jača. Danas je ostalo vrlo malo ostataka bedema i kula, dok je u samoj utvrdi na temeljima jedne od kula podignut betonski plato na kome je izdignut veliki krst (postavljen 2000. godine).

Uz kolski put od manastira Svetog Nikolaja Srpskog do utvrde podignuto je 10 kapela od kamena koje su prigodno oslikane. U kapelama je ispisana po jedna Božija zapovest.

Mesto Debrc

U mestu Debrc, u opštini Vladimirci, nalazi se i jedna davnašnja prestonica, glavni grad nekadašnje Sremske kraljevine koja je tada predstavljala celu Srbiju. Njome je vladao kralj Stefan Dragutin, krajem XIII veka. Zbog toga je u istoriji ostao zapamćen i kao sremski kralj. Na mestu Gradužine, u blizini ovog mesta, nalazio se i srednjovekovni dvorac Debrc, koji je služio kao njegova njegova letnja rezidencija. Nažalost, od starog Debrca ostali su samo jedva vidljivi tragovi. Ovo mesto i njegova okolina su poznati i po bogatim nalazištima ekološki ispravnih i kvalitetnih geotermalnih voda.

Tršić – rodno selo Vuka Karadžića

U blizini Loznice nalazi se malo raštrkano selo Tršić, koje bi verovatno zadesila slična sudbina mnogobrojnih napuštenih okolnih sela da se u njemu nije rodio i odrastao, čuveni reformator i tvorac modernog srpskog ćiriličnog pisma, Vuk Stefanović Karadžić.

Iako je Vukova kuća od turske vatre stradala ni manje ni više nego 10 puta, danas su njegov dom i okolne kućice rekonstruisane i sada čine svojevrsni etnografski muzej u okviru koga se posetiocima može približiti život u Srba u XVIII veku. Ovo mesto je naročito posećeno tokom septembra meseca kada se održava Vukov sabor.

Manastir Tronoša

U blizini Tršića se nalazi pravoslavni manastir Tronoša, čiji ktitor je izgleda bila Katalina Nemanjić, supruga kralja Dragutina. Vuk je u tom manastiru išao u školu, a poznat je još i po tome što je za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka bio mesto sastanaka vođa ustanka zbog čega je doživeo neka, od mnogobrojnih razaranja.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je poznato srpsko lečilište sa dugom tradicijom koja datira još iz doba Ilira, starih Rimljana i Turaka. Ime je dobila po jednoj od kćeri cara Trojana, po rimskom gradu ispod koga se nalazi, a čiji se ostaci i danas mogu nazreti. Pod zaštitu države je stavljena još 1867. godine, za vreme vladavine Mihaila Obrenovića. Banju krasi jedan od najvećih parkova u zemlji, koji se sa okolnom park – šumom proteže čak na 40 hektara.

Kur-salon

Banjski objekat koji predstavlja njen simbol i ujedno jedan od najlepših zdanja Koviljače je banjska dvorana „Kur-salon.“ Otvoren je 1932. godine pod porkoviteljstvom Aleksandra Karađorđevića. Zahvaljujući naklonosti pripadnika ove dinastije, banja se često kiti i epitetom kraljevska. Ova banja se takođe izdvaja i po drugim arhitektonskim draguljima kao što su Kupatilo kralja Petra I, Blatno kupatilo i mnoge banjske vile. Termomineralna voda Banje Koviljače pripada grupi natrijum, kalcijum, hidrokarbonatnih, sulfidnih hipotermi i kao takva pogoduje lečenju raznih oblika reumatizma, posttraumatskih stanja, lakših neuroloških oštećenja, određenih ginekoloških oboljenja i dr.

Dobri potok

Dobri potok je pomalo tajanstveno mestašce pored gradića Krupnja. Putnik tamo treba namerno da se uputi, jer ovo mesto nije dobilo svu pažnju koju zaslužuje, pa se do tamo malo teže stiže. Dobri potok je zapravo nekadašnji naziv seoceta koje se danas naziva Lipenović. Tu se, u dnu brda može videti puno kućeraka, između kojih su, u dvorištu natkriljeni izletnički stolovi. Među njima dominira crkvica, brvnara, koja nosi naziv Vaznesenje presvete Bogorodice, i podignuta je negde u XVI veku. Pripadaju joj još zvonik i parohijski dom. Po predanju, crvku su izgradili braća Jugovići, u srednjem veku.

Tu se nalazi i jedno prastaro groblje, koje je i samo sačuvano od zaborava i obnovljeno kao spomenik. U ostalim, okolnim kućicama se nalaze etnografske postavke starih zanata tipičnih za ovaj kraj. Mogu se videti alati pintera, obućara, tkačnica, voskara, kovača. U drugim kućicama, pak, nalaze se drugi maštoviti i poučni sadržaji.

Ovaj kraj je poznat i po vašarima koji se održavaju za Uskrs i Veliku Gospojinu, a naročito je zanimljiv onaj na Petrovdan, kada se odigrava manifestacija „Nadigravanje za dukat,“ gde najbolji igrači folklora dobijaju dukat kao nagradu.

Radovan kula

U svom rodnom selu, Belotiću, jedan od renomiranijih srpskih slikara, ali i pesnik i prozni pisac, Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve osnovao je 1968. godine Radovan kulu. Kula je zamišljena kao kutak za sve maštare i sanjalice, kao i utočište samoukim slikarima iz Mačve. Jednom prilikom je čak ugostila poznatog holivudskog glumca Kirka Daglasa. Ovog umetnika su nazivali srpskim Dalijem, a na njegovim nadrealističkim slikama česti motivi su bili balvani, užarene lopte, sante leda i sl. Milić od Mačve je poznat kao veliki rodoljub i za njega Mačva predstavlja sveto mesto zemlje Srbije.

Kolubarski okrug

Kolubarski okrug prostire se u srednjem delu zapadne Srbije, a čine ga grad Valjevo, koji je i regionalni centar, i opštine Osečina, Ub, Lajkovac, Mionica i Ljig. Kroz Valjevo protiče reka Kolubara, desna pritoka Save, po kojoj je okrug i nazvan. O poreklu samog imena reke, pa samim tim i okruga, priče se razilaze. Po jednoj, reka je dobila ime još u vreme Starih Rimljana koji su eksploatišući obližnji rudnik posmatrali zmijoliki tok reke, te joj dali ime po reči zmija – colubra, dok je po drugoj sam narod posmatrao tok i „kolut-bare“ koje pravi, te joj je tako i dao ima – Kolubara.

Ovaj kraj je poznat i po jednoj od najvažnijih bitaka koje su se odigrale u istoriji srpskog naroda, kolubarskoj bici. Spomen kosturnica stradalim junacima ne nalazi se, međutim, u ovom okrugu, već nadomak, u gradu Lazarevcu.

Planina Maljen

Planina Maljen svakako predstavlja jedan od prirodnih bisera kolubarskog kraja. Zajedno sa planinama Povlen i Suvobor koje je okružuju, Maljen, sa svojim najvišim vrhom od 1104m nadmorske visine, pod imenom „Kraljev sto“, sa koga se pruža velelepan pogled, predstavlja nezaobilazno odredište za ljubitelje šetnji po mirisnim livadama i šumama, avanturistički naklonjene poklonike klisura, stenja različitog porekla, rečica, potoka i čistog vazduha.

Divčibare

Naročit deo Maljena pripada čudesnoj visoravni Divčibare, jednoj od najpoznatijih turističkih, planinskih, rekreativnih i ski centara Srbije. Visoravan je dobila ime Divčibare ili „Devojačke bare“ u spomen na tragičnu smrt neimenovane mlade čobanice, koja se po predanju, nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj kamenici.

Divčibare u svom sastavu ima čak četiri rezervata prirode izvanredne lepote: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Đavolji vir. Zahvaljujući svojim prirodnim karakteristikama, klimi, i nadmorskoj visini, vazduh u ovoj oblasti je takav da se Divčibare smatra vazdušnom banjom, i to od vajkada, s obzirom da je prednosti ovog kraja prepoznao i sam Miloš Obrenović koji je nakon Drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli-age otkupio čitavu visoravan, sa sve torovima i drugim zidanim objektima.

Klisura reke Gradac

Polazna tačka za obilazak reke Gradac je manastir Ćelije, koji se nalazi u brdovitom predelu koji pripada ataru sela Lelić. Ova, vodom najbogatija pritoka Kolubare usekla je sebi dolinu dužine 22.7km. Dubina klisure iznosi prosečno 150 – 200m. Klisura obiluje pećinama. Ima ih preko 70, a još uvek nije istražen ceo teren. Neke od tih pećina su veoma velike, i poseduju impresivan pećinski nakit, kao što je na primer Degurićka pećina.

Reka Gradac

Reka Gradac je jedna od najčistijih u Evropi, pogodna za piće, u svom gornjem toku. Priroda koja je okružuje je pravi melem za dušu i oči, sa puno mesta koja su pogodna za kampovanje, logorsku vatru i roštiljanje, a s obzirom da reka na više mesta pravi manja ili veća jezerca, u letnjim mesecima je moguće i kupanje. Kanjon se završava u samom centru grada Valjeva.

Petnička pećina

Selo Petnica je mala, i po svemu sudeći veoma stara naseobina u blizini Valjeva. Selo je okruženo bogatim i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Ipak, jedno od glavnih obeležja sela je Petnička pećina odnosno njena neposredna okolina gde su pronađena najstrarija svedočanstva o životu ljudi u Zapadnoj Srbiji. Prva istraživanja su na ovom lokalitetu obavili još Josif Pančić i Jovan Cvijić, tokom prošlog veka.

Potvrđeno je da je lokalitet koji se nalazi ispred ulaza u pećinu neolitsko naselje, staro 6000 godina. U samoj pećini otkriveno je ognjište, kosti nekih pećinskih i drugih životinja, kao i delovi rimljanske vojničke opreme. Bio bi, međutim, greh zanemariti lepotu i veličinu same pećine i prirode oko nje. Kroz selo protiče rečica Banja, koja izvire iz petničke pećine, i potok Pocibrava, od koga je napravljeno i malo veštačko jezero. Samu pećinu čine oko 600m dugi kanali i brojne odaje.

Pored petničke pećine nalazi se i Istraživačka stanica Petnica (ISP), samostalna i nezavisna organizacija, veoma značajna za razvoj naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, naročito mladih, u Srbiji.

Banja Vrujci

Banja Vrujci je banja u opštini Mionica, smeštena u dolini između planine Suvobor i reke Toplica. Tu se proizvodi flaširana voda pod nazivom Voda Voda i nalazi se poznata fabrika Sinalko. Prosečna temperatura vode u banji Vrujci je 27°C i spada u kalcijumsko – magnezijumske vode koje, zajedno sa banjskim blatom, pogoduju lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti itd.

Planina Rajac

Rajac je planinski predeo, deo planine Suvobor. Neki ga pogrešno nazivaju planinom. Nalazi se na teritoriji opštine Ljig. Stari putopisci su taj kraj zbog prostranih livada, prepunih cveća i miroljubivih šumaraka nazivali “rajem na zemlji”, pa se to ime i zadržalo. U šumama preovlađuju bukva, hrast, breza, jasen i cer, dok se na većim visinama mogu naći i jela i bor. Što se tiče flore, ove predele nastanjuju fazani i grlice, srndaći i zečevi, lisice i divlje svinje. Pored pitome prirode na ovom potezu se nalazi i mnoštvo pećina i jama, od kojih je najznačajnija Rajačka pećina.

Spomenik 1300 kaplara

Rajac je poznat i kao jedno od poprišta kolubarske bitke, zbog čega se ovde nalazi poznati spomenik 1300 kaplara. Takođe, postoji jedna značajna manifestacija koja se tradicionalno, već dugi niz godina održava u ovom kraju, a to je „Kosidba na Rajcu“, na Petrovdan, 12. jula. Ova manifestacija predstavlja priliku da se prikažu izvorni narodni običaji u čast kosidbe i seoskih moba kao što su okupljanje kosaca, trubača, vodonoša, odlazak na kosidbu itd.

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića

U kolubarskom kraju se od važnih istorijskih spomenika nalazi još i rodna kuća vojvode Živojina Mišića, u selu Strugarnik, opštine Mionica. Interesantno je pomenuti da je Živojin bio trinaesto i poslednje dete u porodici. U okviru muzeja predstavljen je život Živojina Mišića u kontekstu istorijskih zbivanja, naročito onih u kojima je vojvoda odigrao značajnu ulogu. U samoj kući, prikazani su istorijat porodice Mišić, te detinjstvo i školovanje mladog Živojina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zapadna Srbija
Rent-A-Car - Zapadna SrbijaIzleti/Ekskurzije - Zapadna Srbija

Gradovi