Destinacije ::

Zaječarski okrug se drugačije može opisati i kao zaječarski mozaik. Njega čine brojne reke, jezera, planine i brežuljci, prošarani lekovitim banjama, istorijskim gradovima i prelepom prirodom. Za svakog po nešto.

Reka Timok

Sam grad Zaječar, prostire se na obe obale Crnog Timoka, a Timok igra značajnu ulogu u ovom okrugu. Pored Crnog, postoje još i Beli Timok, Svrljiški Timok i Trgoviški Timok, a od izvora, do ušća – Velikog Timoka u Dunav, ova reka je dugačka 203km. Poslednjih 15 km njenog toka predstavlja granicu Srbije i Bugarske.

Kako je reka Timok dobila ime

Ime ove reke nadahnulo je i neka druga važna imena u srpskoj istoriji i geografiji, pa se tako ime čitave regije kroz kroju protiče naziva Timočka krajna, bunu protiv kralja Milana Obrenovića, nazvali su Timočkom bunom, jedno slovensko pleme koje se na ovim prostorima nastanilo još u VI veku nazvano je Timočani, dok je drugo, antičko tračko, bilo poznato kao Timahi.

Popova plaža – Plaža na Timoku u samom Zaječaru

Duž ove reke na nekoliko mesta ima uređenih plaža, a jedna od najpoznatijih je Popova plaža, u samom Zaječaru, gde pored kupanja i rekreacije na raznim terenima, stanovnici Zaječara i gosti mogu uživati i u mnogobrojnim koncertima koji se na ovoj plaži održavaju.

Planina Rtanj – Obična ili vanzemaljska planina

Datuma 21. septembra 2011. godine u srpskom dnevnom listu ”Večernje Novosti” izašao je članak o planini Rtanj u kome se novinar, a verovatno kasnije i svi čitaoci pitaju – da li je Rtanj vanzemaljska planina? Ili možda ljudska, ali veštačka tvorevina? Možda jeste, možda nije, ali ono što je sigurno je da je ova planina, verovatno više od svih ostalih u Srbiji, obavijena velom tajne. Jedan od razloga za tvrdnju nekih naučnika da nije stvorena prirodnim putem je upravo njen oblik.

Rtanj je gotovo pravilna piramida. Drugi razlog je postojanje lekovitog, endemskog bilja koje samo na njoj raste. Pored toga, utvrđeno je da prosek jačine naizmeničnog električnog polja na Rtnju dostiže između 60 i 70 volti, po kvadratnom metru, dok je prosek u Srbiji između 20 i 30 volti. Stručnjaci su locirali i posebnu vrstu zračenja, koju je još Nikola Tesla, nazvao nehercijanskim zračenjem i zahvaljujući kome biljke koje rastu na ovoj planini imaju izuzetno lekovito i blagotvorno dejstvo.

Planina Rtanj se nalazi nadomak Boljevca i pravo je mesto za sve koji vole avanturu. Ona krije brojne podzemne izvore, pećine, jame, i takozvane – vatrene lopte, koje takođe predstavljaju prirodni fenomen, a tu su i drugi kurioziteti i neobjašnjive pojave. Zbog toga privlači veliki broj avanturista za koje poseban izazov predstavlja uspon na sam vrh Rtnja, Šiljak, na 1.560 metara nadmorske visine, sa koga seže pogled čak do Beograda. Za ovaj uspon trebaće vam dobra 3-4 sata, preporuka je da se krene što ranije, a bilo bi poželjno da ga savladate uz iskusnog vodiča, koga možete naći u naselju Rtanj, u podnožju planine.

Grliško jezero

Nedaleko od Zaječara, na veliko zadovoljstvo njegovih stanovnika, kao i okolnih meštana, između sela Grlišta i sela Leskovac, veštačkim putem, za potrebe snabdevanja pijaćom vodom, nastalo je Grliško jezero. No, oni koji ga posete, bilo da bi se kupali, sunčali, pecali ili jednostavno uživali u netaknutoj prirodi koje u okolini ima u izobilju, nikada se ne bi dosetili da jezero nije nastalo prirodnim putem.

Do jezera postoji dva prilaza i nekoliko mesta za kampovanje, a budući da se krivolov strogo kontroliše, a jezero redovno poribljava za ribolovce predstavlja pravi mali raj. Ovde se mogu upecati deverika, šaran, som, smuđ, karaš i druge ribe.

Jezero Sovinac

Pored Griliškog, još jedno jezero u blizini je savršeno za ribolov, Jezero Sovinac, na par kilometara od mesta Salaš, i među ribolovcima je jedno od omiljenih za rekreativni ribolov. Veoma je bogato raznim vrstama riba, pa se tako mogu loviti šaran, amur, karaš, babuška, bodorka, smuđ, som, bandar, štuka i druge. Kraj ovog, za razliku od Grliškog jezera sagrađen je motel sa restoranom, plaža je uređena, kao i kamp, a postoji i parking, te tereni za male sportove.

Rgotsko jezero

U okolini postoji još jedno jezero, Rgotsko, na 11km udaljenosti od Zaječara, u blizini sela Rgot. Nastalo je kao posledica vađenja kvarcnog peska, tako što se kop koji su rudari napustili napunio vodom i kasnije proširio. Zahvaljujući ovom pesku koji se brzo greje, ovo jezero je veoma toplo i stoga pogodno za kupanje. Takođe je poribljeno i ima jednu lepu peščanu plažu. Spada među čistija jezera u Evropi.

Bogovinska pećina

Još jedan biser zaječarskog okruga je i Bogovinska pećina, u istočnom podnožju masiva Južni Kučaj, koja je zbog svojih izvanrednih prirodnih karakteristika zaštićena kao spomenik prirode. Spada među najduže pećine u Srbiji, a njena ukupna dužina iznosi čak 5.842 metara. Pećinski kanali se prostiru na tri nivoa. U Bogovinskoj pećini postoji uređena staza za posetioce, napravljena na srednjem nivou. Ona vodi do najveće dvorane u pećini.

Gamzigradska banja

Na 11 km udaljenosti od Zaječara, okružena prelepom prirodom i šumovitim brežuljcima, čistim vazduhom i prijatnom klimom, Gamzigradska banja svojim posetiocima omogućava uživanje u prelepim pejzažima, opuštanje i rekreaciju, no, pre svega blagotvorno dejstvo nekoliko izvora lekovite termomineralne vode.

Lekovita voda ove banje, čija temperatura varira u zavisnosti od izvora iz kog potiče, koristi se za kupanje i piće i pomaže u lečenju reumatizma zglobova i mišića, išijasa, katara želuca, ženskih reproduktivnih organa, zapaljenja trbušne i plućne maramice, neuralgija, posledica povreda i nekih kožnih bolesti. Pored vode, u banji se u lečenju ovih bolesti koristi i blato.

I samo naselje je veoma lepo uređeno, sa puno zelenih površina, cveća i parkova, a gostima su, pored osnovnih lekovitih metoda na raspolaganju i savremenije, dok se u sklopu banje mogu rekreirati raznim sportovima. Takođe, na samo 2km od banje, nalazi se i istoimeni drevni grad – Gamzigrad, što predstavlja izvanrednu priliku za upoznavanje sa kulturom i umetnošću drevnog Rima na našim prostorima.

Felix Romuliana Prestonica rimskog imperatora Gaja Galeria Valerija

Najznačajniji spomenik ovog okruga je svakako Felix Romuliana (Galerijeva palata) u Gamzigradu. Ona je bila prestonica rimskog imperatora Gaja Galeria Valerija Maksimilijana, koju je dao sagraditi krajem III i početkom IV veka i nazvao ju je po svojoj majci Romuliani.

Palata je bila okružena snažnim bedemima koji su je štitili od upada varvara. Kraj jednog dela palate nalazio se mali hram i monumentalni žrtvenik, dok su se kraj drugog nalazili objekti za javnu upotrebu i objekti za opsluživanje palate. Umetnost je u njenim okvirima takođe veoma izražena, budući da su ova zdanja unutar palate bila bogato ukrađena freskama, štukaturama i podnim mozaicima sa različitim motivima.

Felix Romuliana se na, osnovu otkrivenih arheoloških ostataka svrstava u red najreprezentativnijih rimskih gradova na Balkanu. Tu je pronađena brojna istorijska građa (nakit, novac, alatke, oružje) kao svedočanstvo o velikoj civilizaciji na ovim prostorima. Zbog svoje kulturno istorijske vrednosti, ovaj kompleks se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 2007.godine.

Sokobanja Sokograd, dođeš star, odeš mlad!

Sokobanja je i gradsko i banjsko naselje, otud, delimično “Sokobanja, Sokograd” i predstavlja centar opštine i Sokobanjske kotline. Nalazi se u podnožju planine Devica i u blizini planine Ozren, samo dve u nizu planina koje dočaravaju idealne okolne pejzaže. Ipak, samo mesto Sokobanja je na 305 metara nadmorske visine što ga ne ubraja u visoke banje, ali upravo to planinsko okruženje utiče na povoljnu subalpsku klimu koje je svrstava u vodeća klimatska mesta u Srbiji.

Uz čist vazduh i zdravu sredinu koji je karakterišu, Sokobanja ima veliki broj termalnih izvora od kojih se neka nalaze u samoj Sokobanji i imaju veliku primenu u lečenju raznih bolesti. Pored toga okruženje u banji je prelepo, puno uređenih, šumovitih parkova sa puno cveća, zelenila i potočića.

Sokograd je utvrđenje po kome je nastao stig „Sokobanja, Sokograd,“ o kome se, zapravo i ne zna baš mnogo. Svakako je reč o srednjovekovnoj tvrđavi, nastaloj na temeljima ranijeg utvrđenja sagrađenog negde u periodu između IV i VII veka. Pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevića, a smatra se da je porušen u borbama koje je vodio sultan Musa, ozloglašeni Musa Kesedžija protiv odmetnika Hanuz bega, za turski presto.

Zaječarska gitarijada

Ovaj okrug je poznat i po jednoj tradicionalnoj manifestaciji, koja se održava u Zaječaru, naročito popularnoj među mladima koji više cene alternativnu od mejnstrim muzike u Srbiji. Ovaj, najstariji festival neafirmisanih rok bendova prvi put održan je krajem šezdesetih godina prošlog veka. Tokom višedecenijskog trajanja Gitarijada je afirmisala mnoge bendove koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili ogdovarajuću medijsku podršku. U revijalnom programu festivala, sem srpskih, nastupaju i mnoga svetska imena rok scene.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zaječarski okrug
Rent-A-Car - Zaječarski okrugIzleti/Ekskurzije - Zaječarski okrug

Gradovi