Destinacije ::

Toplička oblast se nalazi na jugu Republike Srbije, a čitava oblast, kao i reka kroja kroz nju protiče dobila je ime po velikom broju izvora tople mineralne vode. Toplička kotlina okružena je planinama: Jastrebac, Kopaonik, Radan, Vidojevica i Pasjača, a njen najveći grad, koji je ujedno i sedište okruga je Prokuplje. Drugi veći gradovi su Kuršumlija, Blace i Žitorađa.

Mineralni i termalni izvori, plodno tle dolinskih ravnica i brdovitih zaleđa kao i rudno bogatstvo veoma rano su, što potvrđuju arheološka istraživanja, privukli praistorijske zajednice da na ovom gostoljubivom podneblju zasnuju svoja staništa.

Kratka istorija Topličkog okruga

Istorija ovih prostora je, kao uostalom i svuda u Srbiji burna. Nakon XIII veka ove predele naseljavali su Iliri, Tračani, Tribali i Dardanci. Iz perioda kada su Dardanci naseljavali ova podneblja značajno je arheološko nalazište kod sela Donja Toponica, istražena nekropola spaljenih pokojnika koji su sahranjivani u urnama, zajedno sa oružjem i nakitom. Rimljani su takođe odigrali značajnu ulogu u istoriji ovog kraja, gradivši puteve i vojna utvrđenja, što je predstavljalo početak urbanizacije osvojenih provincija. Tragovi boravka starih Rimljana mogu se pronaći na više različitih lokaliteta ovog okruga.

Planina Radan

Planina Radan je deo lanca Rodopskih planina i obuhvata delove gornjih slivova Toplice, Puste reke i Jablanice. U sastavu planine Radan se nalaze i masivi: Pasjača, Vidojevica, Rgajska planina, Sokolovica i Arbanaške planine. Najviši vrh je Šopot, 1409 m nadmorske visine, a na nešto nižem Petrovom vrhu (Veliki Petrovac), na oko 1150 m nadmorske visine, nalazi se na zaravni, crkva Svetog Petra.

Misteriozne pojave na planini Radan

Prirodne lepote ove planine su izuzetne, zbog čega je predloženo da se ona stavi pod zaštitu države. Radan planinu meštani nazivaju Đavoljom. Oni zaobilaze Ivanjski potok jer teče uzbrdo, a kola koja su krenula nizbrdo takođe znaju da promene pravac i gonjena nekom „natprirodnom silom“ takođe krenu uzbrdo.

Planinu ”optužuju” za pad mnogih aviona na ovim prostorima, kaže se i da skriva čudnovat cvet koji pomaže protiv svakog zmijskog otrova. Istina je međutim ipak naučno objašnjiva. Smatra se da na planini deluje izvesna gravitaciona anomalija koja se manifestuje tako što se na određenim mestima oseća umanjeno ili čak sasvim obrnuto dejstvo zemljine teže. Radiestezisti pak kazuju da ispod Radana protiče termalna podzemna reka zasićena raznim metalima, pa zbog toga stvara jak naboj akumuliranog elektriciteta. Tako se organizuje magnetno polje koje se prostire celim njenim tokom. Čudima, međutim, izgleda da nema kraja kada je reč o ovoj planini, malo, malo pa se pojavi neko novo koje je naizgled nemoguće objasniti.

Arheološko nalazište Caričin grad

Na Radanu se, pored drugih znamenitosti nalazi i arheološko nalazište, Caričin grad, koji zaista vredi obići. Ono je još jedno svedočanstvo prisustva starih Rimljana na ovim podnebljima, čak se smatra da je tu rođen poznati hrišćanski imperator Justinijan I. Nažalost javnosti je nedostupan veliki mozaik, koji se nalazi u crkvi, i koji predstavlja pravi dragulj Caričinog grada.

U gradu je još interesantno videti kapitele, dragoceni fragment reprezentativnog oficirskog šlema tipa Baldenhajm, te poklopac izuzetno retke kutije za lekove na kome je predstavljen Isus Hristos koji isceljuje ženu bolesnu od tečenja krvi, dekorativnu plastiku, razne alatke i brojne ukrasne kopče.

Čudo prirode – Đavolja varoš

Đavolja varoš se takođe nalazi na obrancima planine Radan, i predstavlja, naročito u poslednje vreme, izuzetno posećeno turističko odredište, kako za domaće, tako i za strane posetioce. Ovo „čudo” prirode čine dva veoma retka prirodna fenomena – zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno i dva izvora kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Zemljane figure su podeljene u dve jaruge interesantnih naziva: „Đavolja jaruga” i „Paklena jaruga”. Ima ukupno 202 zemljane figure i njihova visina varira između 2 m i 15 m. Postoje brojne legende po kojima je nastao ovaj fenomen, a ona koja se najviše prepričava je legenda o đavolu kome je zasmetao miran i spokojan život okolnog stanovništva, pa je stvorio đavolju vodu, kako bi im pokvario odnose. Usled njenog dejstva meštani su odlučili da venčaju brata i sestru. Dobra vila koja se sažalila na zavedene stanovnike kraja pomolila se Bogu i on je spojio nebo i zemlju i poslao tako hladan i snažan vetar da je okamenio svatove.

Neobičnost ovih spomenika prirode čini da bliža okolina deluje izuzetno surovo i tajanstveno, a posmatrano kao deo veće celine izuzetno živopisno. U blizini se takođe nalaze i ostaci starog naselja, crkvi i nekoliko rudarskih jama. Važno je napomenuti da noćno razgledanje ovog lokaliteta predstavlja nezaboravan i nestvaran događaj.

Đavolja varoš je kao prirodni fenomen bila kandidat za jedno od sedam svetskih čuda. Pod zaštitu države je stavljen još 1959. godine, a 1995. je uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite.

Prolom banja

Prolom banja se takođe nalazi na šumovitim padinama Radana usled njegovog obilja mineralnih i termalnih izvora. Poznata je pre svega po svojoj prirodnoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti. Iako postoje svedočanstva da su još stari Rimljani koristili blagodeti ovih toplih, mineralnih voda, tek posle Prvog svetskog rata počinje njihovo ozbiljnije korišćenje.

Prolom banja i osobine lekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi da je godišnje posećuje oko 2.000 turista. Danas banja predstavlja moderno opremljen spa i velnes centar koji raspolaže svime što savremeni posetilac može da poželi. U banji se mogu tretirati bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, kožne bolesti i vanzglobni reumatizam. U blizini se još nalaze i Kuršumlijska banja i Lukovska banja.

Utvrđenje Prokupački grad (ili Hisar)

U ovoj oblasti se, na uzvišenju nad njenim glavnim gradom Prokupljem, nadvija tvrđava nazvana Prokupački grad ili Hisar, koje vodi poreklo čak iz XIV veka. Povezuje se sa junakom kosovskog boja, opevanom u brojnim narodnim pesmama Jug Bogdanom, a tu se nalazi i njegova crkva (drugi naziv joj je Latinska crkva). Smatra se da je toplička oblast takođe postojbina sprskih srednjevekovnih junaka, Toplice Milana i Kosančić Ivana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Toplički okrug
Rent-A-Car - Toplički okrugIzleti/Ekskurzije - Toplički okrug

Gradovi