Destinacije ::

Srem je geografski region u Panonskoj niziji između reke Dunav, na severu i istoku, kao i reke Save do ušća u Dunav, na jugu. Tokovi ovih dveju reku po mnogo čemu određuju zanimljivu i specifičnu osobenost ove regije, čija plodna ravnica i pitome padine Fruške gore privlače ljude od najstarijih vremena. Prirodne karakteristike ovog podneblja, kao i bogata kulturno-istorijska prošlost su glavni aduti Srema kao predela neiscrpnih lepota.

Na samo 15 minuta od Novog Sada i pola sata od Beograda  kreće sremska avantura. Region Srem je administrativno podeljen između Srbije i Hrvatske. Srpski deo Srema se većim delom nalazi u Vojvodini, izuzev manjeg jugoistočnog dela.

Istorija Srema

Tragovi života, ljudskog rada, umetničkog stvaralaštva i graditeljstva na prostorima Srema vuku svedočanstva od pre 7000 godina, još od doba neolitske kulture. Lokaliteti iz bronzanog doba (Gomolava kod Hrtkovaca i Bosutska Gradina, između Batrovaca i Vašice), pa do kraja 1. veka stare ere, sačuvani su i predstavljaju pravu poslasticu za turiste. Tokom istorije, Sremom su vladali Rimljani, Huni, Ostrogoti, Vizantinci, Avari, Franci, Bugari, Panonski Sloveni, Mađari, Turci i Austrijanci.

Sirmijum (danas Sremska Mitrovica)

Sirmijum (danas Sremska Mitrovica) je bio veoma važan grad u Rimskom carstvu. Bio je to glavni grad rimske pokrajine Panonije i jedan od četiri glavna grada Rimskog carstva. Oduvek na raskrsnici velikih carskih drumova, Srem je bio centar migracija i mnogih ratnih pohoda.

Potpisanim mirom u Sremskim Karlovcima 26. januara 1699. godine između Austrije i njenih saveznika i Turske, koji se svečano dogodio u ”Kapeli mira”, počinje nova istorija Srema obeležena graditeljstvom, razvojem trgovine, poljoprivrede, vinogradarstva i obrazovanja.

Srem čine: sremski (Sremska MItrovica, Ruma, Inđija, Stara Pazova, Šid), južnobanački (Petrovaradin, Sremska Kamenica, Sremski Karlovci, Beočin), beogradski okrug (Novi Beograd, Zemun, Surčin). Kojim god putem da krenete, bogate muzejske zbirke i galerijske postavke uveriće vas sa koliko se nadahnuća živelo i stvaralo u Sremu.

Srednjevekovno stvaralaštvo ostavilo je traga u 12 manastira Fruške gore, a novija istorija zaustavlja vreme u opusu poznatog šidskog akademskog slikara Save Šumanovića. On je bio najznačajniji srpski slikar prve polovine 20. veka, koji je svoju mladost i poslednje dane života proveo upravo u Šidu, gde se danas nalazi njegova galerija. Galerija Sava Šumanović osnovana je 1952. godine zahvaljujući poklonu slikareve majke, Perside Šumanović, od 417 sinovljevih slika i kuće u kojoj su dela izložena.

Sportske i turističke manifestacije

Srem čine i mnoštvo sportskih i turističkih manifestacija, koje možete posetiti. Tu su: “Karlovačke božićne svečanosti”, “Brankovo kolo“ i “Karlovačka berba grožđa” u Sremskim Karlovcima, “Dani vina” i “Dani bostana” u Rivici, takmičenje u vožnji zaprega “Sremska potkovica” u Novim Karlovcima, “Festival tamburaških orkestara Srbije” u Rumi, “Vidovdanski sabor” u Vrdniku, Prvenstvo Srbije u kajaku i kanuu u Višnjićevu, “Scena fest” u Inđiji, “Patlidžinijada“ u  Neradinu, “Pudarski dani“ u Irigu, “Maradička jesen“ u Maradiku, kao i još mnogo drugih interesantnih i specifičnih svečanosti.

Zaštićeni rezervati prirode

Takođe, u Sremu se nalaze zaštićeni rezervati prirode: Obedska bara i Nacionalni park Fruška gora koji pružaju dom retkim pticama, biljnim i životinjskim vrstama.

Obedska bara

Područje Obedske bare nalazi se u jugoistočnom Sremu, a predstavlja ostatak napuštenog korita Save. Gostima rezervata na raspolaganju su takmičenje u pecanju štuke varalicom, park za odmor i rekreaciju (klupe, stolovi, ložišta), čamci na vesla (rekreativni ribolov i vožnja), rekreativni ribolov, fotografisanje retkih vrsta kao i organizovane biciklističke i pešačke ture.

Nacionalni park Fruška gora

Fruška gora je stara gromadna planina sa najvišim vrhom, Crveni Čot (539 m). Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, a na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima. Na Fruškoj gori postoje više poznatih turističkih odredišta i na svim ovim izletištima stvoreni su uslovi za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima i na livadama. Najznačajniji spomenik kulture čine 16 manastira Srpske pravoslavne crkve raspoređenih po celoj planini, podignuti su kao zadužbine srpskih vladarskih porodica.

Sremska jezera

Područje Srema obiluje i barama, mrtvajama i veštačkim jezerima… Idući od zapada ka istoku, na sremskoj teritoriji se nalazi veći broj akumulacionih jezera. Sot, Bruje, Čalma, Vranješ, Beli Kamen, Borkovac, Međaš, su samo neka sremska veštačka jezera koja postaju u letnjim mesecima idealana mesta za kupanje, odmor, pecanje i opuštanje u prirodi.

Sotsko jezero

Sotsko jezero je popularno izletište koje se nalazi severno od Šida na putu za Ilok. Ovo je veštačko akumulaciono jezero duboko do 12 metara, a dugačko 1km. Okruženo je manjim brdima, livadama i listopadnom šumom i zaista se može reći da je okolina jezera prelepa. Tu je i manja četinarska šuma. Voda u sotskom jezeru je zelenkaste boje od algi, a ima i dosta drezge, što pravi manji problem kupačima tokom letnje sezone. Ipak, tokom leta voda je topla i idealna za kupanje. Pored toga jezero je poznato i kao stecište velikog broja, ameterskih i profesionalnih ribolovaca.

Jezero Bruje (Erdevičko jezero)

Jezero Bruje je locirno na severozapadnoj periferiji naselja Erdevik na 15 kilometara od centra Šida. Do ovog jezera vodi asfaltni put koji se nastavlja pored jezera. Dugačko je oko 1 km, a ima prosečnu dubinu od 3,5 metra. Voda u jezeru je čista, i prigodna za plivanje u letnjem periodu. U vodu se može ući sa travnate obale ili sa brane. Obale jezera su uređene, i pristupačne za posetioce, a ovde postoji i veći broj drvenih klupa i stolova za piknik, kako oko samog jezera, tako i u obližnjim šumarcima.

Jezero Čalma

Jezero Čalma udaljeno je oko 15-ak kilometara od Sremske Mitrovice. Do njega se dolazi skretanjem sa asfaltnog, lokalnog puta Čalma – Laćarak na poljski put. Samo jezero je male površine i pretvoreno je u ribnjak. Čine ga tri međusobno spojena jezera i predstavlja pravu atrakciju za one koji vole netaknutu prirodu i jedina su jezera gde se mogu pronaći zakonom zaštićene ribe – linjak i zlatni karaš.

Jezero Vranješ

Jezero Vranješ je smešteno na 12 kilometara od centra Sremske Mitrovice, jugoistočno od sela Manđelos. Makadamom dugim jedan kilometar od sela se stiže do jezera. Duž zapadne obale vodi poljski put pored kojeg su locirane pecaroške kolibe i kamp kućice, a ono što ovo jezero čini interesantnim za kupače je to što je sa jedne strane jezera voda hladna, dok je na drugoj veoma topla. Uređene plaže nema, ali su obale jezera blago strme, pa je kupanje na ovom jezeru pravi izazov.

Jezero Beli kamen

Jezero Beli kamen je najmlađe veštačko jezero, nastalo 2004. godine na površinskom kopu gde se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu, tako što je presečena vodonosna žila koja je preplavila najdublje delove kopa. Vremenom se obrazovalo jezero prečnika oko 200 metara i dubine oko 15 metara. Nalazi se na jugoistočnoj periferiji Bešenovačkog Prnjavora, pored asfaltnog puta Beočin – Sremska Mitrovica i od centra Sremske Mitrovice udaljeno je oko 23 kilometra. Ovo jezero, zbog neverovatne smaragdne boje, deluje gotovo bajkovito, a voda, obzirom da je bogata krečnjakom, blagotvorno deluje na kožu.

Borkovačko jezero

Borkovačko jezero je na 3 km severno od centra Rume i predstavlja pravi letnji turistički lokalitet. Ovo je najstarije veštačko jezero u Sremu. Asfaltni put vodi do jezera, i do same plaže koja je betonirana oko 100-ak metara. Ovde su kafić, igralište za decu, kao i „Akva kamp” koga čine četiri kućice sa punim komforom na vodi. Jedino ovo jezero u Sremu na plaži ima česmu sa pijaćom vodom i tuševe. Omiljeno je izletište kako Rumljanima, tako i svima iz bliže i dalje okoline.

Jezero Međeš

Pet kilometara od centra Iriga udaljeno je jezero Međeš, do kojeg vodi asfaltni put i može mu se prići preko Iriga ili sela Krušedola i sa juga preko Šatrinaca, Dobrodola i dalje prema Rumi ili Pazovi. Na sredini obale jezera se nalazi malena uređena plaža sa sportskim terenom i ugostiteljskim objektom. Vikendima su ovde velike gužve.

Privredni potencijal regije Srem

Srem je i poljoprivredni predeo u kojem cvetaju i druge grane poput vinogradarstva i stočarstva. Nepregledni vinogradi i retke autohtone sorte vina se mogu naći širom ovog područja. Tu su i mnogobrojne trasirane pešačke staze i staze zdravlja na Fruškoj gori, mnogobrojna jezera i čuvene Morovićke šume sa 22.000 hektara uglavnom nadaleko hrasta Lužnjaka. Čuveni sremski puževi, sremske kobasice i specijaliteti od nadaleko poznate sremske svinje bez holesterola – mangulice, neki su od glavnih aduta lokalnih restorana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Srem
Rent-A-Car - SremIzleti/Ekskurzije - Srem

Gradovi