Destinacije ::

Neki istoričari tvrde da je u staroj istoriji Srba postojalo pleme Ras, odnosno Raseni ili Rašani i da se imena gradova i reka koja su po tom nazivu, ili od njega izvedenog dobili ime, mogu i danas naći u Srbiji, na područjima nekadašnje antičke Srbije. Jedno od tih naziva je i ime reke Rasine, odnosno celog, rasinskog okruga koji je po reci dobio ime.

Ovaj, kao i mnogi drugi delovi Srbije je pravi raj za ljubitelje spokojnih šetnji, zanimljivih izletišta, za ljubitelje vina i vinogradarstva, zatim za ribolovce, lovce i planinare. Boravkom na jednoj od planina rasinskog okruga mogu zadovoljstvo potražiti i sportisti i skijaši, a svakako i avanturisti koji žele da zaborave gde se nalaze i utonu u maštu koju će svakako stimulisati bajkoviti predeli ovog okruga.

Pripadaju mu opštine Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Aleksandrovac, Brus i Kruševac. Sedište okruga se nalazi u gradu Kruševcu, koji je, zajedno sa svojom okolinom priča za sebe, prepun istorije, spomenika kulture i objekata značajnih za kulturno istorijsku baštinu srpskog naroda.

Reka Rasina

Reka Rasina nije obična reka. Naravno, u njoj se može loviti riba, kao i u svakoj drugoj; ima klena, beovice, a pošto je u donjem toku čista i bistra, ima i slobodne pastrmke. Do sela Razbojne teče klisurastom dolinom, sa malim erozionim proširenjima, pa to predstavlja posebnu priliku da se uživa u lepoti, kako same reke, tako i njene okoline.

Na reci Rasini, kao i na njenoj lepoj sustetki i utoci Graševačkoj reci nalaze se i stare vodenice koje upotpunjuju čitav doživljaj svojom izvanrednom, tipičnom arhitekturom i bude nezaobilazan osećaj nostalgije za nekim davnim vremenenima, kada su se ljudi u njima okupljali, mleli žito, jeli vruć kačamak, proju i vino, istovremeno uživajući u razgovoru i dobrom društvu. Međutim, ni to nije ono što je čini izuzetnom.

Rasinu od svih otalih reka izdvaja tajanstveno blago koje navodno nosi. Entuzijasti i avanturisti s vremena na vreme još odavno traže tajno zakopano Lazarevo blago, a među Kruševljanima se priča da su još stari Rimljani iz Rasine vadili zlatno grumenje. U današnje vreme svakako nema grumenja, međutim, kod manastira Veluće i danas još po neko ispira zlatni prah koji ova reka nosi.

Rasina izvire na padinama Goča i Željina, dugačka je 92 kilometara, izuzetno je asimetričnog oblika i uliva se u Zapadnu Moravu, u blizini Kruševca.

Zapadna Morava

Zapadna Morava u rasinski okrug ulazi u blizini Trstenika, kroz koji i protiče. Tu je već postala široka reka, poznata po tome što često zna da se izlije i poplavi okolne njive i polja. Sa Južnom Moravom se susreće kod Stalaća i upravo odatle kreće Velika Morava. Obalu ove reke najčešće krasi raznorazno žbunje, međutim ima i vrba, jova i topola. Ribolovci na njoj uživaju loveći šarana, deveriku, mrenu, štuku, soma i drugu ribu.

Ćelijsko jezero

Ćelijsko jezero je veštačko jezero, nastalo sedamdesetih godina prošlog veka, građenjem brane, visoke 55 metara kako bi se ublažile velike razlike u protoku vode reke Rasine i zaustavio nanos koji ona nosi. Brana je podignuta kod mesta Ćelije, pa je po njemu i dobila ime. Međutim, ova akumulacija je poznata i pod imenom Rasinsko jezero.

Površina jezera iznosi oko 598 kvadratnih kilometara. Jezerska voda je visokog kvaliteta pa se koristi kako za vodosnabdevanje okoline, tako i za piće. Raskošna okolna priroda, bogatstvo ribljeg fonda, topla voda, kupališta i povremena organizacija raznih manifestacija tokom leta privlači brojne turiste iz svih krajeva zemlje.

Planina Goč

Planina Goč se nalazi na samoj granici rasinskog okruga, u sklopu severnokopaoničkih planina. Njen najviši vrh je Krnja jela. Iako nije od onih na koju se prvo pomisli kada se govori o planinama Srbije, njene livade pune mirisnog i lekovitog bilja, četinarske šume i u njima pečurke, divlje jagode, zatim bistri potoci, rečice i vodenice koje upotpunjuju pejzaž, pa čak i malo jezero po imenu Gvozdac, učiniće da na ostale zaboravite.

Mitrovo Polje

Posebno mesto, na južnoj padini planine, u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac, zauzima Mitrovo Polje, idealno za lagane, prijatne šetnje obeleženim stazama i kratke izlete, možda do jednog od visova Goča sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah. U visokim borovim šumama prijatnog mirisa, mogu se, uz malo sreće, videti i zec, srna, lisica, divlja svinja, mnoge ptice, pa čak i vukovi.

Na Goču pored izvanrednih prirodnih lepota postoje i uslovi za skijanje, skijaške staze, žičare i prateći objekti, kao i brojni spomenici kao što su “rimsko groblje”, odnosno mesto gde su sahranjivani Sasi, nemački rudari koji su ovde vadili i topili rudu gvožđa i olova u vreme Nemanjića.

Srednjovekovni grad Koznik

Srednjovekovni grad Koznik predstavlja naročit kulturno istorijski spomenik na granici planine Goč i planine Željin, na kupastom vrhu Kozničkog brda, iznad reke Rasine. Nalazi se na 922m nadmorske visine i pomalo je teško doći do njega, ali one koji se na taj napor usude nagradiće neverovatan osećaj da su postali junaci neke od mnogobrojnih srednjovekovnih bajkovitih avantura opisanih u knjigama i filmovima.

Ime je dobio zato što su koze, na svojim rogovima, zbog velike težine uspona nosile građevinski materijal prilikom izgradnje grada. Pretpostavlja se da je njime vladao vlastelin po imenu Radič Postupovič, u vreme Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, koji se u narodnim pesmama pominje i kao Oblačić Rade ili Rajko od Rasine.

Postoje takođe i mnoge legende koje ovaj grad vezuju za Jerinu, po čijem je naređenju možda i sagrađen. U doba vladavine Turaka, Koznik je bio i od strateškog značaja jer je imao posadu i bio održavan. Grad je imao dva ulaza, bio je nepravilnog oblika, a danas su delimično sačuvane tri veće kule, odbrembenim zidovima povezane sa manjim, danas u ruševinama.

Planina Jastrebac

Sa druge strane okruga, između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja prostire se još jedna planina izvanredne lepote. Za razliku od Goča na njoj nema mnogo skijaških staza i žičara, ali je zato bogata šumom, po tvrdnji Josifa Pančića, čak i najbogatija. Pored hrastovih, grabovih, javorovih i jasenovih stabala, a na pojedinim mestima mogu se naći i šume breza i bukvi, planina obiluje i drugim jestivim i lekovitim kulturama kao što su pečurke, kruške, kopriva, maslačak, divlja jagoda i druge.

Dok ovakav ambijent već uveliko podseća na bajku i pojava vilenjaka i malih šumskih patuljaka bi se svakome učinila sasvim prirodnom, umesto njih, moguće je naići na druge žitelje kao što su divlje svinje, srne, veverice, šumske sove, senice i druge životinje.

Kako je planina Jastrebac dobila ime?

Predanje kaže da je ova planina dobila ime tako što je ptica jastreb, sagradila svoje gnezdo na visokom, golom vrhu, ispuštajući iz kljuna razne grančice od kojih su nastale velelepne jastrebačke šume.

Ova planina se sastoji iz dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca. Od Kopaonika je odvaja Jankova klisura, a omiljene planinarske maršrute su do „Bele Stene“ (1257 m), „Stracimira“ (1390 m), „Maznice“ (1140 m), kao i izleti do „Majorove česme”, česme „Dve sestrice”, stare crkve Sv. Petke, ”Doline breza”, srednjevekovnog utvrđenja „Gradac” i sl.

Aleksandrovačka župa – Istorijska vinska oblast Srbije

Aleksandrovačka župa, Župsko vinogorje ili samo Župa je istorijska vinska oblast Srbije koja vekovima čuva kontinuitet srpskog vinarstva, a njene najpoznatije, autentične sorte grožđa su prokupac i tamjanika. Sačinjavaju je Donja i Gornja Župa, koje se nalaze u okolini opštine Aleksandrovac. Vinogradarstvo i vinarstvo su grane koje se, uz uspone i padove na ovim prostorima razvijaju preko 3000 godina.

Tokom srednjeg veka tri velika srpska manastira; Hilandar, Studenica i Žiča ovde su imali svoje vinograde i vinske podrume. Sigurno je da su mnogi srednjovekovni vladari pili vino poreklom iz ovih vinograda, a među njima se, po predanju izdvaja ime kneza Lazara.

Za vreme vladavine Turaka, vinogradarstvo je u ovim predelima bilo u zastoju, međutim vino ni tada nije prestajalo da teče. Za ovaj kraj je posebno značajna Vinodeljsko-voćarska škola, osnovana 1921. godine, koja je svoj doprinos župskom vinogorju dala tako što su se njoj školovale brojne generacije enologa i podrumara.

Tu se, pored muzeja vinarstva i vinogradarstva, brojnih vinskih podruma i vinograda starih i do 120 godina mogu naći i čuvene poljane, jedinstvena sezonska vinogradarsko-vinarska naselja koja su vlasnici gradili kako bi u njima boravili za vreme radova. Predstavljaju prave arhitektonske bisere, a građene su od kamena i brvna, u novije vreme i od cigle. Poznato je 27 poljana i svaka od njih je na svoj način privlačna i posebna.

Metođe i spomenik na Mramoru

Veliko i Malo Metođe su svetilišta iz III veka, u okviru opštine Brus. U blizini se nalazi crkvica, gejzir vodoskok koji dostiže visinu i do 10 metara i rudnici koji svedoče o nekadašnjem prisustvu starih Rimljana. Put do svetilišta i obližnjeg vodoskoka takođe okružuje prelepa priroda, pejzaži i rečice. U blizini se nalazi interesantan i neobičan spomenik Mramor, podignut palim borcima u narodno oslobodilačkom ratu. Ranije su se ovdašnji stanovnici okupljali na ovom mestu 7. jula da odaju počast palima u borbi.

Ribarska banja

Ribarska banja leži pod planinom Jastrebac i poznato je balneološko lečilište i klimatsko mesto. Misli se da je na ovoj lokaciji postojalo naselje i utvrđenje još u vreme starog Rima i da su još Rimljani koristili ovdašnje blagorodne termalne izvore. Ostaci starog turskog kupatila, iskorišćeni da se po naređenju Aleksandra Karađorđevića izgradi novo, ukazuju na to da su i Turci za vreme svoje vladavine koristili njegove blagodati, mada su 1876. godine banju razorili, ostavivši za sobom samo glavno kupatilo.

Ovo prirodno lečilište dobija na značaju od kako je 1834. godine u Beču njena voda analizirana i od 1852. godine kada ju je posetio knjaz Aleksandar Karađorđević. Danas je ovo moderno uređena banja, sa velikim smeštajnim kapacitetima, prodavnicama, šetalištima i parkom, kao i modernim uređajima za kinezi, elektro, medikamentoznu, termo i radnu terapiju kao i primenu ultrazvuka. U banji se termalnim vodama mogu koristiti oboleli od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja, kao i rekovalescenti. O bolesnicima brine tim lekara specijalista, fizioterapeuta, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja.

Manastir Ljubostinja

Manastir Ljubostinja se nalazi u nazivu pesme “Zidanje Ljubostinje,” našeg poznatog pravoslavnog pisca Nikolaja Velimirovića. S razlogom. Ovaj manastir je zadužbina od srpskog naroda cenjene i voljene kneginje Milice, u kome se ona, posle Kosovskog boja, zajedno sa brojnim udovicama srpskih vlastelina poginulih u Maričkoj bici i na Kosovu polju kao monahinja nastanila.

U to vreme tamo se zamonašila još jedna ugledna Srpkinja, supruga Uglješe Mrnjavčevića, Jelena, poznatija po svom monaškom imenu – Jefimija. Misli se da je imala veliki uticaj na kneginju Milicu i da je pomogla je da se opravda mladi Stefan Lazarević, optužen za izdaju. Za sobom je ostavila tri zapisa koja se danas smatraju poezijom i značajna su za srpsku književnost. Jedan od njih je pokrov za kneza Lazara, zlatom na svili izvežen.

Manastir se nalazi na levoj obali Ljubostinjske reke, u blizini Trstenika, a predstavlja ga crkva Uspenja Presvetle Bogorodice. Izgrađen u moravskom stilu, a u njemu je Milica dočekala smrt, gde je i sahranjena.

Manastir Lepenac

Manastir Lepenac je smešten na desnoj obali Rasine, u ataru istoimenog sela. Ne zna se ko je finansirao izgradnju ovog manastira, no posvećena je Svetom Stefanu. Predstavlja jednu od najvećih građevina moravske škole, budući da je dugačka više od 20 metara.

Etno selo Latkovac

Pored ovog, u rasinskom okrugu postoje još brojni drugi verni objekti i spomenici tradiciji, istoriji i kulturi od kojih su neki manastir Milentija, od koga su ostale samo ruševine, kao i od manastira Drenče, u okolini Aleksandrovca. Tu je još i etno selo Latkovac, koje su gosti od milošte prozvali Slatkovac, još jedno mesto gde je uživanje u prirodi, čistom vazduhu, ali i hrani i gostoprimstvu domaćina zagarantovano.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rasinski okrug
Rent-A-Car - Rasinski okrugIzleti/Ekskurzije - Rasinski okrug

Gradovi