Destinacije ::

Ovu oblast proslavio je jedan stari zanat, koji je danas izrastao u čitavu industrijsku granu, a to je ćilimarstvo. Pirotski ćilimi su veoma poznat i tražen proizvod. Takođe, ovaj kraj je poznat i po nadaleko čuvenoj i poslovičnoj štedljivosti svojih stanovnika, o kojoj se često zbijaju šele. Ipak, pored svega ovoga ovaj okrug je veoma bogat brojnim prirodnim lepotama i kulturno istorijskim spomenicima.

Stara planina

Stara planina predstavlja dobro izvanrednog značaja i spada u prvu kategoriju prirodnih bogatstava. Najveća je planina u istočnoj Srbiji i njen visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj. “Babin zub”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno od Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine.

Zaštićeni prirodni rezervat – Babin zub

Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. Posebno je zanimljivo poreklo ovog imena, koje se često sreće i kao ime drugih, različitih toponima u Srbiji. Reč „baba“ skraćeno je od baba Jage ili baba Roge, babe – čarobnice u slovenskoj mitologiji koje žive u šumi, grabe junake i proždiru ljude, a u peći peku ukradenu decu. Najčešće je predstavljena kao ružna starica ogromnih grudi, slepa ili bolesnih očiju. Međutim, ovako negativan kontekst je vremenom dobijala nakon dolaska hrišćanstva na ove prostore, dok se njeno pagansko značenje vezivalo za božanstvo plodnosti i života, kulta boginje majke. Sama reč baba imala je značenje deva ili devica.

Po divnim predelima Stare planine raste raznovrsno šumsko drveće. Pored zimzelenog, tu je i bukva, cer, hrast, breza, grab, zatim krivulj, stepski lužnjak, kosovski božur, rosulja, šumski ljiljan i drugo. Pored šuma ovde ima i širokih livada i bujnih pašnjaka. Na njoj se, takođe može naći preko 203 vrste ptica, više nego na bilo kojoj drugoj planini u Srbiji, kao i 30 vrsta sisara među kojima su retke i zaštićene vrste kao što su tekunica, snežna voluharica, ris i medved. Stara planina je pogodna i za zimovanja i za letovanja, a poslednjih godina se naročito razvija kao skijaški centar i smatra se da će uskoro biti jedan od najpopularnijih u Evropi.

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero se nalazi u granicama zaštićenog parka prirode Stare planine. Nastalo je izgradnjom brane kod mesta Zavoj, po kome je i dobilo ime. Jezero je u letnjim mesecima popularna turistička destinacija, naročito za stanovnike jugoistočne Srbije, koji na obale jezera dolaze radi kupanja i osveženja. Jezero je bogato ribom, pa je samim tim i veoma popularno za ribolovce. U vodama jezera se mogu naći štuka, šaran, grgeč, klen i bela riba, dok pritoke Zavojskog jezera predstavljaju stanište potočne pastrmke.

Zvonačka Banja

Zvonačka Banja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, 50 km od Pirota. Leži na šumotivitim obroncima Vlaške planine, na nadmorskoj visini od 670 metara, pa se ubraja u banje sa najvećom nadmorskom visinom u Srbiji. Banja ima obeležje i klimatskog mesta, zbog specifične ruže vetrova i velikog broja negativnih jona u vazduhu.

Rimski bazen i drugi arheološki nalazi govore da je Zvonačka Banja bila poznata u antičko doba i u vreme srednjovekovne Srbije. Dobila je naziv dobila po obližnjem selu Zvonce.

U Zvonačkoj Banji postoje izvori mineralne vode temperature 28°C, koji se koriste za piće i kupanje. Prirodni lekoviti činioci koriste se za prevenciju i lečenje, uz primenu modernih terapijskih tehnika (hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija, parafinoterapija, laseroterapija), uz pešačenje stazama zdravlja.

Ovo je idealno mesto za lečenje bolesti lokomotornog aparata, nervne bolesti, povišeni krvni pritisak, poremećaji periferne cirkulacije, reumatizam i druge. Takođe ovde postoje i brojni sportski tereni i bazeni. Netaknuta priroda koja okružuje banju prijatna je za šetnje i izlete. U neposrednoj blizini banje nalazi se živopisna klisura reke Jerme. Greben Asenovo kale, na nadmorskoj visini od 1032 m, jedino je mesto u Srbiji gde se mogu videti gnezda surih orlova. U blizini je i atraktivna pećina Vetrena dupka, sa kanalima dužine 4km. Gosti mogu da posete i obližnje srednjovekovne manastire, od kojih je najpoznatiji manastir Poganovo iz 14. veka i manastire Sukovo i Temska.

Manastir Temska

Manastir Temska se nalazi na 20-ak kilometara od Pirota, sagrađen je u XVI veku na osnovu prvobitnog hrama koji se tu nalazio još od XI veka, i za koji se ne zna pod čijim pokroviteljstvom je sagrađen. Dobio je ime po starom gradu Temcu u blizini manastira. Freske koje su ovde nastala smatraju se delom srpskih zografa, koji su takođe oslikali još neke hramove moravskog stila. Crkvu su podigli braća Dejanovići, koji su bili u srodstvu sa carom Dušanom.

Ovaj manastir je odigrao ogromnu ulogu u obrazovanju lokalnog stanovništva pirotskog okruga. Jeromonah Ćesarije, došavši iz Hilandara u Temsku 1836. godine, osniva prvu školu u okolini i počeo je sa opismenjivanjem meštana. Uskoro zatim, Ćesarije dobija pomoć školovanog učitelja. Škola, u okviru manastira, radila je sve do 1892. kada se otvara školska ustanova u samom selu Temska. Zajedno sa učiteljem, Ćesarije biva pogubljen od strane Turaka koji su kasnije i nastanili sam manastir a nakon odlaska su i zapalili crkvu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pirotski okrug
Rent-A-Car - Pirotski okrugIzleti/Ekskurzije - Pirotski okrug

Gradovi