Destinacije ::

Nišavski okrug nalazi se u jugoistočnom delu Republike Srbije i obuhvata opštine: Aleksinac, Svrljig, Merošina, Ražanj, Niš, Doljevac i Gadžin Han. Ima ukupno oko 380.000 stanovnika, a sedište je grad Niš. U susednom okrugu nalazi se i opština Zaječar omeđena je sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine (granica sa Bugarskom), na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša.

Grad Niš

Niš je rodno mesto careva Konstantina Velikog, Konstancija II i Justina I. Sam položaj ovaj grad je učinio strateški važnim i time primamljivim za mnoge osvajače. Uticaj različitih naroda koji su vladali Nišom primećuje se u kulturnom nasleđu grada, pre svega u njegovoj arhitektonskoj raznovrsnosti i bitnim spomenicima koji su sačuvani na njegovom području. Tu je i međunarodni aerodrom Kontantin Veliki, koji nosi oznaku INI, a trenutno je direktnim linijama povezan sa Podgoricom, Cirihom, Ženevom i Trstom.

Grad Aleksinac

Aleksinac je smešten u Aleksinačkoj kotlini, u dolinama reka Moravice i Južne Morave, i zauzima prostor sa obe strane Moravice, s tim što se veći deo grada nalazi na njenoj desnoj obali. Opština Aleksinac broji 71 naselje u kojima živi oko 55.000 stanovnika. Ovo je tipičan ravničarski predeo gde dominira poljoprivredna proizvodnja.

Opština Doljevac

Opština Doljevac nalazi se na aluvijalnoj ravni Južne Morave i njenih pritoka. Na oko 18 km jugozapadno od Niša, nalazi se 500 metara duga sutjeska kroz koju se probija reka Južna Morava zajedno sa starim putem koji je od antičkih vremena povezivao Niš sa Solunom. Sa jedne strane sutjeske nalazi se drevna tvrđava Koprijan, u narodu poznata kao Kurvin grad, a sa druge strane je brdo Komiga i na samom vrhu crkva Svetog Jovana koja potiče iz XI veka.

Opština Ražanj

Opština Ražanj ima povoljan geografski položaj. Smeštena je na raskršću Balkanske i Karpatske Srbije i Velikog i Južnog pomoravlja. Iako nisu vršena značajna arheološka istraživanja na teritoriji Ražanjske opštine, prilikom izgradnje kuća ili kopanja bunara nailazi se na vrlo zanimljive arheološke lokacije koje potvrđuju postojanje ovog naselja još p.n.e.

Legenda o Ražnju govori o gradu još iz doba Rimljana kada se zvao Arsena, od latinske reči koja u bukvalnom prevodu znači – magacin za smeštaj ratne spreme. Sam naziv Ražanj potiče iz Turskog doba. Jedna od legendi kaže da su se stanovnici ove varošice štitili od najezde Turaka zašiljenim kopljima koji su ličili na ražnjeve pa otuda i naziv Ražanj. Prema drugoj priči veruje se da naziv Ražanj potiče od naziva Rožanj, najviše tačke planine Bukovik.

Grad Svrljig

Svrljig (do 1904. – Derven) je gradsko naselje u Nišavskom okrugu. Nekada je bilo srednjevekovno utvrđenje koje se prvi put pominje 1019. godine u povelji vizantijskog cara Vasilija II Makedonca. Ostaci ovog utvrđenja nalaze se iznad klisure svrljiškog Timoka. Opština Svrljig danas broji oko 15.000 stanovnika.

Gamzigrad – Felix Romuliana (Galerijeva palata)

Najstariji stanovnici ovih krajeva bili su Tribali, a prvi naseljeni Sloveni nazivali su se Timočani. Najznačajniji spomenik ovog okruga je svakako Felix Romuliana (Galerijeva palata) u Gamzigradu. Ona je bila prestonica rimskog imperatora Gaja Galeria Valerija Maksimilijana, s kraja III i početkom IV veka. Gamzigrad se na osnovu otkrivenog materijala svrstava u red najreprezentativnijih rimskih gradova na Balkanu. Tu je pronađena brojna istorijska građa (nakit, novac, alatke, oružje) kao svedočanstvo o velikoj civilizaciji na ovim prostorima.

Opština Boljevac

Opština Boljevac predstavlja pravi prirodni rezervat sa izuzetnim prirodnim lepotama i retkostima. Prirodna atraktivnost Rtnja, Kučaja, Malinika, Radovanjske reke, Bogovinske pećine, vrela Crnog Timoka u Krivom Viru, brojna druga vrela, uz raznovrsni biljni i životinjski svet predstavljaju izuzetne prirodne preduslove koji još uvek nisu maksimalno iskorišćeni.

Grad Knjaževac

Knjaževac se nalazi u dolini reke Timok, a u rimsko doba bio je poznat pod imenom Timacum Majus. Kasnije je nosio ime Gurgusovac, dok je današnji naziv dobio 1859. po knezu Milošu Obrenoviću. Ovo područje karakterišu pre svega velike prirodne lepote, termalni izvori, brzi planinski potoci i rečice, šumski kompleksi koji se smenjuju sa voćnjacima, vinogradima i oranicama, kao i raznovrstan biljni i životinjski svet. Mesto je veoma pogodno za seoski turizam.

Sokobanja

Sokobanja spada u gradsko – banjsko naselje i predstavlja centar opštine i Sokobanjske kotline. Nalazi se u podnožju planine Devica koja je samo jedna u nizu koja dočarava idealan okolni pejzaž. Ipak, samo mesto Sokobanja je na 305 metara nadmorske visine što ga ne ubraja u visoke banje, ali upravo to planinsko okruženje utiče na povoljnu subalpsku klimu koje je svrstava u vodeća klimatska mesta u Srbiji.

Uz čist vazduh i zdravu sredinu koji je karakterišu, Sokobanja ima veliki broj termalnih izvora od kojih se neka nalaze u samoj Sokobanji i imaju veliku primenu u lečenju.

 

Prirodne lepote Nišavskog okruga

Sićevačka klisura pripada opštini Niška banja., a predstavlja atraktivni kanjon dugačak 16 kilometara, kroz koji protiče reka Nišava. Počinje od sela Prosek koje se nalazi 14 kilometra uzvodno od Niša, a završava u selu Dolac, koje se nalazi u dolini Bele Palanke. Najatraktivniji deo klisure je grandiozni Gradištanski kanjon na čijim se liticama gnezdi jedan od poslednjih parova surog orla u Srbiji. Sićevačka klisura pravi je raj za sve ljubitelje netaknute prirode, za ljubitelje lova, ribolova, kajaka na brzim vodama, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga. Inače, paraglajding teren u ovoj klisuri po svojim klimatskim i ortografskim uslovima najbolji teren na Balkanu.

Suva planina

Suva planina deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu, a udaljena je svega 20-ak kilometara od Niša. Predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode. Ovo je jedna od najlpeših divljih planina Srbije. Još uvek nije dovoljno istražena i prava je oaza netaknute prirode. Od 2002. godine nalazi se pod zaštitom države. Inače, Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks – Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom. Najviši vrhovi ove planine su Trem (1810 m), zatim Sokolov kamen (1623m), a najatraktivniji za alpiniste je teško pristupačni Mosor na (984 m).

Planina Rtanj

Planina Rtanj se nalazi nadomak Boljevca i pravo je mesto za sve koji vole avanturu. Ova planina ima brojne podzemne izvore, pećine, jame, i tkz. vatrene lopte, koje predstavljaju prirodni fenomen, a tu su i drugi kurioziteti i neobjašnjive pojave. Zbog toga privlači veliki broj avanturista za koje poseban izazov predstavlja uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) sa koga seže pogled čak do Beograda. Rtanj je planina kupastog oblika, a poznata je i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj.

Bovansko jezero

Bovansko jezero je veštačko jezero dugačko 10 km, sa najvećom dubinom preko 30 metara na pojedinim mestima. Bogato je ribom i pravo je uživanje za pecaroše. Na jezeru postoje i pogodna mesta za kupanje, kao i improvizovana mesta za kampovanje. Tokom letnjih meseci na plažama jezera okupi se više hiljada kupača, ribolovaca i kampera. Pošto je to akumulacija za snabdevanje vodom susednog Aleksinca, zabranjena je vožnja motornim čamcima. Medjutim za jedriličare, ljubitelje veslanja i pedalina je pravi raj. Svake godine dva puta , u aprilu i septembru održava se jedriličarska regata “Bovan”.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Niški okrug
Rent-A-Car - Niški okrugIzleti/Ekskurzije - Niški okrug

Gradovi