Destinacije ::

Žila kucavica moravičkog okruga, kao što joj i samo ime kaže je Zapadna Morava. U ovu oblast ona ulazi u blizini Ovčar banje, prolazi kroz najveći priverdni i kulturni centar oblasti Čačak, i dalje teče ka Raškoj oblasti. Inače, 210km dugačka Zapadna Morava nastaje spajanjem Golijske Moravice i Ćetinje u Požeškoj kotlini.

Planina Jelica

Iako niska, ova planina je bogata šumama i važi za pravu lepoticu. Prostire se od planine Ovčar, duž 27km, niz Zapadnu Moravu. Pričaju ljudi da je nekad davno, pre nego što je Morava probila klisuru i razdvojila Ovčar od Kablara, čitavo Dragačevo, kraj Guče gde se održava čuveni letnji sabor trubača, bilo jezero i da su na 929 metara visokoj Crnoj steni, najvišem vrhu Jelice, pronađeni stubovi za koje su vezivani brodovi.

Jerinin grad

Guste bukove šume ove neobične planine kriju mnoge tajne. Jedna od njih je i Gradina ili Jerinin grad, ruševine grada za koji nije poznato ni ko ni kada ga je osnovao, kao ni ko ga je i pod kojim okolnostima razorio. Deo ostataka je i pet bogomolja, od kojih je jedna na samom vrhu. Iako su neka istraživanja na ovom potezu preduzeta, ovo područje će verovatno još neko vreme čuvati svoje tajne.

Manastir Stijenik

Ispod veličanstvenih stena ispod vrha Stijenik, nalazi se istoimeni manastir. Po predanju su ga izgradila braća Mrnjavčević i tu pričestili vojsku pred Maričku bitku (1371.godine).

Planina i manastir Vujan

Guste šume planine Vujan takođe će obradovati ljubitelje prirode željne da se bliže upoznaju sa biserima Moravičke oblasti. Obeležene staze vode do vrha Veliki Vujan, na nadmorskoj visini od 856m. Na nekih 5km od Gornjeg Milanovca nalazi se i manastir Vujan, poznat i po tome što se u njemu čuva izrezbareni krst koji je izradio iskušenik Gojko, budući srpski Patrijarh Pavle (1914-2009).

Planina Golija

Pomalo tajanstvene, ali svakako jedinstvene lepote, ova planina smatra se jednom od najlepših i šumama najbogatijih planina u čitavoj Srbiji. Nalazi se na zapadu zemlje, na granici između Moravičke i Raške oblasti i u obliku latiničnog slova S se prostire dužinom od 32km. Ogromna prostranstva, što prekrivena gustom šumom, što beskrajnim pašnjacima, oštra klima sa najviše snežnih padavina u Srbiji, razlog su nastanku lokalne poslovice „ne zna Golija šta je delija.

Najviši vrh Golije – Jankov kamen

Najviši vrh ove planine naziva se Jankov kamen, nalazi se na na nadmorskoj visini od 1.833m nadmorske visine i za njega su vezane čak dve legende. Jedna kaže da je vrh dobio ime po Sibinjanin Janku, koji je tu postavio obeležje kada se vraćao iz Kosovskog boja (1389. godine), a druga, govori o dva momka, Janku i Rajku koji su se takmičili ko će više i dalje uspeti da odnese veliki kamen. Janko je uspeo da kamen odnese do vrha, pa se stoga tako i zove, a ni Rajko, kome je kamen ispao i skotrljao se do potoka nije ostao „praznih ruku“ jer je taj potok po njemu dobio naziv – Rajkov potok.

Bilo bi teško utvrditi šta je kod ove planine najvrednije i najvažnije, ali neukroćene i raskošne golijske šume svakako se nalaze na vrhu te liste. Naročito su zastupljene bukove šume, a neki njihovi delovi podsećaju na prave prašume. Njene južne padine obrasle su prostranim livadama i pašnjacima.

U šumama smrče očuvale su se tresave (tresetišta), veoma specifični i osetljivi ekosistemi. U mnoštvu od oko 900 biljnih vrsta izdvajaju se endemične vrste, kao i vrste koje su vremenom postale ugrožene. Među njima je planinski javor, sinonim za floru Golije. Poseban značaj imaju i zelenika, Pančićeva bedrenica i Adamovićeva majčina dušica, inače vrste od međunarodnog značaja za očuvanje biodiverziteta. Botanički značajna područja na Goliji čine i lišćarske i lišćarsko-četanarske šume prašumskog tipa, kao i šume četinara.

Pored šuma, više od 100 vrsta lekovitog bilja raste na proplanicima Golije, a šumski plodovi su na svakom koraku. Pored mnogih vrsta ptica, od kojih su neke ugrožene, na planini se mogu sresti i vukovi, lisice, zečevi, divlje svinje, srne i druge životinje. Čuveno Daićko jezero, poznato i kao Tičar odskora je postalo specijalni rezervat prirode. Pored ovog i mnogih potoka i rečica na Goliji tu su i jezero Nebeska suza, kao i Košaninovo jezero.

Ovčarsko-kablarksa klisura

Ovčarsko-kablarksa klisura, usečena između planinskih masiva Ovčara i kablara, dugačka je 20 km i nalazi se na putu koji vodi od Čačka prema Užicu. Prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina i meandrima Zapadne Morave. Po izlasku iz klisure Zapadna Morava postaje ravničarska reka, sa virovima i lepim peskovito – šljunkovitim obalama tako da je tokom leta pravi raj za kupače i ribolovce.

Ovčarsko – kablarsku klisuru opisuju kao “pukotinu između stena“ kroz koju se provlači reka. Najveća dubina klisure u odnosu na vrh Kablara, iznosi oko 620 m, a u odnosu na vrh Ovčara 710 m.

Mnogi je smatraju najživopisnijom klisurom u Srbiji. Zbog jedinstvene flore i faune, u koju spada 137 vrsta ptica, 19 vrsta sisara, 8 vrsta gmizavaca i 18 vrsta riba, kao i božanstvenih prirodnih karakteristika, Vlada Republike Srbije ovu klisuru je zaštitila zakonom i proglasila predelom izuzetnih odlika I kategorije.

Srpska Sveta Gora

Takođe, ovde u senkama šuma, na obali reke, na malim zaravnima i priljubljeni uz stene krije se 11 srednjovekovnih manastira, jedinstvenih po mestu u kome se nalaze i vremenu kada su nastali. Na levoj strani Zapadne Morave nalaze se Blagoveštenje, Ilinje, Savinje, Nikolje, Uspenje i Jovanje, a na desnoj Sretenje, Trojica, Preobraženje, Vaznesenje i Vavedenje. Po kulturnom i duhovnom značaju, kao i umetničkoj vrednosti ova grupa manastira je odmah iza Fruškogorskih manastira, a neki ih nazivaju i „Srpskom Svetom Gorom“.

Jezero Međuvršje

Jezero Međuvršje je najveće jezero na Zapadnoj Moravi, nalazi se na izlazu iz Ovčarsko-kablarske klisure. Nastalo je pregrađivanjem betonske brane visoke 32 metara. Na desnoj obali jezera uređena je ribolovačka staza na kojoj se održavaju i međunarodna takmičenja pecaroša, a turisti mogu da se odmore na nekim od restoran-splavova duž obale, ili da plove čamcem po jezeru. Pored Međuvršja, u ovim predelima postoji još jedno veštačko jezero, jezero Ovčar.

Ovčar banja

U samom srcu Ovčarsko-kablarske klisure, u fantastičnom prirodnom ambijentu i okruženju koji čine guste šume, razne biljne i životinjske vrste i predeli izvanredne lepote, pored mnogih drugih termo mineralnih izvora koji su „izrasli“ u poznate banje, još od davnih vremena poznate su i lekovite vode Ovčar banje.

Smatra se da su za lekovito i blagotvorno dejstvo njenih izvora znali još stanovnici praistorije, a svakako da su se kraj njih rado lečili i Rimljani, pored toga što su eksploatisali okolne rudnike. U ranom srednjem veku Hrišćani su u okruženju gradili svoje verske objekte, no pored toga, u blizini su gradili i zdanja za smeštaj posetilaca. Sve do XIX veka, uključujući i dugačku vladavinu Turaka, Ovčar banja je bila poznata kao manastirska banja. Njene lekovite izvore najviše su koristili pripadnici i posetioci manastira Blagoveštenje, te je banja jedno vreme nosila naziv Blagoveštenjska banja. Razvoj banje počeo je krajem XIX veka, a danas je ovo moderna banja koja može da udovolji sve većim zahtevima posetilaca.

Lečilište poseduje kupatilo sa toplom mineralnom vodom, dva zatvorena bazena i više kada, olimpijski plivački bazen, tim lekara, te savremene ugostiteljske i turističke objekte, a bolesti koje se mogu tretirati i lečiti zahvaljujući blagotvornom dejstvu vode su reumatska oboljenja, degenerativni reumatizam, spondiloze, artroze, posledice preloma kostiju, nervna oboljenja, povrede mišićnog tkiva, kožna oboljenja i druge.

Sabor trubača u Guči

Za mnoge mlade ljude, kao i one koji se tako osećaju, kako iz Srbije tako i iz regiona, pa i mnogo šire, festival Guča koji se održava tokom meseca avgusta, predstavlja vrhunac čitavog leta. Ova tradicionalna manifestacija svake godine se održava u Guči, u regionu Dragačevo, delu Moravske oblasti i okuplja skoro milion posetilaca iz zemlje i inostranstva. Guča je postala poznata kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike na čitavom svetu. Inače prvi dragačevski sabor održan je davne 1961. godine.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Moravički okrug
Rent-A-Car - Moravički okrugIzleti/Ekskurzije - Moravički okrug

Gradovi