Destinacije ::

Beograd je glavni grad Republike Srbije. U njemu su svoj dom našli državljani mnogih zemalja koje je put ovde naneo, koji su se zaljubili u njegov šarm i energiju, pa su rešili da se u njemu i nastane. Štaviše, retko kada se desi da neko dođe u Beograd, u njemu ostane nekoliko dana, a ostane ravnodušan. Svi posetioci čije je, naročito u poslednje vreme, odredište Beograd, u ovom će prelepom gradu, burne istorije, pronaći nešto, ili čak više stvari koje će ih oduševiti i navesti da požele da se u njega vrate.

Zaljubljenici u istoriju naći će da je Beograd posvedočio mnogim istorijskim događajima i da je prepun spomenika koji na njih sećaju. Ljubitelji muzeja, umetnosti i arhitekture takođe se neće razočarati njegovim zdanjima, muzejima i spomenicima. U njemu će svakako pronaći uživanje i zadovoljstvo oni koji vole sport, rekreaciju pa čak i prirodu, te ljubitelji dobrog zalogaja, vina i rakije. Što se noćnog života tiče, pak, ovaj grad važi za jedan od najboljih gradova za provod u ovom delu Evrope.

Istorija Beograda

Na teritoriji grada Beograda postoje arheološki dokazi, pronalaženi na različitim lokalitetima kao što su kamenolom kod Leštana, pećina na Čukarici, te u blizini Bajlonijeve pijace, zatim značajan lokalitet u Vinči, Žarkovu i drugim mestima, koji svedoče o tome da je Beograd bio u kontinuitetu naseljen tokom 7000 godina, počev od paleolitskog perioda i kamenog doba, kada su ga naseljavali Tračani i Dačani, odnosno tračko-dačko pleme Singi, tokom bronzanog i metalnog doba i nadalje.

Kako je nastalo ime Singidunum

To nije čudo s obzirom na geografski i strateški položaj grada koji izlazi na dve reke, Savu i Dunav, nad čijim ušćem se oduvek nadvijalo brdo kao stvoreno za odbranu grada i izvidnicu, kao i ravničarsko tle koje je pogodovalo razvoju zemljoradnje. Nakon invazije na Balkansko poluostrvo 279. pne, keltsko pleme Skordisci je preuzelo grad i nazvalo ga Singidunumšto u prevodu znači tvrđava.

Rimski period i naseljavanje Slovena

Stari Rimljani su napali unutrašnjost Balkanskog poluostrva, sve do Dunava, u pokušaju da isteraju Skordiske, Dardance, Dačane i druga plemena. Ostali su samo kratko i ostavili oblast van rimske uprave. O tom periodu se malo zna. Od kada su grad, oko 520. godine naselili Sloveni, nekoliko puta je menjao posed između Vizantije, Bugarske, Ugarske i Srbije.

Beograd je rušen čak 44 puta

Osmanlije osvajaju Beograd 1521. godine, koji potom postaje sedište Sandžaka. Počev od XVIII veka grad je često prelazio iz ruku Osmanlija u ruke Hazburgovaca i obratno. Glavni grad Srbije je postao 1841. godine, osim severnog dela koji ostaje pod hazburškom vlašću sve do 1918. Zbog svog strateškog položaja, oko grada se vodilo više od 115 ratova i bio je rušen čak 44 puta.

Beogradska planina Avala

Avala se sa svojih 511m nadmorske visine tek za malo može nazvati planinom. Ipak, zbog bogatstva biljnog i životinjskog sveta, kvaliteta vode, zemljišta i šuma, kao i činjenice da je jedno od omiljenih izletišta Beograđana, prirodno dobro Avala stavljeno je pod zaštitu. Ime Avala potiče od arapske reči “Havala” što znači “vidikovac”.

Po Avali je nazvan i mineral avalit koji je na njoj iskopavan. Od centra Beograda udaljena je svega 17km. Vegetaciju Avale čine najvećim delom šume hrasta cera i znatno manje šume bukve. Pored šuma ima i livada. Na planini je zabeleženo čak 67 vrsta ptica, od kojih se 21 vrsta smatra retkom na ovoj teritoriji. Karakteristični sisari na Avali su divlja svinja, riđa voluharica, jazavac, krtica, puh lešnikar, veverica i lisica.

U srednjem veku na vrhu Avale nalazio se grad Žrnov (XII – XV vek), koji je i kontrolisao prilaz Beogradu. Ovde su 1922. godine stanovnici okolnih sela podigli kameni spomenik na mestu groba nepoznatog palog ratnika iz Prvog svetskog rata. Nakon nešto više od jedne decenije, po želji kralja Aleksandra I Karađorđevića, a u skladu sa opštom akcijom podizanja spomenika Neznanom junaku u drugim zemljama saveznicama u tom ratu (od 1920. godine Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Belgiji, Kanadi, SAD), porušeni su ostaci grada Žrnova i na tom prostoru izgrađeno monumentalno spomen obeležje – mauzolej Neznanom junaku, najmonumentalniji javni spomenik na najvišoj koti Beograda. Ovo arhitektonsko remek delo izvedeno je prema nacrtima Ivana Meštrovića, izuzetno angažovanog skulptora u Kraljevini Jugoslaviji. To je postalo simbolično mesto odavanja počasti svim palim ratnicima u ratovima 1912 – 1918. godine.

Na nižem vrhu Avale izgrađen je 1965. godine Toranj, nastao prema projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića. Toranj je bio najviša građevina u tadašnjoj Jugoslaviji, pa i na čitavom Balkanu. Srušen je u agresiji NATO pakta 1999. godine. Inicijativom velikog broj građana i RTS-a sagrađen je identičan toranj, uz primenu novih tehnologija. Toranj na Avali ponovo je otvoren 21. aprila 2010. godine za posetioce i turiste. Do vrha tornja se stiže savremenim liftom, sa njega se pruža predivan pogled na čitavu Šumadiju.

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je rečno ostrvo na Savi, u Beogradu, koje je veštačkim putem pretvoreno u poluostrvo. Takođe, to je ime za susedno Savsko jezero nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru. Naziv Ciganlija najverovatnije vodi poreklo još od keltskih reči „singa” – ostrvo i „lia” – podvodno zemljište. Naziv je dočaravao promenljivost vodostaja Save. Pri niskom, to je bila Singa, pri visokom Lia. „Singalija” se vremenom pretvorilo u Ciganlija.

Knez Miloš Obrenović je 1821. godine, ostrvo proglasio za državno i narodno dobro, a njegova odluka i dalje važi. U prirodnoj simbiozi flore i faune, ostrva reke i dva velika jezera, kao jedinstveni ekosistem, ovaj deo grada, naročito u letnjim mesecima privlači veliki broj Beograđana i njegovih gostiju, željnih da pobegnu od gradske žege.

Danas je ovo izuzetno popularna višefunkcionalna rekreaciona zona, poznata po svojim plažama, sportskim objektima, brojnim restoranima i kafićima, koje tokom leta radnim danima poseti preko 100.000 ljudi, a vikendom i do 300.000. Zbog toga se Ada Ciganlija često naziva beogradskim morem.

Na Adi se pored kupališta nalazi i teniska hala, tereni za golf, fudbal, košarku i odbojku, savremena biciklistička staza, namenjena i za vožnju rolera, te brojna mesta na kojima se mogu iznajmiti bicikli i roleri. Jedan deo jezera namenjen je skijanju na vodi.

U letnjim mesecima na Adi planinari mogu vežbati penjanje na veštačku stenu, pa čak i skijanje na mehaničkoj skijaškoj stazi. Na samom ostrvu, nalazi se „Ada Safari”, manje jezero poribljeno šaranom, na kojem se redovno održavaju ribolovačka takmičenja. U neposrednoj blizini „safarija”, smešteno je dečje pozorište – igralište „Robinzonovo ostrvo”, koje redovno prikazuje predstave. Ovde se, takođe održavaju razna takmičenja u sportovima na vodi, kao i brojne kulturne, umetničke i sportske manifestacije. Na Adi postoji i parking koji može da primi veliki broj vozila, a u Čukaričkom rukavcu smešten je zimovnik za čamce, odnosno marina, čije čišćenje se planira zajedno sa izgradnjom nove moderne marine, koja će ispuniti svetske standarde.

Park-šuma Košutnjak

Košutnjak je park-šuma, još jedno omiljeno izletište Beograđana, kao i mesto za rekreaciju, sport i razonodu. Ime je dobio po brojnim košutama kojih na ovom području nažalost više nema. Pored košuta ovde je obitavala i druga divljač zbog čega je ovaj predeo sve do 1903. godine bio zatvoreno dvorsko lovište, nakon čega je otvoren i za građane. Prostire se na površini od 330 hektara. Osim šuma listopadnog i četinarskog drveća koje su ispresecane mnogobrojnim stazama i predstavljaju strogi prirodni rezervat, Košutnjak je ujedno i prelepi vidikovac ka centru Beograda.

Na području Košutnjaka smeštena su i dva posebno uređena kompleksa, Pionirski grad, sportsko – rekreativni centar i Filmski grad, koji sadrži brojne ateljee, studije i druge objekte za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar “Košutnjak” ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen. Za ljubitelje skijanja na Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza.

Hajdučka česma

U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. U istoriji je poznat kao mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića, 29. maja 1868. godine, a na njegovom severozapadnom delu, podignut je Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. godine i čini ga jedinstvenim to što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku.

Šetališta pored Save i Dunava

Savski kej je popularno, 3km dugačko šetalište na Novom Beogradu, koje se prostire od bloka 70 do bloka 45. Kod bloka 70 počinje i Savski nasip, ali se on završava tek kod Ostružničkog mosta. Na nasipu se nalazi staza za pešake i za bicikliste, koja se nadovezuje na splet obeleženih biciklističkih staza po opštini Novi Beograd. Kej je okružen brojnim drvoredima, livadama i mekanom travom, a na Savi se u ovom području između brojnih splavova i kafića često mogu videti patke i rečni galebovi.

Dorćolski kej

Pored Savskog, popularna su još i šetališta Dorćolski kej, koji se proteže od bazena i rekreativnog centra 25. maj, prolazi pored teniskih terena, zatim pristaništa na kome su smešteni neki od najpopularnijih beogradskih klubova i restorana kao što su Iguana, Frida, klub Loft (nekadašnji Magacin), za kojim sledi Brankov most, na koji je moguće i popeti se liftom.

Kej kod Hotela Jugoslavija

Ovim potezom takođe prolazi i biciklistička staza koja je povezana sa Adom Ciganlijom. Sa druge strane reke šetalište kreće iz Zemuna, prolazi pored Hotela Jugoslavija, i Grand Kasina pored koga su na reci smešteni neki od najstarijih i najpoznatijih splavova, kao što su Blaywatch, kultni splav za ljubitelje pop muzike, a naročito narodne, Sound, popularan među ljubiteljima elektronskog zvuka, River, Freestyler i drugi.

Beogradski mostovi

Beogradski mostovi od velikog su značaja kako za funkcionisanje grada, tako i kao deo njegove kulturno istorijske baštine.

Stari železnički most

Najstariji most je Stari železnički most – jedan od dva železnička mosta preko reke Save u Beogradu. Prvobitno je izgrađen 1884. godine i dva puta je rušen. Današnji stari železnički most izgrađen je po završetku Drugog svetskog rata.

Novi železnički most

Drugi je Novi železnički most završen je 1979. godine, a izgrađen je u sklopu rekonstrukcije beogradskog železničkog čvora (tkz. rešenja Prokop)

Most Gazela

Most Gazela je najprometniji beogradski most preko Save i on je deo autoputa. Otvoren je 4. decembra 1970. godine, i prvobitno je projektovan za prelazak oko 40.000 vozila dnevno. Ipak, sada preko njega prolazi oko 165.000 vozila dnevno, pa su 2010. godine usledile opsežnje popravke i prepravke mosta.

Brankov most

Brankov most, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Mosta kralja Aleksandra, a čije je zvanično ime i danas, Most bratstva i jedinstva, premošćava reku Savu i spaja Novi Beograd sa centrom starog. Brankov most je po obimu saobraćaja drugi most po važnosti u Beogradu, iza Gazele.

Iako mnogi smatraju da je ime koje se među Beograđanima „primilo“ – Brankov, dobio po poznatom piscu Branku Ćopiću koji je sa ovog mosta skočio, na taj način izvršivši samoubistvo, most svoje ime zapravo duguje Brankovoj ulici na koju se nadovezuje, a koja pak svoje ime duguje poznatom beogradskom pesniku, Branku Radičeviću, koji je živeo u ovoj ulici na broju 21 u doba kada je ova ulica nosila ime “Gospodska”. Ipak, sasvim je moguće da se most zove „Brankov“ pomalo po obojici.

Most na Adi

Most na Adi je drumski i šinski most u Beogradu koji povezuje opštine Novi Beograd i Čukarica. Prvu urbanističku skicu sa mostom preko Ade Ciganlije uradio je arhitekta Đorđe Kovaljevski još 1923. godine. U vreme kada je Beograd poprimao prva obeležja evropskih metropola futuristički orijentisani planeri saobraćaja predvideli su pojedine deonice saobraćajnice koju mi danas zovemo Unutrašnji magistralni poluprsten, koji bi trebalo da povezuje Novi Beograd i Zvezdaru. Most je bio otvoren 8. avgusta 2011. godine.

Savski most

Najmanji most u Beogradu je Savski most. Dugačak je oko 430 metara, dok je raspon između dva glavna stuba 157m. Most je sagrađen za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (most kralja Aleksandra) bio srušen. Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. godine u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu. Most je više puta obnavljan, a poslednja rekonstrukcija je započela 13. oktobra 2007, a drumski saobraćaj je preko njega obnovljen 31. marta 2008. godine.

Pančevački most

Tu je još i Pančevački most, jedan od dva mosta preko Dunava koji je prvobitno pušten u saobraćaj 1935. godine, a nosio je ime kralja Petra II. Prvobitno je trebao da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj. Tokom Drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska, u noći između 10. i 11. aprila 1941. godine, sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine, dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik ondašnje SRF Jugoslavije 29. novembar na Dan republike.

Pupinov most

Drugi most preko Dunava u Beogradu nosi naziv Pupinov most, mada se u narodu naziva još i Kineski most, jer su ga gradile kineske kompanije. Most povezuje Zemun i Borču, tačnije u Zemunu, most je povezan sa ulicom T-6, jugozapadno od naselja Nova Galenika, a u Borči, sa Zrenjaninskim putem, severno od naselja. Pristupne saobraćajnice obuhvataju i vezu Zrenjaninskog sa Pančevačkim putem. Pušten je u promet 18. decembra 2014. godine i deo je velike obilaznice oko Beograda.

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save započet je kao najveći hram na Balkanu i najveće pravoslavno svetilište na svetu. Njegova izgradnja dugo traje, ali predstavlja velelepno zdanje, srpsko vizantijskog stila, sa četiri zvonika visoka 44m, koji posećuje zaista veliki broj vernika. Podignut je na mestu za koje se smatra da je Kodža Sinan paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

Na prelepom i uređenom platou, sa moderno osvetljenom fontanom, uvek mogu da se vide deca koja se igraju i prijatelji koji međusobno razgovaraju. U neposrednoj blizini Hrama nalaze se Karađorđev park, Narodna biblioteka, a prekoputa područje Kliničkog centra Srbije.

Tvrđava Kalemegdan

Gotovo je nemoguće posetiti Beograd, a ne obići njegov najveći i najlepši park, u čijem se centru nalaze očuvani ostaci tvrđave koja je služila kao utvrđenje mnogim narodima kroz istoriju, i po kojoj je grad, prvobitno dobio ime. Naziv Kalemegdan potiče od turskih reči kale, što znači tvrđava i mejdan – bojište.

Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir bajir, što u prevodu znači „breg za razmišljanje.“ Knez Mihailo Obrenović bio je taj koji je izdao naređenje da se, tadašnji plato, nakon preuzimanja od Turaka preuredi u park, dok je prvi srpski urbanista Emilijan Josimović bio prvi koji je napravio skice za uređenje.

Vojni muzej, paviljon Cvijeta Zuzorić, Zoološki vrt, Rimski bunar

Na Kalemegdanu se danas nalaze Vojni muzej, umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić,“ Zoološki vrt sa preko 2000 životinja i 200 životinjskih vrsta, Rimski bunar, dečiji zabavni park, Grobnica narodnih heroja, brojna sportska igrališta, kafići, restorani i Prirodnjački muzej.

Spomenik Pobednik

Svakako ne treba zaboraviti ni spomenik „Pobednik,“ koji, osim što simbolizuje ovaj grad, svojim budnim okom nadgleda ušće reke Save u Dunav. Tokom leta, u parku se često održavaju koncerti, umetnički performansi i različiti kulturni događaji.

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava se nalazi u samom srcu parka Kalemegdan, a s obzriom da se današnji Beograd oko nje razvio, može se reći i u srcu Beograda. Njena istorija je burna, a njeni počeci datiraju još iz I veka, smatra se između 6. i 11. godine nove ere, kada je predstavljala samo palisade sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvijala u rimski kastrum, u II veku, vizantijski kastel, tokom VI i XII, srednjovekovnu utvrđenu prestonicu srpske despotovine XIII i XV vek, i na kraju, na smenu, austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje, tokom XVII i XVIII veka.

Gornji i Donji grad

Osnovi tvrđave čine Gornji i Donji grad. U Donjem gradu, na nekadašnjem ulazu u Dunavsko pristanište, nalazi se Kula Nebojša, koja je dobila ime negacijom glagola bojati se, što bi značilo da se kula ne boji ni jednog neprijatelja, te da je neosvojiva. Kula Nebojša predstavlja jedan od mračnih simbola grada, s obrzirom da je nekada Turcima služila kao tamnica, u kojoj su brojni Srbi mučeni i ubijani. Takođe, oko kule se nalazi i masovna grobnica žrtava ustaškog logora Jasenovac, koje su ribari izvlačili iz Save tokom Drugog svetskog rata.

Kula Nebojša i veliki grčki rodoljub Riga od Fere

Najpoznatiji zatočenik Kule bio je veliki grčki rodoljub Riga od Fere, kome je posvećen veliki deo muzeja, koji se danas u Kuli nalazi.

Topčiderski park

Osim Kalemegdana, Beograd krase i drugi parkovi zavidne lepote, kao što su Topčiderski park, u čijim okvirima se nalazi i muzej – Konak kneza Miloša Obrenovića, takozvani Hajd park u blizini Muzeja istorije Jugoslavije u okvuru koga se nalazi i Muzej 25. maj, najznačajniji deo memorijalnog centra Josipa Broza Tita.

Tašmajdanski park i crkva Svetog Marka

Tu je i prelep Tašmajdanski park, u kome je od nedavno uređeno savremeno igralište za decu, predviđen prostor u kome vlasnici mogu bezbedno pustiti svoje pse, sagrađena ogromna fontana u kojoj se nalaze reflektori koji emituju različite boje i iz koje se čuje prosvetljujuća klasična muzika. Srce parka čini crkva Svetog Marka, građena u srpsko – vizantijskom stilu.

Interesantno je da se u južnom delu nalazi sarkofag sa kostima cara Dušana, koje su prenesene iz njegove zadužbine manastira Sv. Aranđela kod Prizrena. Takođe, poslednji kralj iz dinastije Obrenovića kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin su sahranjeni u kripti crkve. Ovde se čuva jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona XVIII i XIX veka.

Knez Mihailova ulica

Knez Mihailova ulica, kao pešačka zona, 800 metara dugačka nezaobilazna je trasa svakog posetioca Beograda, prepuna istorijskih zdanja, muzeja, ali i popularnih i firmiranih prodavnica, restorana i kafića. Ova ulica je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomenačkih ambijenata. Većina reprezantativnih zgrada i građanskih kuća koje se danas tamo nalaze, nastale su krajem sedamdesetih godina XIX veka.

Smatra se da je u vreme Rimljana, u Singidunumu, današnja Knez Mihailova bila glavna ulica. Po dolasku Turaka, čuveni “rimski drum” se preobražava u sokak na kom su počele nicati mirisne bašte, česme, bogate kuće i džamije. Nakon povratka Srba na vlast, ulica se 1870. godine naziva današnjim imenom i od tada se ne menja.

Danas je to teško zamisliti, ali nekada je ova ulica bila sačinjena samo od nabijene zemlje, koja bi se, naravno, zimi pretvarala u blato, a leti bi s nje u lice svima letela prašina. Kasnije je dočekivala i ispraćala tramvaje, po njoj su se parkirali automobili i bila je popločana drvenim kockama, sve do 1876. godine. Kasnije se ugrađuju tada moderne granitne kocke.

Knez Mihailova ulica počinje Palatom Albanija, koja je dobila ime po čuvenoj kafani Albanija, na čijem se mestu nalazi, a takođe ponosno nosi i titulu prvog oblakodera i najviše zgrade u ulici. Godine 1924. izgrađena je zgrada Srpske kraljevske akademije, današnje SANU, a za njom i zgrada “Ruski Car”, obe sa leve strane ulice.

Knez Mihailova ulica prepuna je znamenitim zdanjima, kućama njegovih uglednih i dobrostojećih stanovnika i zaslužnih građana, poznatim kafanama i kafićima. U blizini Knez Mihailove ulice, nalazi se i ulica Kneza Sime Markovića br 3. Ona je poznata po tome što se u njoj nalazi Konak kneginje Ljubice, ulazi se iz Kralja Petra br. 5 i Saborna crkva, jedna od najcenjenijih beogradskih crkvi, posvećena arhanđelu Mihailu.

Saborna crkva

Odluku o izgradnji ovog Hrama doneo je knez Miloš Obrenović 1836. godine, a uz brojne poteškoće završena je 1845. godine. Posebnu vrednost predstavlja njena crkvena riznica. U crkvi se nalaze mošti svetog cara Uroša Nejakog i svetog despota Stefana Štiljanovića, kao i grobnice crkvenih poglavara i srpskih vladara iz dinastije Obrenović (Miloša, Mihaila i Milana). Ispred glavnog portala, sahranjena su dva velikana srpske kulture, Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

Trg Republike

Trg Republike je, može se reći, glavno sastajalište Beograđana. Kada se nalaze u centru grada, najčešće se sastaju ili „kod Konja,“ ili pak kod Narodnog pozorišta, prve zgrade, podignute na ovoj lokaciji. Teško je zamisliti da se nekada na istom mestu nalazila ozloglašena Stambol kapija, na kojoj su Turci vešali sve kažnjene prestupnike. Čim su napustili grad, princ Mihailo je naredio da se kapija sruši.

Kako su godine prolazile, trg je postao centar modernog Beograda i mnoge značajne građevine su izgrađene oko njega. Tokom svoje istorije trg je nekoliko puta menjao izgled. Do kraja Drugog svetskog rata tramvaji su išli preko njega, ali se nakon toga polako transformisao da bi dobio današnji izgled.

Spomenik kneza Mihaila Obrenovića (kod Konja)

Glavno obeležje trga, pored Narodnog muzeja je spomenik kneza Mihaila Obrenovića. Spomenik je delo italijanskog slikara i vajara Enrika Pacija, otkriven je 1882. godine i u to vreme važio je za novitet. Predstavlja princa koji jaše konja i pokazuje prstom u pravcu juga. Interesantno je to da je Mihailo Obrenović predstavljen pre svega kao uspešan diplomata, a ne kao vojskovođa – pobednik. Vajaru je tadašnja srpska javnost zamerila to što se na glavi kneževe statue nije našla i čuvena šapka, međutim, ovog firentinskog vajara Kralj je svejedno odlikovao ordenom Viteza takovskog reda drugog stepena.

Studentski trg, Trg Slavija i Trg Terazije

Pored Trga Republike, najpoznatiji beogradski trgovi su Studentski, u blizini, koji je okružen brojnim fakultetima, i u blizini koga se nalazi galerija Kolarčeve zadužbine, Etnografski muzej, kao i sedište Beogradske filharmonije, zatim Trg Slavija, koga sa Trgom Terazije, i njegovom čuvenom česmom i hotelom Moskva, povezuje takođe jedna od glavnih, najstarijih i najpoznatijih ulica – Kralja Milana, i drugi.

Trg Nikole Pašića i Bulevar Kralja Aleksandra

Trg Nikole Pašića, sa fontanom u kojoj se leti obavezno brčkaju dečica, nalazi se na početku još jedne od poznatih i znamenitih ulica grada – bulevara kralja Aleksandra, još uvek poznatijoj po starom nazivu, Bulevar Revolucije. U ovoj ulici se nalaze i Skupština Republike Srbije, takođe znamenito zdanje bogate i burne istorije i arthitektonske vrednosti, kao i Skupština grada Beograda.

Skadarlija (Skadarska ulica)

Skadarlija, odnosno Skadarska ulica, počev od kraja XIX veka, kada je na Trgu Republike zatvorena čuvena kafana Dardaneli, važi za boemsko srce grada. Ona je, uprkos komercijalizaciji, uspela da sačuva duh davno nestalog Beograda, vreme kada su u njoj živeli, okupljali se, jeli, pili, pevali i raspravljali se, srpski najpoznatiji glumci, pisci, pesnici, slikari i drugi ljubitelji društva i kafanske atmosfere.

Negde na sredini ulice nalazi se kuća u kojoj je živeo čuveni srpski pesnik Đura Jakšić (rodom iz Srpske Crnje), lako prepoznatljiva s obzirom da se ispred nje nalazi njegova statua. Kuća služi kao izložbeni prostor u kome se održavaju koncerti, književne večeri i izložbe. Na istom ulazu nalazi se i simpatični hotel Le Petit Piaf. Još niže, pri kraju ulice nailazi se na zgradu nekadašnje pivare BIP koja je nekada pripadala bogatoj beogradskoj porodici Bajloni, po kojoj je i pijaca, druga po veličini u Beogradu dobila ime. Na samom kraju smeštena je fontana Sebilj, replika fontane u Baščaršiji, u Sarajevu. Delovi grada kao što su Dorćol, Vračar, Zeleni Venac i drugi, svi predstavljaju važne centre u životu grada, svi su bogati starim zdanjima, imaju svoje arhitektonske bisere i druge turistima interesantne sadržaje.

Najpoznatije kafane u Skadarliji

Iako je dugačka samo oko 400 metara, svoj stari izgled uspela je da očuva zahvaljujući kaldrmi, kafanama koje postoje i više od 150 godina, od kojih su najpoznatije, Dva bela goluba, Tri šešira, Šešir moj, Zlatni bokal, Ima dana, Dva jelena i Putujući glumac i fasadi na kućama koje su takođe zadržale nekadašnja obeležja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Beogradski okrug
Rent-A-Car - Beogradski okrugIzleti/Ekskurzije - Beogradski okrug

Gradovi