Destinacije ::

Srpski deo Banata je uglavnom lociran u Vojvodini, dok mali jugozapadni deo, poznat kao Pančevački rit administrativno pripada Beogradskoj opštini Palilula. Na teritoriji Vojvodine, Banat je podeljen na tri okruga: Severnobanatski, Srednjebanatski i Južnobanatski, a najveći grad ovog regiona je Zrenjanin.

Banat je ograničen tokovima Tise na zapadu, Dunava na jugu, srpsko-mađarske granice na severu i srpsko-rumunske na istoku. Reljef Banata je monoton, ravničarski, izuzev nekoliko drugačijih morfoloških celina:

Vršačke planine

Vršačke planine sa Guduričkim vrhom (641 m.n.v.), odnosno najvišom kotom čitave Vojvodine predstavljaju samostalan i jasno izdvojen planinski masiv, dužine oko 19 kilometara, sa površinom od 170 kilometara kvadratnih, od kojih se u Srbiji nalazi 122, a u Rumuniji 48. Vršačke planine karakterišu stalna vazdušna strujanja, sedam vrsta vetrova, šumski izvori i potoci i velike plantaže vinograda.

Vršаčki breg

Vršаčki breg je glаvno turističko i izletničko odredište. Nа prvom vrhu, odmаh do Vršcа, dominirа stаrа Crkvicа, а u neposrednoj blizini nаlаzi se i novа crkvа Svetog Teodorа. Nа drugom vrhu nаlаzi se simbol grаdа – Vršаčkа kulа. Pored kule, smeštena je pistа zа pаrаglаjderiste.

Široko bilo

Nа prostoru nаzvаnom ”Široko bilo”, nа 10 km od centrа grаdа, nаlаzi se plаninаrski dom sа bungаlovimа zа smeštаj gostiju i vikend nаselje Široko bilo. Takođe, na ovom području nalazi se veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, među kojima su najznačajniji ostaci Vršačkog grada, srednjevekovnog utvrđenja iz 14. veka, i manastir Mesić iz 16. veka.

Belocrkvanska kotlina

Belocrkvanska kotlina, nalazi se južno od Vršca i čine je 5 prelepih jezeraGlavno jezero, Novo jezero, Šaransko jezero, Malo jezero, Vračevgajsko jezero i Šljunkara, koja su nastala iskopavanjem šljunka. Peskovite i šljunkovite obale i prozirna boja vode čini ova jezera pogodim za kupanje, rekreaciju i izlete.

Glavno jezero (Gradsko jezero)

Najveće od Belocrkvanskih jezera je Glavno (Gradsko) jezero, koje ima vaterpolo igralište, skakaonice, tuševe a jedan manji deo obale je pretvoren u izbetoniranu plažu. Ostala jezera su takođe uređena i pružaju mogućnosti za različite vidove odmora. Pored uređenih delova obale, poetiocima su na rasolaganju i male uvale sa potpuno prirodnim ambijentom za kupanje.

Šaransko jezero

Šaransko jezero je jedino neurbanizovano, i predstavlja potpuno prirodan ambijen, bogat ribom (amur, smuđ, šaran, som) i pogodan za organizovanje ribolova.

Deliblatska  peščara (Velika peščara)

Deliblatska (Velika) peščara, predstavlja jednu od najvećih evropskih peščanih akumulacija. Nagomilavanje peska počelo je nakon iščezavanja Panonskog mora (u to vreme jezera) i uspostavljanja toka Dunava u niziji. Izgled peščare nije ni nalik pustinjskim pejzažima, kako ga, inače mnogi zamišljaju. Peščara je kultivisana, pošumljena, pa joj je pesak umrtvljen kako ga ne bi vetar raznosio i na taj način menjao reljef.

Velika peščara se nalazi u jugoistočnom Banatu, proteže se od jugoistoka ka severozapadu skoro 60 km, a omeđena je Dunavom na jugoistoku i Tamišem na severozapadu, kao i naseljima Deliblato, Mramorak, Dubovac i Alibunar. Nadmorska visina peščare varira između 120 i 240 metara nadmorske visine, a površine je oko 300 km kvadratnih.

Klima u peščari je umereno-kontinentalna sa specifičnom mikroklimom, koju karakterišu rani i kasni mrazevi i velika temperaturna kolebanja između -25 i +45 stepeni Celzijusa. U toku zime duva vetar Košava, koji meže dostići brzinu od 140 km/h. Takođe, utvrđeno je da vazduh ovde ima izuzetna svojstva, i zato se boravak u ovom specifičnom predelu preporučuje deci, rekovalescentima, sportistima i svima koji žele kvalitetan i potpun odmor.

Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog regiona čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turuzam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

Banatska lesna zaravan, opkoljava Banatsku peščaru i predstavlja akumulaciju lesne prašine, sitnijeg i finijeg materijala od peska, koji je usled manje težine, nošen dalje od peska peščare i taložen tamo gde je slabila transportna moć vetra.

Carska bara (Stari Begej)

Specijalni rezervat prirode Carska bara ili Stari Begej nalazi se na 17 km južno od Zrenjanina i oko 2 km od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, a zauzima površinu od oko 1600 hektara. Inače, Austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, koga je u Sarajevskom atentatu ubio Gavrilo Prinpic, rado je lovio po prostorima ove bare, te otuda i naziv “Carska”.

Ovo zaštićeno prirodno dobro ima oblik latiničnog slova “S”, a njegovu raznolikost najviše opisuje kolirit koji se smenjuje od plavih jezera, preko zelenih i smeđih šuma, sve do bledo žute i bele boje slatina. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka… Pored ptica i neverovatnog biljnog sveta koji se sastoji od preko 500 vrsta, ovde se mogu pronaći i divlja svinja, srna, lisica, zec, a u vodama starog Begeja i Carske bare živi čak 24 vrste riba.

Akcenat turističke ponude Carke bare je stavljen na višečasovni izlet brodom, vožnju biciklima na nasipu, a za ljubitelje akivnog odmora omogućena je šetanja stazama duž živopisnog krajolika. Na poseban zahtev posetilaca organizuju se letovi motornim zmajem i lakim avionom. Organizuju se stručne i edukativne ture za đake i studente.

Pašnjaci velike droplje

Specijalni prirodni rezervat ”Pašnjaci velike droplje” predstavlja mozaik stepskih, slatinskih, livadskih, močvarnih i oraničnih ekosistema, sa retkim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se naročito ističe velika droplja. Velika droplja (Otis tarda) je najkrupnija ptica koja ima stanište u Srbiji. Svojim izgledom i načinom života predstavlja jedinstvenu pticu vojvođanskih ravnica, koja je nažalost, uvrštena na svetsku ”Crvenu listu” ugroženih vrsta kojima preti izumiranje i kao takva, zakonom je zaštićena u Srbiji. U rezervatu prirode “Pašnjaci velike droplje” tokom decembra 2011. godine otvoren je vizitorski centar. Osim osmatračnice koja pomože čuvarima rezervata u poslu očuvanja droplje, vizitorski centar je mesto gde i turisti mogu da se upoznaju sa prirodnim vrednostima ovog rezervata.

Specijalni rezervat prirode ”Slano kopovo”

Specijalni rezervat prirode ”Slano kopovo” nalazi se u zapadnom Banatu, odnosno, u banatskom Potisju, 5 km severoistočno od Novog Bečeja. Ovo je jedan od poslednjih primera panonskih slatina i pustara koje su od izuzetnog značaja za očuvanje bogatstva biljnog i životinjskog sveta Vojvodine.

Slano kopovo nastalo je delovanjem reke Tise koja je u prošlosti vrlo često menjala svoj tok, razlivala se i plavila lokalne udoline. Specijalni rezervat prirode Slano kopovo je uredbom Vlade Republike Srbije 2001. godine proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja prve kategorije. Do sada je ovde zabeleženo prisustvo više od 200 različitih vrsta ptica, a tokom jeseni na ovom jedinstvenom prostoru okuplja se čak 20.000 ždralova, što je osobenost svega nekoliko lokaliteta u Evropi.

Slano kopovo je takođe bilo poslednje gnezdilište plavokljune patke u našoj zemlji, koja je izumrla pre četiri decenije. Na ovoj lokaciji videćete i informativne table i tri osmatračnice za ljubitelje prirode i ptica.

Barandska jezera

Barandska jezera nalaze se u južnobanatskom okrugu, opština Opovo, u centralnom delu donjeg Potamišja. Udaljena su 35km od Beograda i 43km od Pančeva. Odsustvo industrijskih zagađivača, bogatstvo i specifičnost flore i faune daje pogodnost za razvoj turizma, prvenstveno ekoturizma, kroz pružanje širokog spektra sadržaja: ishrana, smeštaj, izleti, lov, ribolov, posmatranje retkih vrsta ptica, biciklizam, trčanje, ponuda kraćih odmora na jezerima.

Jezero Šaran

Od svih barandskih jezera, najčuvenije je jezero Šaran. Na ovom jezeru, bogatom ribom, nalazi se i restoran, pa tako i glavni deo ponude jezera jesu jela spremljena od sveže ribe. Jezero Šaran ima uređenu obalu, zeleno bistru i redovno kontrolisanu vodu.

Debeljačka jezera

Kompleks Debeljačkih jezera sаdrži pet jezerа od kojih su četiri u funkciji komercijаlnog ribolovа, a ovde se nalaze i restorаn i pаrking. Na jezerima se orgаnizuju tаkmičenjа preko cele godine, kаko zа stаre iskusne ribolovce, tаko i zа početnike i podmlаdаk. Debeljačka jezera se nalaze u južnom Banatu, nedaleko od samog centra Debeljače, a do njih se dolazi putem preko Pančeva, Kačareva i Crepaje ili Zrenjaninskim putem preko Opova, ako dolazite iz pravca Beograda. Ako dolazite iz Novog Sada, put vas vodi preko Zrenjanina, Idvora, Farkaždina i Kovačice.

Banatski dvorci

Pored prirodnih bogatstava, Banat ima da ponudi i dobar broj vrednih istorijskih i kulturnih znamenitosti.

Dvorac Nojhauzen

Dvorac Nojhauzen se na izlasku iz mesta Srpska Crnja prema državnoj granici sa Rumunijom. Izgrađen je 1943. godine za potrebe visokih oficira nemačke vojske, tačnije za generala Nojhauzena i njegovu porodicu, a veruje se i za Hermana Geringa. Zgrada dvorca je danas u dobrom stanju, a isto se može reći i za park oko zgrade. Dvorac je neosporno kulturno dobro, koje se koristi kao restoran sa prenoćištem.

Dvorac Sokolac

Dvorac Sokolac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka, a u miraz ga je dobila njegova kćerka Emilija Ivanović. Nalazi se nadomak Novog Bečeja, čitavo imanje se zvalo “Veliki salaš”, a obuhvatalo je čak 3997. jutara zemlje. Jedna zanimljiva priča je vezana za ovaj dvorac.

Prvi vlasnik Lazar Dunđerski bio je dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da, ako naravno želi, Lazar bi mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. Naravno to nije bio tako lak zadatak, jer je morao da pogodi jabuku na glavi svoje supruge. Pored svog rizika da izgubi i ženu i imanje Lazar je prihvatio ponudu. Nanišanio je, zadržao dah i opalio. Lazaru definitivno nije bio dan za kartanje, ali mu je bila mirna ruka. Pogodio je jabuku na glavi svoje supruge i povratio i imanje i dvorac. Danas je dvorac sa parkom u dosta lošem stanju, iako je deo privatne svojine. Inače, proglašen za spomenik kulture 2001. godine.

Dvorac Rogendorf

Dvorac Rogendorf se nalazi kod kod Banatskog Dvora, sagrađen je 1837. godine za grofa Josifa Rogendorfa. Veći deo dvoraca je srušen 1918. godine, a sačuvani su samo ostaci nekadašnje fontane, obrisi nekadašnjeg po površini i raznovrsnosti bogatog parka i krilo jednog trema. Početkom 20. veka imanje dolazi u posed grofa Andrije Čekonjića. Današnji objekat ima osnovu u obliku slova L, a izgrađen je u stilu neorenesanse i ima status tkz. „prethodne zaštite“.

Dvor Eparhije banatske u Vršcu

Po povratku sedišta drevne episkopije Vršačke iz Karansebeša u Vršac 1750. godine, zalaganjem tadašnjeg Episkopa vršačkog Jovana Georgijevića(1749-1769), pristupilo se izgradnji Vladičinog dvora u Vršcu za rezidencijalne potrebe Episkopa vršačkog. 8.maja 1757. godine osvećen je kamen temeljac zgrade dvora, a 1763. godine, zaslugom dobrotvora vršačkih, kao i samoga zadužbinara Vladike Jovana Gregorijevića, sazidan je dvor.

Projekat je rađen u stilu baroka. U unutrašnjosti dvora smeštena je i kapela posvećena Saboru Sv. arhangela Mihajla. U kapeli se nalazi i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice zvana Vinčaska bezdinska.

Dvorac Kaštel Ečka

Kastel Ečka smešten je na 60 km severno od Beograda i svega 7 km od Zrenjanina, u selu Ečka. Dvorac je podigla bogata jermenska porodica Lazar, a na svečanom otvaranju 29. avgusta 1820. godine svirao je čuveni Franc List. Danas je ovo staro zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u hotel koji će svojim gostima pružiti nezaboravan odmor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću.

Zadužbina Mihajla Pupina

Rodna kuća Mihajla Pupina nalazi se u selu Idvor, a rekonstruisana je 2004. godine. Stara zgrada osnovne škole u Idvoru, koju je Pupin pohađao, danas je muzej u kojem su izloženi neki od njegovih najznačajnijih pronalazaka. Godinu dana nakon njegove smrti sagrađen je i Narodni dom koji nosi Pupinovo ime. Inače, Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u banatskom selu Idvoru, koje se u to doba nalazilo u okviru Habsburške monarhije. Tokom svog višedecenijskog naučnog rada, pored ostalih otkrića, dao je i ogroman doprinos razvoju savremene telefonije. Jedan od njegovih najznačajnijih izuma odnosi se na poboljšanje prenosa telefonskog razgovora na velike daljine, takozvanu Pupinizaciju.

Arača – Spomenik srednjevekovne arhitekture

Arača se nalazi na oko 14 kilometara severoistično od Novog Bečeja – 4 kilomerta desno od puta Novi Bečej – Novo Miloševo nalazi se Arača jedan od značajnijih spomenika srednjevekovne arhitekture u Vojvodini.

Od nekadašnjeg naselja ostale su same ručevine jedne romanske crkve – bazilike dalmatisnko – benediktinskog tipa koja je inače dva puta uništavana ali je i do danas sačuvala neke svoje masivne delove. Na osnovu arheoloških istraživačkih ispitivanja saznaje se da je kompleks Arače i bliže okoline bio naseljen još u praistorijsko doba (mlađe kameno doba i naselje iz ranog srednjeg veka). Prvobitna bogomolja izgleda da je nastala još u XI veku, a može se predpostaviti da je bila parohijska crkva ili kapela.

Banja Rusanda

Banja Rusanda se nalazi u malom i živopisnom banatskom selu Melenci, nedaleko od Zrenjanina. Od Novog Sada je udaljena oko 60 km, a od Beograda oko 90 km.  Banja Rusanda je danas jedino aktivno banjsko lečilište u Banatu, smešteno na severnoj obali istoimenog jezera. Još od svog osnivanja 1867. godine, ima lečilišnu tradiciju zasnovanu na korišćenju lekovitih svojstava mineralnog blata iz ovog jezera, koje se ubraja u najlekovitije u Srbiji. Tu je i bušotina sa termalnom vodom, temperature 32°C. Jezerska voda je slična morskoj, ima visok salinitet i alkalna je, dok je dno pokriveno muljem pretežno neorganskog porekla sa mirisom na sumpor-vodonik.

U sklopu medicinske rehabilitacije, banja Rusanda može svojim gostima ponuditi lečenje: oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema; povreda koštano-zglobnog i mišićnog sistema; oboljenja krvnih sudova; posledica reuma i stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu; kožnih bolesti; ginekoloških oboljenja, kao i medicinsku rehabilitaciju.

Banja Rusanda je okružena vinogradima i velikim zelenim pojasom parka i šume. Park je ispresecan uređenim stazama za šetnje, a u blizini je kompleks terena za fudbal, tenis i male sportove.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Banat
Rent-A-Car - BanatIzleti/Ekskurzije - Banat

Gradovi