Destinacije :: Banat ::

Zrenjanin smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Grad Zrenjanin podignut je u središnjem delu Banata, na reci Begej. Nalazi se na raskršću značajnih kopnenih i vodenih puteva, a udaljen 50km od Novog Sada, 75km od Beograda i 50km od granice sa Rumunijom. Zrenjanin je treći grad po veličini u Vojvodini, a najveći u Banatu. Nekada je nosio naziv Bečkerek, a pisani podaci o njemu potiču još iz 14. veka. Privredni uspon grada počinje sredinom 18. veka za vreme Austrougarske vlasti kada se otvaraju prva pivara, škola, bolnica i apoteka. Godine 1935. grad menja ime u Petrovgrad, a od 1946. dobija današnji naziv po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči.

Zrenjanin je grad sa 22 naseljena mesta u kojima žive pripadnici čak 25 naroda i nacionalnih manjina. Ovaj grad danas predstavlja sinonim za multikulturalnost, multikonfesionalnost i međunacionalnu toleranciju. Takođe, brojni salaši u okviru poljoprivrednih gazdinstava, pružaju mogućnost uživanja u prirodnom okruženju seoskog dvorišta i tradicionalnoj gastronomskoj ponudi. Zrenjanin sjajno reprezentuje ravničarske gastronomske specijalitete u brojnim restoranima i konobama.

“Grad mostova”

Po ulasku u grad oseća se snažan spoj prošlih vremena i modernog doba. Bogata istorija grada najviše se oseća u starom jezgru Zrenjanina. Njega čini skup atraktivnih građevina, od kojih je većina podignuta tokom 19. i početkom 20. veka. Veliki broj ovih zgrada izgradili su bogati trgovci poput velelepne Bukovčeve palate, kuće trgovca Stevana Bukovca iz 1905. godine, Šeherezade izgrađene u mavarskom stilu, prve robne kuće, danas poznate kao Benceova kuća. Centrom dominira višespratna zgrada “Vodotoranj” izgrađena 1964. godine. Zrenjanin s’ pravom nosi epitet “Grad mostova”, jer je reku premostilo čak deset mostova, u svim delovima grada, a najstariji most izgrađen je 1904. godine.

Veliki pešački most (nekada Ajfelova ćuprija)

Veliki pešački most podignut je 1971. godine na mestu Velikog gvozdenog mosta, poznate “Ajfelove ćuprije”, nekadašnjeg simbola Zrenjanina. Njega je projektovao čuveni Gistav Ajfel, a podignut je davne 1904. godine, zajedno sa Malim mostom. Ova popularna Bečkerečka ćuprija, koja je između ostalog opevana i u pesmi ”Četir’ konja debela”, nasledila je Veliki drveni most iz 1807. godine, a nažalost demontirana je 1969. godine, zbog regulisanja Begeja i novih urbanističkih zahvata u starom gradskom jezeru. Od isečenog gvozdenog mosta ostao je sačuvan jedino par ukrasa sa portala mosta. Novi pešački most danas je sastavni deo centralne pešačke zone između glavne ulice i dva gradska trga – Trga dr Zorana Đinđića i Žitnog trga.

Mali most

Mali most je danas najstariji most u Zrenjaninu. Podignut je 1904. godine na mestu drvenog mosta, i spaja najstroži centar Zrenjanina sa četvrti nazvanom “Mala Amerika”. Ovaj most je uz Veliki gvozdeni most punih šest decenija činio jedinu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja. Prvobitan naziv mu je bio – most Franca Jozefa, a nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv “Karadžićev most” koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je, jednostavno, ostao – Mali most. Zanimljivo da je sredinom 80-tih godina 20. veka ostao bez reke, pošto je regulacijom Begeja ovde stvoreno jezero, ali most nije izgubio na značaju, pa je i dalje ostao jedan od simbola grada.

Kupalište “Peskara”

Kupalište Peskara se nalazi na pet kilometara od centra Zrenjanina. Nastala je usled dugogodišnje eksploatacije peska, tačnije nastala su tri jezera nazvana “Peskara”. Zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije, dugi niz godina građani ih koriste za kupanje i rekreaciju, a pre nekoliko godina počelo je plansko uređenje prostora oko jezera i privođenje nameni kao gradskog kupališta.

Verske znamenitosti grada Zrenjanina

S obzirom na prisustvo većeg broja različitih nacionalnosti, grad raspolaže velikom lepezom verskih objekata. Tu su Hram Uspenja presvete Bogorodice, jedna je od najstarijih u celini sačuvanih građevina u Zrenjaninu, Vavedenski hram, zatim Rimokatolička katedrala, posvećena Sv. Ivanu Nepomuku, koji se smatra zaštitnikom svih mostova i reka. Manastir Sv. Melanije Rimljanke nalazi se na severoistočnom gradskom obodu, a tu su druge crkve.

Uspenska crkva

Zrenjaninci ovaj hram zovu i Varoška crkva. Posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, podignut je 1746. godine u Svetosavskoj ulici. U tom vreme ova crkva je bila jedina pokrivena crepom u čitavoj Temišvarskoj eparhiji, a danas je jedna od retkih u celini sačuvanih građevina iz tog vremena. Od 1951. godine sve ikone ovog hrama zaštićene su Zakonom o spomenicima kulture.

Vavedenjski hram

Vavedenjski hram je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Pogidnut je 1777. godine, a nalazi se ulici koja se danas zove Cara Dušana. Bogato zidno slikarstvo i raskošni ikonostas ostavljaju upečatljiv utisak na svakog ko poseti ovaj prelepi hram.

Rimokatolička katedrala Sveti Ivan Nepomuki

Rimokatolička katedrala je posvećena Sv. Ivanu Nepomuku, a sagrađena je između 1864. i 1868. godine na centralnom graskom trgu, na mestu gde se i pre toga nalazila katolička crkva. Građena je ”po meri” pa se veruje da odjek njenih zvona dopire tačno do oboda grada, ne dalje.

Trg slobode

Trg slobode je centralni gradski trg i mesto na kom se vekovima sučeljavaju tradicije i kulture. Funkcionalna arhitektura, sklop atraktivnih, namenski građenih zdanja i otvorenost trga ka glavnim gradskim saobraćajnicama, doprinose njegovoj ukupnoj lepoti. Na Trgu slobode nalazi se većina najznačajnijih objekata vezanih za društveno i kulturno biće grada. Pored Gradske kuće, tu su Narodni muzej, Narodno pozorište, Savremena galerija, Gradska biblioteka, hotel “Vojvodina”. U ovaj trg uliva se i glavna ulica, kojom je on povezan sa još dva gradska trga – Trgom dr Zorana Đinđića i Žitnim trgom. Tu je i jedinstveno šetalište duž gradskih jezera, nastalih pregrađivanjem napuštenog toka reke Begej.

Reka Begej

Reka Begej protiče u dužini toka od oko 13 kilometara kroz Zrenjanin. Gradsko kupalište Peskara nastalo je na delu jednog od tri jezera, a zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije, dugi niz godina građani ga koriste za kupanje i rekreaciju. Reka Tisa predstavlja najveću pritoku Dunava, a delom čini zapadnu administrativnu granicu teritorije grada Zrenjanina.

Privredno-turistički potencijali ove velike ravničarske reke uslovili su da se na njenim obalama izgradi veći broj pristaništa i područja namenjenih ribolovu i rekreaciji. Na teritoriji grada Zrenjanin, kod Žabaljskog mosta, nalazi se kamp-izletište na Tisi koje predstavlja pravu turističku oazu za kupače i turiste u letnjem periodu. Uz kupalište sa talpom i bazenom za decu, nalaze se i dva ugostiteljska objekta sa letnjim baštama. U okviru izletišta postavljeni su roštilji, uređeni su prostori za kampovanje, sportski tereni za košarku, odbojku i odbojku na pesku, dečije igralište i drugo.

Manifestacije u Zrenjaninu

Od manifestiacija u Zrenjaninu se održavaju Dani piva, Korzo fest, Pastirski dan, Muzički festival Soundlovers, Gradska tamburica

Dani piva

Manifestacija Dani piva nastala je davne 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez opštine Zrenjanin i Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina“ uz nekolicinu entuzijasta. Gradom su počeli da defiluju fijakeri koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje i dobro raspoloženje. Svirali su i igrali dečji ansabli, deklamovali pesnici i slikali slikari, a kraj Begeja je mirisala riblja čorba. Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima.

Manifestacija se održavala svake godine krajem leta, a poslednjih godina Dani piva su na programu u poslednjoj nedelji avgusta. Za to vreme, na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste.

Korzo fest

Godine 2011. nastaje nova multikulturalna gradska manifestacija pod nazivom Korzo fest. Ideja Korzo festa je poboljšanje kulturne ponude grada Zrenjanina u letnjem periodu, kroz različite programe koji se realizuju u glavnoj gradskoj ulici, gde se okuplja najveći broj građana. Cilj je da se u tom periodu, kada se izlazak u grad svodi ili na šetnju glavnom ulicom, ili na sedenje u nekoj od bašti, građanima ponude kulturni sadržaji koji su usmereni na evociranje i vraćanje pravih vrednosti i unošenje pozitivne energije. Sadržaji Korzo festa se realizuju u četiri nedelje tokom juna i jula meseca, radnim danima, u večernjim satima u period od 19 do 22 časa , na sedam lokacija u Zrenjaninu.

Pastirski dan

Pastirski dan održava se početkom novembra meseca, a namenjen je pretežno ljudima koji su nekada čuvali velika stada razne stoke, i od kojih smo preuzeli običaje baratanja sa bičem – Pastirskim štapom i još drugih. U okviru Pastirskog dana organizuje se: izložba starinskih kolača, izložba domaće rakije, organizuje takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i naravno revijalne predstave bičevalaca.

Muzički festival Soundlovers

Najveći muzički festival u Banatu “Soundlovers” prvi put je održan 2008. godine. Traje jedan vikend i održava se obično sredinom leta, odnosno krajem jula meseca, naravno u Zrenjaninu. ”Soundlovers” je festival elektronske muzike i za njegovo vreme se tradicionalno ”klaberi” iz ovog grada, čitave Srbije i šire, okupljaju kako bi videli nastupe svetskih zvezda na prostoru letnje pozorišne bašte u centru Zrenjanina – „Old Summer Cinema“.

Manifestacije „Gradska Tamburica“

Manifestacije „Gradska Tamburica“ održava se svake godine početkom avgusta meseca na Trgu dr Zorana Đinđića. Inače, tamburaška muzika je ponovo sve popularnija i slušanija na ovim prostorima. Tambura je u Vojvodini najrasprostranjeniji instrument i jedini koji se u poslednjih 150 godina afirmisao kao autentičan. Gradska Tamburica je kulturno umetnička i zabavna manifestacija, propraćena velikim brojem raznih običaja Banata i njihovih proizvoda.

Ako niste ljubitelj tradicionalnih dešavanja, svoju zabavu potražite u nesvakidašnjim noćima koje se organizuju u diskotekama ili kafićima. Inače, Zrenjanin je danas otvoren grad, spreman za prihvatanje novih ideja, načina poslovnog razmišljanja ili razvoja novih tehnologija. Poznat kao grad tradicionalnog gostoprimstva i mogućnosti za prijatan odmor u svom okruženju, Zrenjanin je skriveni dragulj koji čeka da bude otkriven.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zrenjanin
Rent-A-Car - ZrenjaninIzleti/Ekskurzije - Zrenjanin
Drugi gradovi Banat