Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Zlatibor smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Zlatibor je planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka i bujnih pašnjaka ispresecanih planinskim potocima. Dužina ovog masiva je 55km, širina 22km, a prostire se na oko 1016km².

3 legende o nastanku imena Zlatobor

O postanku imena današnjeg Zlatibora postoje 3 legende:

Prema prvoj se misli da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Od tih borova ostao je samo jedan primerak (u selu Negbini) kome je dato naučno ime ”Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica”, po inženjeru Omanoviću koji je vršio promatranje ovih četinara.

Po drugoj legendi se kaže da je Zlatibor dobio ime po bogatstvu borove šume, kojom su doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine, bili oduševljeni i govorili: “Zlatan je to bor!”.

Treća legenda kaže da je svoje ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata… “

Pozicija Zlatibora

Zlatibor se nalazi na severom delu oblasti Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne. Obuhvata područje tri opštine Čajetinu, Užice i Novu Varoš. Južna i istočna granica Zlatibora su reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Bosnom i Hercegovinom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom. Nalazi se na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja.

Turistička naselja na planini Zlatibor

Na Zlatiboru postoji par većih naselja, kao i mestašca koja se nalaze na obroncima planine. Za početak organizovanog turizma uzima se 1893. godina i poseta kralja Aleksandra Obrenovića koji tom prilikom, oduševljen dočekom, zida česmu u tadašnjem Kulaševcu. To postaje prvi zidani objekat na ovom delu Zlatibora. Kasnije se podižu veliki turistički centri i mnoštvo vila i brvnara koja boravak na Zlatiboru čine prepoznatljivim.

Turistička ponuda Zlatibora

Bogatu ponudu kulturnih spomenika i atrakcija, između koji su mnogobrojne crkve brvnare, zidane crkve, etno selo u Sirogojnu, spomen-česme, kao i dosta stećaka možete naći u skoro svakom delu Zlatibora. Turisti željni znanja i intrige se mogu uputiti ka Mokroj Gori, ka kući čuvenih proroka Tarabića, kao i ka manastiru Uvac. Stopića pećina se nalazi u Rožanstvu.

Ski centar Tornik

Prosečna nadmorska visina je oko 1000m, a najviši vrhovi su Tornik, Brijač, Čigota, Čuker, Konjoder, Crni Vrh… Na Torniku se nalazi ski-centar kojem zavide mnogi ljubitelji ekstremnih sportova širom evrope. Tornik je smešten na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490metara, 9 km od centra Zlatibora. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”.

Četri stazeČigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar ne zavisi od vremenskih uslova. U ski centru Tornik postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Za početnike i decu idealno mesto je blaga staza na padini Obudovica, na kojoj se nalazi ski lift dužine 250 m. Takođe, u centralnom delu Zlatibora locirane su odlične staze za cross-country koje spadaju u najlepše u Evropi.

Osim snežnih vratolomija, na Zlatiboru se nalaze sportska igrališta, dečija igrališta, kao i bazeni koji se ostavljaju gostima na korišćenje.

Klima Zlatibora

Klima Zlatibora je povoljna za lečenje alergijskih oboljenja, štitaste žlezde, bolesti srca, idealna je za pripremu sportista, boravak dece i starijih osoba i poboljšanje opštefizičkog stanja čoveka. Biljni svet je raznovrstan i predstavlja sastavni deo turističke ponude. Zlatibor ima 2 veštačka jezera, Obudojevičko i Ribničko. Visoki borovi leti stvaraju prelep ambijent, a prijatne staze za šetanje smeštene su u uvek savršenoj prirodi.

Planinu kite sve vrste četinara, najviše bor, a tu su još i jela i smreka, dok se na manjim visinama mogu naći hrast, bukva, breza, jasika, jasen… Šume su bogate jagodama, malinama, kupinom, borovnicama kao i jestivim gljivama. Divlje životinje su deo prirodnog šarma i čine deo planinskog ekosistema.

Manifestacije Pršutijada i Rakijada

Ovo podneblje je prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj. Ova odlika se najpre ogleda u sjajnim delikatesima koji se nude u restoranima. Sušeno meso je specijalitet koji je nadaleko čuven i koji datira još iz 19. veka. ”Pršutijada” i ”Rakijada” su manifestacije koje se godišnje organizuju i predstavljaju idealnu prezentaciju ponude zlatiborskih proizvođača. Pored ovih, organizuju se i druge manifestacije kao što su Zlatiborsko Leto, Festival narodne muzike, Sabor Lovaca, Sabor Trubača, Letnji ulični kabare i mnogi drugi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zlatibor
Rent-A-Car - ZlatiborIzleti/Ekskurzije - Zlatibor
Drugi gradovi Zlatiborski okrug