Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Zlatar smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Poslovica: „Nije zlato sve što sija“ odlična je, primenjiva na mnoge pojave, predele i situacije, međutim, nikako se ne odnosi na planinu koja u svom imenu sadrži reč zlato i koja usled svoje lepote, blagorodnosti, čistoće i privlačnosti kojom, prosto pleni, zaista sija – Zlatar.

Ova planina nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, iznad Nove Varoši, a okružuju je reke Lim, Uvac, u čiju dolinu se sa severne strane blago spuštaju njene padine, Mileševka, čija klisura je sa južne strane oštro seče i reka Bistrica. Najviši vrh planine je Golo brdo i nalazi se na 1627 metara nadmorske visine.

Zlatar je prava vazdušna banja

Zlatar, čija je prosečna nadmorska visina između 1200 i 1400 metara, zbog svoje klime, koju čini spoj planinske i mediteranske, velike količine azota i terpentina, kao i zahvaljujući velikom broju sunčanih sati godišnje, 2006. godine, proglašen je vazdušnom banjom.

Osim što ćete, dok šetate njegovim uvijenim stazama uživati u nepreglednim četinarskim šumama, šumama breze, omorike i smrče, koje će vas, naročito u večernjim časovima počastiti nesvakidašnjim mirisom borova i što ćete se diviti nepreglednim pašnjacima, šarenim, travnatim livadama pitajući se da li na planeti postoji lepše mesto, svakim udahom vi ćete biti zdravija osoba, sa ujednačenijim pritiskom, većim brojem crvenih krvnih zrnaca i boljim zdravstvenim stanjem.

Na planini takođe postoji i specijalna bolnica za rehabilitaciju, gde se, pod budnim okom lekara i u skladu sa njihovim savetima, bolesnici, rekovalescenti i oni koji žele da poprave svoje zdravstveno stanje mogu, pored šetnji i terapije vazduhom, podvrgnuti i drugim terapeutskim i lekovitim metodama lečenja.

Ski staza na Zlataru

Zlatar je idiličan, naročito zimi, a da bi turistima bilo što sadržajnije zimovanje tu je skijaška staza, 200 metara udaljena od hotela Panorama, dugačka 800 metara, sa ski liftom dužine 420 metara. Od nedavno, postoji još jedna staza, Briježđa, 1200 metara dugačka i počinje u samoj Novoj Varoši. Novoizgrađenja žičara je četvorosed, kapaciteta 1200 osoba na sat.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“

Centralni i najatraktivniji deo Zlatara je specijalni rezervat prirode „Uvac“, koju predstavlja kanjonska dolina reke Uvac, sa pritokama, na Peštarskoj visoravni, kao i njeni uklješteni meandri neobičnog izgleda, sa rtovima koji dosežu visinu i do sto metara. Prizore koji će se, dok posmatrate ovu dolinu, ređati pod vašim nogama, zaista je teško opisati rečima. Preostaje vam samo da nad njima zastanete, gledate i divite im se.

Ovde postoji mogućnost splavarenja, voda je bistra i bogata ribom, fotografije nastale u ovim predelima oduzimaju dah, ali ono što je možda od najveće važnosti je da kanjon reke Uvca naseljava jedna, na prostorima Balkana gotovo izumrla vrsta ptice – beloglavi sup.

Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvca

Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvca, jedna je od najvećih u ovom delu Evrope, i zahvaljujući njoj, ljubiteljima prirode, ekolozima i entuzijastima, ove predivne ptice su vraćene i na neka druga staništa, kao što su Stara planina i neka područja u Republici Srpskoj.

Ušačka pećina

Takođe, specijalni rezervat prirode „Uvac“, ističe se i po broju i naročitosti svojih pećina. U zaseoku Ušak, sela Gornje Lopiže, krije se pećinski sistem dug više od 6.000km, Ušačka pećina. Čine ga brojne dvorane raspoređene na nekoliko nivoa, sifoni i ukrasi koji stvaraju fascinantne pećinske dvorce.

Ledena pećina

Ledenu pećinu krase beli stubovi po mnogim dvoranama, od kojih su neki visoki i po 10 metara. U pećini se kriju potok koji u jednom trenutku ponire u Zemljine dubine i jezerce koje onemogućava pristup jednoj od dvorana.

Tubića pećina

U selu Tubići, spaleolozi su pronašli još jednu pećinu sa ulazom na dva nivoa, brojnim terasama i bogatim nakitom, a nazvana je Tubića pećinom.

Baždarska pećina i Ljepojevićka pećina

Poznate su još Baždarska pećina, i još uvek neistražena, mada nesporno predivna Javorska lepotica ili Ljepojevićka pećina.

Reka Uvac

Reka Uvac dugačka je 119 km i najduža je pritoka Lima. Smatra se planinskom rekom što znači da ima izuzetan hidroenergetski potencijal o čemu svedoče i tri veštačka jezera na njoj podignuta.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero, poznato i pod imenom jezero Kokin Brod je treće veštačko jezero po veličini, u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Od Nove Varoši udaljeno je 10-ak kilometara i na nadmorskoj je visini od 880 metara. Na ovom jezeru moguć je ribolov, kupanje, kao i krstarenje brodićem.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero nastalo je uzvodno od Zlatarskog i na nešto nižoj nadmorskoj visini, od 810 metara. Na obalama ovog jezera idealni su uslovi za kamp naselja, a posetioci, kao i oni koji žive u ovim krajevima tu se rado kupaju, sunčaju, šetaju i pecaju.

Sjeničko jezero

Još jedno veštačko jezero izvanredne lepote na ovom području je Sjeničko. Ono se, nakon Vlasinskog, nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Srbiji, od 984m. Njegova dubina doseže čak 100 metara.

Peštarska visoravan

Čitava Peštarska visoravan je po jednoj staroj legendi iz ovih krajeva nekada je bila jedno jezero. U njemu je živela troglava aždaja koju je ubio Sveti Đorđe. Kao posledica tog sukoba voda je iz tog, jednog velikog jezera otekla, a na njenom mestu su ostala tri manja.

Manastir Mileševo

U nedrima ove blagorodne i lepotama izdašne planine tokom istorije su svoja naselja gradili stari Grci i Rimljani, a u plodovima njene nestvarne prirode uživali su i pojedini članovi kraljevske porodice Nemanjić, koji su na padinama ove planine, tokom XIII veka podigli i svoju zadužbinu, manastir Mileševu.

Manastir je podigao kralj Stefan Vladislav i sagrađen je u Raškom stilu. Budući da je to bila njegova zadužbina, i sam je tu sahranjen. U manastirskoj crkvi, 1377. godine za kralja Srbljem i primorjem krunisan je Tvrtko I Kotromanić, sestrić Cara Dušana. Stefan Vukčić Kosača se u njoj 1446. godine proglasio „hercegom od svetog Save“, po čemu je Hercegovina dobila ime.

Manastir Dubnica

Manastir Dubnica se nalazi na obroncima planine Javor, na samo nekoliko kilometara od Sjeničkog jezera. Nije tačno poznato ko je ktitor ovog neobičnog kompleksa, sa brojnim ukrasima, a smatra se da je izgrađen u XV veku, na temeljima neke starije građevine. Čini se da su ovaj manastir i pripadajuća mu crkva odigrali značajnu ulogu u očuvanju vere za vreme vladavine Turaka u ovim krajevima. U porti postoji drveni zvonik, ozidana je česma, crkva je pokrivena bakarnim limom i izgrađen je drveni konak za monahe.

Crkva brvnara u Radijevićima (1808. godina)

Crkva brvnara u Radijevićima, posvećena je pokrovu presvete Bogorodice i izgrađena je 1808. godine, u tajnosti, u obliku starovlaške kuće, kako bi se prikrila njena prava namena. Na jednom zlatarskom proplanku, po predanju ju je, krišom od Turaka izgradio sveštenik Vasilije Purić, koji je uhvaćen i za kaznu travničkom veziru tri godine služio kao rob.

U svojoj knjizi Molitva u Gori, Radomir Stanić tvrdi da se pet ikona koje se nalaze u radijevačkoj crkvi, mogu ubrojati među najstarije i najvrednije ikone koje su do danas očuvane u crkvama – brvnarama u Srbiji. Smatra se da ih je početkom 80-ih godina XVII veka naslikao Andrija Raičević. Osim njih, u ovoj crkvi se nalazi i jedan diskos i putir iz XVII i XVIII veka.

Zlatarski sir, sudžuk, heljdopita i još mnogo toga

Pored brojnih raštrkanih zaseoka i sela na Zlataru, kao što je selo Štitkovo, u kojima se između ostalog mogu probati i veoma ukusni specijaliteti ovog kraja kao što su originalni i jedinstveni Zlatarski sir, sudžuk, heljdopita, pravljena od organski gajene heljde, lekoviti biljni čajevi i drugi, u ovim krajevima se mogu posetiti još neki manastiri, kao što je manastir Banja, manastir Janja, crkva brvnara u Kućanima i druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zlatar
Rent-A-Car - ZlatarIzleti/Ekskurzije - Zlatar

Drugi gradovi Zlatiborski okrug