Destinacije :: Beogradski okrug ::

Zemun smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

U zagrljaju Save i Dunava, okruženo plodonosnom ravnicom i, ako je sudeći po njegovom današnjem izgledu, pod budnim okom srećne zvezde, još pre više od 1.000 godina nastalo je drevno keltsko naselje Taurunum. Smatra se međutim da su prvi stanovnici tog područja koje danas zovemo Zemun naselili još 4.500 godina pne. Tragovi ovog naselja pronađeni su na brdu Gardoš, na mestu današnjeg groblja.

Kratka istorija Zemuna

Sa ovog mesta tokom Rimske vladavine i nadalje, uprkos brojnim bitkama, razaranjima, paljevinama, ali i zahvaljujući periodima prosperiteta razvijao dalje Zemun. U XII veku, njegovo osnovno jezgro prestavljala je tvrđava, grad Zemln. Kameno utvrđenje četvorougaonog pravougaonika, na svakom uglu imalo je po jednu kulu. Počev od same tvrđave naselje je vremenom počelo da se širi, te su ga vremenom stanovnici nazivali Gornji i Donji Zemun. Smatra se da je ovaj proces završen tridesetih godina XIV veka.

Nešto kasnije, 1368. godine čitavo naselje je nazvano Zemunska varoš. Utvrđenje na Gardošu, čiji su ostaci vidljivi i danas pripadalo je tipu utvrđenja gotske epohe. Međutim, sudbina Zemuna ni otada nije bila ništa lakša. Gradom su gospodarili Turci, stanovnici trpeli osvajanja i zulum, branili se i odbranili od Turaka. Nakon Turaka, Zemunom su neko vreme gospodarili Austrougari, nakon čega orijentalni izgled starog Zemuna zemenjuje Evropski, kakav dominira i danas.

Zemun je jedno vreme, tokom XIX veka bio važna spona između Istoka i Zapada, stаnicа nа kopnenom trgovаčkom putu Beč-Cаrigrаd, važno trgovačko mesto. Godine 1873. grаd je povezаn železničkom prugom s Evropom, а zаtim, preko Beogrаdа 1884. s Istokom.

Ulaganje u infrastrukturu povećаlo je promet i oživelo privredu, kojа se ogledа u otvаrаnju rаdionicа, prvih fаbrikа, pаrnih mlinovа, prvih bаnаkа, sаvremenih hotelа, obnаvljаnju grаđevinskog fondа, uređivаnju ulicа, kopаnju prvih аrteskih bunаrа i uvođenju električnog osvetljenjа. Od tog perioda na dalje Zemun, razvija, širi, ali se i sve više povezuje s Beogrаdom. Godine 1934. izgrаđen je most nа Sаvi i Zemun je аdministrаtivno pripojen Beogrаdu.

Zemunska kula Gardoš

Ova građevina kojom se Zemunci naročito ponose i koja ovaj neobičan grad ujedno i simboliše, izdiže se nad nekadašnjim austrougarskim Srebrnim gradom i visoka je 36 metara. Njena prvobitna namena je bila da bude kula osmatračnica, kao i da zadivi susedni Beograd. Ugarska vlast je izgradnjom ove kule želela da simbolično obeleži 1.000 godina vladavine na ovom prostoru, pa je poznata i pod imenom Milenijumska kula.

Na njenom vrhu se nalazio orao, čiji je raspon krila bio četiri metra, i koji je predstavljao Mađarske pretenzije prema Srbiji, međutim, do dana današnjeg nije poznato šta se s njime dogodilo i kuda je nestao. Inače, ovu kulu mnogi zovu kulom Janoša Hunjadija zato što je na ovom mestu ugarski vojskovođa imao svoj šator ispod kojeg je umro od kuge.

Nikolajevska crkva (1745. – 1752. godine)

Hram posvećen svetom ocu Nikolaju je crkva za koju se smatra da je nastala na temeljima crkve nekadašnje crkve koja je bila tu još pre nego što su, 1521. godine Turci osvojili Zemun.

Kako ni za vreme vladavine Turaka ni Austrougara pripadnicima pravoslavne veroispovesti nije bilo lako da grade svoje hramove, dozvolu za izgradnju nove crkve, na temeljima ove, pomenute, Srbi su od Austrougara dobili tek u XVIII veku, te je ovaj hram građen od 1745. do 1752. godine.

Crkva je izgrađena u stilu baroka, u skladu sa većinom crkava u Vojvodini, odnosno tadašnjoj vojnoj granici koja je postojala tokom XVIII veka. U istom periodu kad i crkva, kraj nje je bila izgrađena i škola. Godine 1762. nepoznati autor izrezbario je veliki ikonostas, a ikone na njemu oslikao je Dimitrije Bačević. Crkva poseduje veliku kolekciju esnafskih zastava koje imaju veliku kulturno istorijsku vrednost. U njoj se takođe čuva čestica moštiju Andreje Prvozvanog, brata apostola Petra i prvog Hristovog sledbenika.

Crkva Roždestva presvete Bogorodice (1780. godina)

Crkva Roždestva presvete Bogorodice izgrađena je u pozno baroknom stilu, 1780. godine, usled povećanog broja Srba koji su se sklanjali u Zemun, pred Turcima. Pored verske, imala je i kulturnu i obrazovnu ulogu. U crkvi se čuva i nekoliko starih crkvenih knjiga.

Manastir Sv. Arhangela Gavrila

Manastir Sv. Arhangela Gavrila jedna je od najstarijih pravoslavnih zdanja u Zemunu i Beogradu. Nakon što je između Austrije i Turske uspostavljen mir, carski Beč ustanovio je karantir, pod imenom Kontumac, 1730. godine, na tadašnjoj periferiji Zemuna prema Beogradu. Tada je na njegovoj teritoriji nastala mala drvena pravoslavna kapela.

Smatra se da je pravu kapelu kasnije sagradio gospodin Teodor – Toša Apostolović, koji je danas, posle više od 250 godina poznat svim Zemuncima i mnogim Beograđanima, po čuvenom Tošinom bunaru, ulici, čiji je naziv, kao retko koji, preživeo vekove različitih vlasti i vladara. Toša se u Zemun doselio sa svojom porodicom između 1765. i 1770. godine, a bavio se sapundžijskim zanatom i trgovinom.

Nekada periferni put prema Bežaniji, gospodin Teodor, oplemenio je izgradnjom jednog bunara, a oko bunara parkićem u kome su svi putnici rado pravili pauzu. Tokom vremena ovo mesto je postalo popularno izletište svih Zemunaca. Ovaj ugledni zemunski trgovac kapelu je, u skladu sa uputstvima Cara Josifa, 1785. godine izgradio o svom trošku. Crkva je izgrađena takođe u stilu baroka. U početku, bogosluženja su bila dozvoljena samo praznicima, a malo kasnije i nedeljom.

Pored brojnih drugih crkvava u Zemunu i zemunskim naseljima, u ovom gradu postoji i Sinanoga, koju su 1850. godine sagradili Aškenazi, Jevreji nemačkog porekla, a tu su i katoličke crkve Uznesenja blažene device Marije, iz 1735. godine, Žalosna gospa sagrađena krajem XVIII veka, Franjevački samostan, u kome se nalazi umetničko delo, slika Crne Gospe iz XVIII veka i druge.

Avijatičarski trg

Zemun ima tri važna trga – Avijatičarski trg, poznat po zgradi nekadašnje Komande vazduhoplovstva, koja izgledom imitira avion. Njena statua je ukrašena statuom Ikara, rad skulptorke Zlate Markov-Baranj. Zgrada je oštećena tokom NATO agresije 1999. godine, ali je i dalje dobrim delom očuvana.

Magistarski i Veliki trg

Magistarski trg nalazi se kraj katoličke crkve Uznesenja presvete Bogorodice, a odmah kraj njega je i Veliki trg, koji je uvek bio centar trgovine. I danas se ovde nalazi zelena pijaca gde posetioci i meštani mogu pazariti različite sveže i druge proizvode.

Zemunski muzej

U Glavnoj ulici nalazi se Zemunski muzej. Smešten je u jednoj staroj kući koja pripada bogatoj i uticajnoj trgovačkoj porodici Spirta, i izgrađen je 1840. godine. Stalna postavka oslikava bogatu istoriju Zemuna.

Najstarija kuća u Zemunu

Ovde postoji još nekoliko znamenitih kuća, starih i čuvenih, najviše zahvaljujući ljudima koji su u njima živeli ili ih posećivali i pričama koje su za njih vezane. To su jedina kuća koja je preživela vladavinu Turaka, a smatra se da potiče još iz XVII veka. Neka istorijska dokumenta ukazuju na to da je u njoj boravio i princ Eugen od Savoja tokom planiranja napada na Beograd 1777. godine. U kasnijem periodu, prizemlje kuće je pretvoreno u kafanu ”Beli medved”, a ime se zadržalo i do današnjih dana. Nažalost, kuća je napuštena i zatvorena za javnost.

Ičkova kuća

Ičkova kuća, tako je nazvana po bogatom Ičku koji je imao važnu ulogu prilikom podizanja Prvog srpskog ustanka. Kuća zapravo i nije pripadala njemu, već je bila gostionica, a Zemunci su joj ovo ime dali u znak zahvalnosti.

Karamatina kuća (1762. godina)

Karamatina kuća, izgrađena je 1762. godine i danas pripada porodici Karamata, čiji pripadnici i sada ovde žive. U njoj su, tokom duge istorije boravili mnogi poznati gosti među kojima se naročito ističu car Franc Jozef II, njegov nećak Franz I, kao i srpski reformator Vuk Karadžić. Tokom rata između Austrougarske i Turske, sedište austrijske vojske je bilo smešteno baš u ovoj kući. Zbog svoje umetničke vrednosti, koju čine mahom vredne slike i portreti, Karamatina kuća stavljena je pod zaštitu države i stoji kao spomenik kulture.

Madlenianum

Madlenianum je jedna od prvih privatnih operskih kuća u Srbiji i osnovan je 1998. godine u zgradi nekadašnjeg Zemunskog pozorišta. Bogat repertoar uključuje opere, mjuzikle, pozorišne predstave i koncerte.

Zemunski kej

Dugačko šetalište kraj širokog Dunava, u hladu visokih zelenih stabala i sa puno mesta kako za pešake, tako i za bicikliste i vozače rolera, pravo je mesto za opuštanje i uživanje. Pored raznoraznih sitnica i suvenira koje možete usput kupiti, tu su i brojne đakonije kojima se možete zasladiti, a tokom leta posetioci mogu uživati u nekoj od mnogobrojnih vrsta različitih sladoleda koji se mogu probati duž ovog šetališta.

Kafica ili osvežavajuće piće u nekom od splavova, posebno prijaju ukoliko gosti uspeju da dođu do stola uz vodu, a ovo mesto je prava meka za decu, budući da je izbor različitih ringišpila, gumenih zamkova, parkića i raznih drugih naprava gotovo neiscrpan. Na kraju šetališta posetioci se mogu počastiti uživanjem u umetničkim delima koja su, kako deo stalne postavke, tako i česti „gosti“ grupnih izložbi umetnika orijentisanih ka savremenoj umetnosti, u zdanju Stare kapetanije.

Restorani su ovde i moderni i tradicionalni i nude odličnu ponudu najrazličitijih specijaliteta u starozemunskom ambijentu, a sve sa pogledom na široku i prelepu reku, usidrene brodiće i jahtice, te njene stanovnike, labudove i patke.

Leto na Gardošu

Značajna manifestacija koja se svake godine dešava u Zemunu je Leto na Gardošu, jedan od omiljenih gradskih festivala koji se tokom jula i avgusta ovde održavaju. Dešavanja uključuju predstave za decu i odrasle, različite radionice i koncerte.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zemun
Rent-A-Car - ZemunIzleti/Ekskurzije - Zemun
Drugi gradovi Beogradski okrug