Destinacije :: Zaječarski okrug ::

Zaječar smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na Zaječar su svakako prve asocijacije legendarni festival rok muzike, Zaječarska gitarijada i obavezni pratilac dobrog društva i odlične muzike – Zaječarsko pivo, na koje su meštani posebno ponosni, i teško da ćete uspeti da nađete ikoga ko pristaje na neku drugu vrstu piva, kome se ovde daje primat, čak i u odnosu na zaista odlična domaća vina po kojoj je čitava Timočka krajina oduvek bila poznata, i priznata – kada je sa svojim lepim vinogradima Zaječar postao deo Srbije davne 1833. godine.

Gde se nalazi Zaječar

Zaječar se nalazi na 250 kilometara od prestonice Srbije, Beograda i na samo 11 kilometara od granice sa Bugarskom, u centralnom delu Timočke krajne, koju preseca čak pet Timoka: Svrljiški, Trgoviški, Crni i Beli Timok koji svi zajedno čine Veliki Timok.

Zaječar se udobno smestio u blago zatalasanoj kotlini koju okružuju počeci dva palninska masiva – balkanski i karpatski, pa je panorama grada izuzetno zanimljiva, a njegova okolina pravi raj za sve koji imaju avanturistički duh i vole rekaraciju u prirodi.

Centralni gradski trg i hram Roždestva Presvete Bogorodice

Obilazak samog grada može da počne i na centralnom gradskom trgu ispred hrama Roždestva Presvete Bogorodice, izgrađenog 1834. godine. Ovo je prvi pravoslavni hram podignut u Zaječaru, na mestu manje crkve koja je bila podignuta tek nekoliko godina ranije, i to uz obaveznu dozvolu turskog starešine, Ferad-age. Anegdota kaže da je knez Miloš Obrenović, obilazeći Zaječar 1833. godine primetio “kako je crkveni život zapušten”, i naredio izgradnju velikog hrama i odlučio o osnivanju timočke episkopije.

Knez je i svesrdno podržao gradnju hrama, pa je on izgrađen za samo godinu dana, i osvećen 23. decembra 1834. godine, od kada je crkva više puta prepravaljana i dograđivana. Odvojen od crkve izgrađen je i visok zvonik sa sahat kulom, u kom još uvek zvoni pet zvona starih preko stotinu godina.

Narodni muzej Zaječara

Odmah pored hrama nalazi se Narodni muzej Zaječara, koji obuhvata legat Nikole Pašića, Radul-Begov Konak i, naravano, najčuveniji lokalitet rimskog perioda u istočnoj Srbiji – Felix Romuliana. U muzeju možete videti stalne arheološke, etnološke, istorijske i umetničke postavke, a svakako se najveća pažnja pridaje stručnim vođenjima kroz čudesnu priču iz perioda kada su Rimljani vladali ovim prostorima.

Arheološko nalazište Gamzigrad

Gamzigrad je arheološko nalazište antičke palate Felix Romuliana, koje se od 2007. godine nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Ovo je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, Dioklecijanovog zeta. Po svojoj majci, palatu je nazavo Romuliana, a danas se smatra da palata nikada nije dovršena, a pouzdano se zna da je u IV veku posed prepušten hrišćanskoj crkvi. Tokom potonjih vekova plata je razrušena, pa obnovljena kao pogranična tvrđava, da bi konačno bila napuštana pred najezdom Slovena u VI veku nove ere.

Ovaj moćan grad prostirao se na oko 6,5 hektara i imao je 20 utvrđenih kula. U njegovom središtu se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i mnoge druge građevine. Ono što je Gamzigrad upisalo na listu svetske baštine su mozaici od neprocenjive umetničke vrednosti, i neki od njih se smatraju najboljim ostvarnjeima kasnoantičkog doba u Evropi. I sve ovo, sa stručnim vođenjem, na samo nekoliko kilometara od Zaječara.

Park-šuma Kraljevica

Južno od Zaječara prostire se park-šuma Kraljevica, zatalasan i brdovit teren koji predstavlja pravo blago za sve koji vole rekreativan odmor u prirodi. Na njenom vrhu nalaze se dva kulturno istorijska spomenika: Spomenik poginulim učesnicima Timočke bune, i Spomenik žrtvama fašizma i borcima palim za slobodu.

Kraljevica je izuzetno bogata sportskim sadržajima i tu je veliki broj sportskih terena: od gradskog i pomoćnih stadiona, preko sportske dvorane, otvorenog olimpijskog bazena, mnogobrojnih terena za male sportove, teniski tereni, trim staza, kao i ski staza sa ski-liftom, i mnogobrojna igrališta i poligoni za zabavu najmlađih posetialaca, a za ljubitelje jahanja, tu je i hipodrom.

Sportsko-rekreativni centar Popova plaža na Crnom Timoku

Zaječar može da se pohvali i velikim sportsko-rekreativnim centrom Popova plaža na Crnom Timoku, koji ima bogatu turističku ponudu kafića, plažnih barova, kao i sportskih terena za mali fudbal, terene za košarku, odbojku na pesku, adrenalin i ski-džet park, a pored ovih terena se leti održavaju mnogobrojni koncerti, pa Popova plaža predstavlja jedan od centara društvenog i kulturnog života Zaječara.

U blizini Zaječara se nalaze 3 veštačka jezera

Na teritoriji grada nema prirodnih jezera, ali zato postoje tri veštačka koja su vremenom postala omiljena letnja izletišita Zaječaraca i meštana okolinih sela, pa će vas gostoljubivi i veseli ljudi obavezno povesti da vam pokažu prirodne lepote ovih jezera.

Sovinac i Rgotsko jezero imaju turističku infrasturktru i ponudu sportskih i zabavnih sadržaja, dok je Grliško jezero sasvim netaknut prirodni predeo i jedno od omiljenih izletiša meštana u lepšoj polovini godine. Ova jezera su fantastične destiancije ako volite aktivan odmor u prirodi, pešačenje i biciklizam.

Jezero Sovinac

Jezero Sovinac nalazi se pored mesta Salaš, kada iz Zaječara krenete za Negotin. Ovo jezero ima veliku površinu od oko 15 hektara, a njegova dubina dostiže tek 12 metara. Inače, voda je zamućena peskovitim dnom bogatim vegetacijom, pa nije omiljena destinacija za kupanje, mada ćete ovde uvek naći veliki broj pecaroša, jer je jezero bogato ribom. Postoji jedna uređena plaža koja se nalazi ispred motela sa restoranom, a tu je i kampovalište, kao i sportski tereni, kao i parking.

Rgotsko jezero

Rgotsko jezero se nalazi na 11-om kilometru od Zaječara. Nastalo je potapanjem rudnika peska 1978. godine, i nema svojih pritoka, već se napaja podzemnim vodama. Danas je jezero čisto kao suza i ima površinu od oko 3 hektara, ali je vrlo moguće da će biti i veće, jer se izvorska voda stalno nadolazi iz kvarcnog peska. Jezero je poribljeno, a na njemu su nekada održavana jugoslovenska i međunarodna ribolovačka takmičenja, a okolina pošumljavana, ali je na čitavom jezeru uređena za kupanje samo jedna plaža.

Na Rgotsko jezero po lepom letnjem danu može da dođe i po dve hiljade ljudi, pa se može reći da je ono jedno od najposećenijih jezera u široj okolini, i razlog više da proverite šta sve nudi lepo okruženje sada i zvanično najtoplijeg jezera i najčistijeg jezera u Evropi. Turistički potencijal ovog jezera nije ni načet, pa ćete se jezero i dalje nalazi u divljoj i neuređenoj prirodi.

Grliško jezero

Takođe 10 kilometara južno od Zaječara, kod sela Grlište nalazi se Grliško jezero. Najveće od ova tri akumalciona jezera, ima površinu od oko 100 hektara, a njegovo dno spušta se i na 20 metara dubine. Jezero je poribljeno i okuplja mnogobrojne pecaroše, ali je, otkad postoji, i omiljeno izletište Zaječaraca i meštana okolnih sela. Obala jezera je predeo netaknute lepote, i samo ako imate dosta kondicije i avanturističkog duha možete se upustiti u obilazak oko jezera.

Iako nema uređenih plaža, obala je jezera je velikim svojim delom ima lepe pristupe vodi, te je ovo jezero, iako dosta hladno, veoma popularno kupalište, ali se i lepe večeri provode na njegovoj obali uz logorske vatre i ničim ometan pogled na zvezdano nebo. Na samo pedesetak metara od obale nalazi se i jedan od najstarijih pravoslavnih manastira u ovom kraju.

Do manasitira posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu vodi mala uzbrdica, ali je skriven od pogleda sa obale jezera. Nije sa sigurnošću utvrđeno kada je manastir podignut ali njegova svedena arihtektura i relativno male dimenzije govore o tome da priprada starijim periodima srednjeg veka. Manastir je nedavno obnovljen i nalazi se u svom veoma lepo uređenom vrtu punom zelenila, pa predstavlja oazu mira i tišine. Čitavom ovom regijom dominiraju listopadne šume i prostrani pašnjaci bogati raznovrsnom divljači, pa, ukoliko budete imali sreće, možda ugledate i neku srnu, divlju svinju, kunu, fazana, ali i vuka, lisicu, šakala i divlju mačku.

Zaječar ima bogat noćni život

A kada se umorite od obilaženja zelene okoline grada i njegovih spomenika, ili se spremate da krenete na neki koncert ili u diskoteku, možete svratiti do nekog od mnogobrojnih lokalnih pabova, kafića i restorana, uživati u njihovim maštovitim ambijentima, dobroj muzici i lepim baštama ukoliko ste se u Zaječaru zatekli u lepšoj polovini godine. Dve diskoteke se nalaze u samom centru Zaječara i neizostavna su destinacija za sve koji vole ludi noćni provod i dobre žurke, a svakako nećete biti razočarani ni u zimskoj polovini godine.

Zaječarska gitarijada – Festival neafirmisanih rok bendova

Gitarijada je festival neafirmisanih rok bendova i spada među najznačajnije muzičke događaje u regionu, a za cilj ima podsticanje i afirmaciju muzičkog stvaralaštva mladih. Tradicionalno se održava svake godine u avgustu i ima sve veći i veći broj posetilaca i ljubitelja dobre muzike svake godine, ali ovo nipošto nije jedina kulturna manifestaciija u Zaječaru.

 

Međunarodna likovna kolinija „Gamzigrad“

Pre dvadeset godina osnovana je međunarodna likovna kolinija „Gamzigrad“ koja se održava svake godine u Gamzigradskoj banji.

Dani Zorana Radmilovića i Dani Veljka Petrovića

Svakog jula se organizuje specifična sportsko-kulturna manifestacija Dani Veljka Petrovića, kojim se obeležava sećanje na velikog junaka iz ovih krajeva, a svake jeseni – Dani Zorana Radmilovića, još jednog čuvenog Zaječarca. Najmlađi i omiljeni grad Timočke regije uvek će za sve svoje goste i posetioce imati po nekog keca u rukavu, i uvek će vas nanovo iznenaditi i osvojiti.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zaječar
Rent-A-Car - ZaječarIzleti/Ekskurzije - Zaječar
Drugi gradovi Zaječarski okrug