Destinacije :: Istočna Srbija ::

Žagubica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Ova šarmantna i neobična opština nalazi se u istočnoj Srbiji, gde u 20-ak raštrkanih sela živi tek oko 10.000 stanovnika. Bjelanica, Kučajske i Gornjačke planine okružuju Žagubicu, koja će vam biti daleko poznatija pod imenom – Homolje. Iako ovo ime danas označava samo predivan planinski masiv na severu Žagubice, istorijski i tradicionalno, čitava ova brdovita oblast naziva se Homoljem, nazivom koji se nalazi na starim mapama i u arhivskim dokumentima.

Sela i gradići: Krepoljin, Žagubica, Sige, Milanovac, Krupaja, Despotovac, pa Majdanpek, Suvi Do i Ribare, Jošanica, Selište, Brezica –  nižu se jedno za drugim, odvajkada povezani prirodnim putevima, veoma su razuđena i očuvana. Priroda je ovde fantastična, a vredna kulturna baština i pažljivo prenošena tradicija u zanatima, običajima i kulinarstvu osnova su izvanrednog potencijala seoskog turizma. Takođe, svojim lekovitim mirom i klimatskim okruženjem, Homolje predstavlja jednu od najlepših, neistraženih i neotkrivenih atrakcija Srbije.

Kratka istorija Žagubice

Administrativni centar Homolja i najrazvijeniji grad je upravo – Žagubica, smeštena u severnom krilu Beljanice. Ovaj maleni gradić spada među najstarija homoljska naselja, a zna se da je već 1467. godine bila upravno mesto za okolna sela.

Najstarija istorija grada ipak ostaje neistražena: na obodu Žagubice postoji arheološki lokalitet za koji se zna da je neka vrsta naselja iz rimskog perioda, ali detaljnije proučavanje još uvek čeka neko bolje vreme. A na obodu je i jedan spomenik prirode I kategorije i prava prirodna atrakcija: ovde iz male kraške vrtače izvire prelepa reka Mlava.

Izvor reke Mlave

Ovaj izvor je zapravo jezerce u kome je izmerena dubina do čak 74 metra – a zna se da u levkastom delu vrtače postoji i nekoliko bočnih dotoka vode pod velikim pritiskom. Ova voda je veoma hladna, sa temperaturom od samo 10-ak stepeni tokom čitave godine, a zanimljivo je i da su u nekoliko navrata zabeležena potupna presušivanja vrela. Poslednji put, Mlava je presušila 2002. godine, čemu je prethodio niz malih zemljotresa i podrhtavanja tla. Na samom vrelu postoji i izvrstan restoran, sa tradicionalnom hranom, ali i sasvim neponovljivom atmosferom.

Priroda ovog kraja je fascinantna

Prirodna bogatstva Homolja čine njegovi mnogobrojni rečni tokovi, ponornice i brzaci koji premrežavaju ogromna šumska prostranstva. Tako se sa desne strane Mlavi pridružuje čak devet, a sa leve šest reka.

Prirodno bogatstvo možete ispitivati i istražujući Gornjačku, Ribarsku, Osaničku i Tisničku klisuru, ili možete tražiti i tajnovite, delimično istražene ili sasvim nepoznate pećine, oko čijih se neobičnih imena kovitlaju legende. Pogane peć, Ledena peć, Strogine peći, te bezimene vrtače, rupe i kraške formacije u Gornjačkoj i Tisničkoj klisuri mame na avanturu i istraživanje šuma, slepih miševa, baba roga, vampira i psoglava koji kao da još uvek lutaju ovim netaknutim šumama.

Suvi Do

Drugi interesantan izvor ove vodom bogate regije je na obodima jednog od najstarijih naselja Homolja – Suvog Dola. Ovo je jedno od retkih sela gde se još čuva jekavski izgovor, tradicionalna šarena keramika i verovatno najbolja proja koju možete probati u čitavoj Srbiji.

Suvodolsko vrelo

Suvodolsko vrelo je termalna kraška formacija, kakvima se hvale najcenjenije slovenačke banje i terme. Sastoji se od dva izvora nad kojima je izgrađen bazen za kupanje, a voda ovde, iako termalna nije previše topla – svega 21˚C. Na ovim bazenima rashlađenje tokom letnjih meseci traže gotovo svi, jer je Mlava sa svojim bistrim i brzim pritokama veoma hladna i tokom najtoplijih meseci u godini.

Reka Buk i vodopad Buk

U blizini se nalazi i reka Buk – čiji izvor opravdava ime. Ova reka izbija na severnom obronku Beljanice, gde se voda odmah survava sa čak 670 metara nadmorske visine, da bi je na putu do reke Do čekao kaskadni pad od još 710 metara. Ovaj vodopad je jedan od najimpresivnijih prirodnih „trikova“ koje Homolje ima da ponudi, i jedan je od pravih razloga da posetite Žagubicu.

Izvor Potajnica ili Stojanje

Takođe, vodeno blago Homolja pokazuje se i u jednom sasvim neobičnom izvoru, i jedinom drugom vodenom fenomenu na ovim planinama: Potajnica ili Stojanje je jedan sasvim maleni izvor iz koga voda, sa prekidima i u nepravilnim intervalima izbija na površinu. Njegov prečnik je svega 25 cm, a okruženje bajkovito ili gotovo mitološko. Nalazi se u pravilnom trouglu bukve, hrasta i graba ogoljenog korenja, a neobična priroda izvora i tajnovito okruženje vezali su za Potajnicu mnoge legende. Ova voda je lekovita, te se nemojte ustručavati da se njome okrepite, a meštani će vam, možda, objasniti i kako i kada se ovom izvoru prinose ”žrtve i darovi”.

Krupajsko vrelo

Izvor dovoljno neobičan da ne samo što inspiriše legende, već se svojom nesvakidašnjom lepotom izborio i za titulu spomenika prirode je Krupajsko vrelo. Voda ovde izbija iz pećine i stvara malo jezero nezemaljske, mlečno plave boje. Udaljeno je od sela Krepoljin oko 10 km, a njegova ispitana dubina je 104 metra. Da je podzmeni deo Krupajskog vrela nekoliko puta veći od onog vidljivog, pokazala su ispitivanja, koja su otkrila i podvodnu pećinu. U neposrednoj blizini nalazi se i tremalni izvor Toplik sa izuzetno prijatnom temperaturom vode od 23 stepena.

Osanička klisura

Od zanimljivih klisura, šetnja Osaničkom svakako se ne treba propustiti. Osanica je desna pritoka Mlave i protiče kroz istoimeno seoce. Raznolikost geomorfoloških oblika, pradrevne kraške i hidrološke pojave nepromenjene još od kamenog doba i neverovatan biodiverzitet zaštitile su ovu neveliku klisuru kao prirodno dobro. Ovde se na oko 30 hektara površine možete sresti sa mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima čak 22 vrste ptica, pa ponesite optiku za posmatranje.

U blizini Žagubice se nalazi i mnoštvo interesantnih građevina

Da priroda nije bila jedini umetnik u okolini Žagubice, pored srednjevekovnih manastira, crkava i zadužbina, svedoče i porušene kule motrilje i utvrđenja iz rimskog i vizantijskog perioda. Tajanstvena isposnica gde Mlava „ćuti“ i Straža u Gorničkoj klisuri, Gradac u Krepoljinu i Pčelinji Krš u Lazanici svakako su mesta koja će biti prava poslastica za avanturiste, ljubitelje visina, planinare i romantike.

Manastir Trška (XIII vek)

Ovde se nalazi i jedan od najvrednijih i najstarijih spomenika pravoslavne kulture na ovim prostorima. Manastir Trška crkva podignut je u XIII veku, i smatra se najstarijim verskim objektom u Braničevskom okrugu. Njena fasada čuva jedinstvene klesane i reljefne elemente, a posebno je zanimljiv „čuvar“: grifon na severnoj strani u svojim prednjim kandžama drži glavu ovna, a u zadnjim glavu čoveka.

Manastir Gornjak

Na obalama Mlave nalazi se i drevna zadužbina kneza Lazara, manastir Gornjak. Neverovatna priroda, strma litica i raskošno zelenilo srpskom knezu i velikašu oduzeli su dah, pa je ova izvanredna građevina podignuta za samo 3 godine, gradnja je završena 1381. godine. Nakon Kosovske bitke (1389. godine) i „početka kraja“ srpskog carstva, kneginja Milica je boravila upravo ovde sa svojim mladim sinovima Stefanom i Vukom. Ono što je nezaobilazan detalj je jedinstven prikaz Isusa kao ljudskog pastira sa čovekom prebačenim preko ramena, umesto jagnjeta.

Svakako najneobičnija formacija Homolja sakrivena je na samoj „kapiji  Homolja“, ulazu u Gornjačku klisuru. Izuzetno neobična kamena građevina uzidana je u stenu i opasana zidinama, a danas se pogled zadržava na uskim prozorima kelija ovog pećinskog manastira. Ova klisura, vrhovi Vukan i Ježevica koji se uzdižu iznad nje omiljeni su među planinarima i pohod na njih je nešto što treba pokušati i zbog sasvim neverovatne panorame koja se odozgo pruža.

Crkva Svete Trojice (XIX vek)

U samom centru Žagubice nalazi se još jedan biser sakralnog graditeljstva. Crkva Svete Trojice podignuta je krajem XIX veka, u stilu romantičarskog istoricizma. Ova lepa zgrada mlečne fasade pleni svojim skladnim linijama i dekorativnim detaljima, pa se smatra jednim od simbola ne samo Žagubice, već čitavog Homolja.

U Žagubici se svake godine organizuje niz interesantnih manifestacija

Žagubica, Homolje i šarmantna seoca razbacana u ovoj predivnoj prirodi dom su i desetine različitih manifestacija, od kojih su neke stalne – poput neobičnog festivala proje i sira u Medveđici ili sajma čuvenog homoljskog meda, neke su sasvim nove, poput Homoljske saksofonijade, neke obnovljene – poput Privega ili Poklada u Lazanici, tek, Homolje ima mnogo radosti da podeli i lepih prilika da vas pozove u goste.

U Žagubici će naprosto uživati svi ljubitelji dobrog zalogaja

A kada se već zateknete ovde, samo se prepustite fantastičnim, prirodnim i lekovitim namirnicama ovog podneblja, i probajte ovčije, kravlje i kozije sireve, pekmeze od čitlavke, dunje, trnjine i drugih darova prirode, uživajte u ljutoj homoljskoj „zdravici“, rakiji travarici sa 14 lekovitih biljaka, i pođite natrag sa barem nekoliko tegli izvanrednog, homoljskog meda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Žagubica
Rent-A-Car - ŽagubicaIzleti/Ekskurzije - Žagubica
Drugi gradovi Istočna Srbija