Destinacije :: Banat ::

Vršac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Legenda kaže da je Vršac nastao kada je jedan otac, zajedno sa svoja tri sina, pobegao sa neke puste planine i naišao na brda koja su se u jutarnjoj maglini plavela. Učinilo se to kao dobro mesto, i sinovi su, prema starom običaju nasumice odabrali mesta svojim zadužbinama i sagradili tvrđavu, grad i manastir, a otac, ponosan na svoje sinove, ali već star, odgajio je vinograd kako bi loze i vino povezivale braću u sva vremena.

Vršačke planine (641 mnv)

„Grad pod kulom“ jedan je od najstarijih gradova u Vojvodini, a nalazi se na samoj ivici Panonske nizije, 14 kilometara od granice sa susednom Rumunijom. Brda koja se i danas plave u rano jutro su Vršačke planine, venac koji pokriva skoro 170 kvadratnih kilometara površine, na kom se nalazi i najviši vrh u Vojvodini, 641 metar visok Gudurički vrh.

Ove planine poznate su po raznovrsnoj flori, lekovitom bilju i blagotvornoj klimi za sve respiratorne probleme. Zbog svog jedinstvenog položaja, bogatih šumskih ekostistema, lepih pejzaža u vidikovaca, veliki deo šumskog područja zaštićen je kao park prirode.

„Vršac, lepa varoš“Jovan Sterija Popović

Vrščani veoma ponosni na moto koji je gradu podario jedan od najumnijih sugrađana, ali i jedna od najvažnijih figura srpske kulture i umetnosti: Jovan Sterija Popović. Pišući svoju poslednju dramu, „Rodoljupce“, Sterija se okreće ka svom rodnom gradu, da bi ga, jedinog pozitivno osvetlio – „Vršac, lepa varoš“ . I danas, skoro 170 godina nakon pisanja ove drame, Vršac je i dalje veoma lepa varoš sa svojih 40.000 stanovnika.

Grad umetnosti, fantastične arhitekture, sporta i naravno vina

Grad umetnosti, fantastične arhitekture, sporta, preduzetništva i naravno vina, nalazi se u podnožju Vršačkih planina, pa su njegove zime duge i hladne, a leta topla i zlatna. Vršac je smešten na nešto više od 80 kilometara od Beograda, i sam geografski položaj ovog grada je veoma atraktivan zbog blizine Deliblatske peščare sa jedne strane i Kanala Dunav-Tisa-Dunav, i Belocrkvanskih jezera.

Jedan od prirodnih fenomena Vršca je svakako vetar

Jedan od prirodnih fenomena ovde je svakako – vetar. Specifična ruža vetrova koja se stvara iznad grada čini ovaj predeo izuzetno zdravim i „provetrenim“, i mada će se meštani često žaliti na vetar, Vršac uživa u svom statusu vetrovitog i svežeg mesta.

Kratka istorija Vršca

Plodne ravnice, obale velikih reka, močvare pune ribe i bogate šume – ovo su uslovi kojima su ljudi oduvek stremili, pa su prva ljudska naselja ovde podizana i čitavih 20.000 godina pre nove ere, a arheološki nalazi potvrđuju konstantnost ljudskog trajanja na ovom prostor. Burna istorija, sukobi, ratovi i razni gospodari, uticali su na zatiranje i ponovno podizanje naseobina koje su imale različite običaje, namene i društvene strukutre.

Tračani, Skiti, Kimeri, Kelti, pa zatim Dačani i Rimljani, da bi i vršačko podgorje, zajedno sa ostatkom Balkanskog polustrva, u VI i VII veku preplavili Sloveni. Ne može se tačno utvrditi kada je nastao grad Vršac, a prvi pisani dokument u kome se pominje i to pod imenom Podvršan, je u jednom pismu kralja Žigmunda u XV veku, a zna se da je dvor kralja Ladislava kupio jedno bure vršačkog vina za svotu od 10,5 zlatnih dukata, što dovoljno govori o vinogradarskoj veštini srednjevekovnih Vrščana.

Utvrđenje Vršačka kula (XV vek)

Vršačka kula, utvrđenje koje dominira panoramom grada, nastala je krajem XIV ili početkom XV veka, i to kao odbrambena utvrda, ali su Turci osvojili grad 1456. godine, a iz tog vremena ostao nam je opis varoši u putopisu Evlije Čelebije, koji Vršac predstavlja kao orijentalnu varoš sa 300 kuća.

Nakon oslobođenja od Turaka 1716. godine, počinje doba velikog razvoja grada, a vinogradarstvo dobija nova iskustva doseljavanjem nemačkog stanoviništa. Otvaraju se pivare, svilare, ali i pošta, apoteka i škola. Godine 1817. Vršac dobija povelju slobodnog carskog grada, pa postaje pravi ekonomski i trgovački centar regiona. Moderni Vršac ponosi se svojom multikulturalnom sredinom i raznovrsnom nacionalnom strukturom koja je rezultat čestih migracija na ovom prostoru.

Vršac poseduje specifičan arhitektonski stil

Posebne spomenike istorije i kulture predstavlja sama arhitektura ovog grada. Vršac ima sačuvane i čitave komplekse ambijentalnih celina, koje predstavljaju primere pojedinih arhitekturnih stilova, posebno baroka i bečke secesije.

Rekonstrukcijama fasada, sačuvana je njihova autohtonost i naglašene su inovacije i arhitekturne zanimljivosti svake pojedine zgrade. Tako će vas sa fasada „posmatrati“ i krilati Merkur, ali i satiri, dionisi i panovi obavijeni lozicama, ponekad zastrašujućih grimasa. Neki od ovih objekata imaju svoju istoriju, razvoj, etnografski i arhitektonski značaj.

Trg Save Kovačevića

Trg Save Kovačevića, recimo, nekada je bio živo srce trgovine i zanatstva, a danas je ugodna i ležerna pešačka zona okružena zanimljivima zdanjima. Jedno od njih je zgrada nekadašnje gostionice koja se vrlo egzotično zvala „Kod dva pištolja“. Baš ovde se neko vreme krio veliki vođa Prvog srpskog ustanka – Karađorđe, nakog sloma ustanka, a Vožd je, prema anegdoti, svoj boravak krčmaru platio svojim oružjem.

Na ovom trgu, od 1868. godine stoji i kuća Đorđa Popovića, brata daleko čuvenijeg Jovana Sterije, na mestu starije građanske kuće u kojoj se velikan srpske kulture i rodio.

Jovan Sterija Popović

Jovanu Steriji Popovoću pripada počasno mesto ne samo u Vršcu, već i u čitavoj srpskoj kulturi, jer je ovaj pravobranitelj, pravnik i pisac bio osnavič većine kulturnih ustanova u Srbiji, pa njegov lik krasi i fasadu Narodnog muzeja u Beogradu.

 

Osnivač Akademije nauka i umetnosti, prvi ministar prosvete, veliki pokrovitelj pozorišta i kulture, danas nam je najpoznatiji po svom velikom književnom opusu, i komedijama u kojima je ismevao licemerje i mane tadašnjeg vojvođanskog društva. Ovo velelepno zdanje zadužbina je Književnoj Opštini Vršac, jednom od pogona kulturnog razvoja Banata. Danas se u ovoj zgradi nalazi knjižara, ali i vinarija u njenom podrumu.

Apoteka na stepenicama – Jedno od najinteresantnijih zdanja u Vršcu

Jedno od najinteresantnijih zdanja u Vršcu je svakako „Apoteka na stepenicama“, čuvena sa svog neobičnog prilaza. Ova građanska kuća potiče iz XVIII veka, a u njoj od 1784. godine radi i najstarija apoteka, i u toj nameni je bila sve do 1965. godine kada je preuređena u muzej. Fasada je rekonsturisana prema klasicističkim načelima sredine XIX veka, ali su visoki krov na dva sprata, namenjen sušenju biljaka, veliki kameni podrum i malene stepenice koje vode do ulaza ostale nepromenjene do danas.

Posetioci i poklonici kulture i istorije ovde mogu da zavire u istoriju zdravstvene kulture Banata, i da vide postavku dela čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, čiji je rođeni brat bio apotekar. Centralno mesto među umetničkim delima zauzima čuveni portret kralja Aleksandra Karađorđevića.

Vladičanski dvor u Dvorskoj ulici

Svoje ime Dvorska ulica u Vršcu duguje Vladičanskom dvoru, okruženom velikim francuskim parkom sa zatvorenom barkonom ogradom. Dvor je podignut oko 1750. godine kao rezidencija banatskih epsikopa, kojoj svrsi služi i danas. Više puta prepravljan, svoj današnji lik dobio je 1904. godine kada je pročelje dorađeno u bogatom neo-renesansnom i neo-barkonom stilu.

U unutrašnjosti ovog kompleksa posebnom lepotom izdvaja se kapela posvećena arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, podignuta sredinom XVIII veka. Njene visoke vrednosti su barokni ikonostas i ikone koje je izradio Nikola Nešković, a ovde je i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice.

U dvoru se čuva i impozantna zbirka portreta crkvenih velikodostojnika, ikona, starih knjiga i crkvenih sasuda. U okolini dvora su i dve pravoslavne crkve podignute nešto nakon samog dvora, a obe imaju veoma bogato ukrašene untrašjnosti koje su radili Nikola Nešković, Paja Jovanović, Arsa Teodorović i drugi.

Centralni gradski trg Vršca

Centralni gradski trg Vršca podignut je u slavu Pobede, a njime suvereno dominira visoko zdanje u kome je nekada bio čuveni hotel „Srbija“. U kompleksu koji se sastoji od tri zgrade, građene u tri veka, danas se nalazi Gradski magistrat.

Najstariji deo je zgrada klasicističkog stila koja se ističe veoma skladnim linijama i izvanredno izvedenim fasadnim ukrasima. Drugi deo, Gotsko zdanje okrenuto je prema samom Trgu Pobede, a njegov glavni motiv je balkon sa gradskim grbom u medaljonu. Treći deo ovog kompleska izgrađen je u drugoj polovini XX veka, na mestu neuglednih dućana i straćarica, dodavši na monumentalnosti centralnog gradskog trga.

„Konkordija“ – Jedno od reprezentativnih zdanja slavnog arhitekte Brandajsa

Nedaleko odavde nalaze se i čuvena „Konkordija“, još jedno od reprezentativnih zdanja slavnog arhitekte Brandajsa, sa naglašenim korintskim stubovima, koji je prvobitno bio hotel istog imena. S obzirom na to da je podignut još 1847. godine, govori dovoljno o velikom značaju grada i dugoj turističkoj tradiciji.

Narodni muzej u Vršcu

Odmah do ovog velelepnog zdanja nalazi se i Narodni muzej u Vršcu, koji je otvoren za posetioce, i gde možete videti bogatu zbirku arheoloških nalaza iz okoline grada, etnografsku postavku, kao i veliki broj umetničkih dela XIX i XX veka, sa posebnim, izdvojenim postavkama posvećenim Paji Jovanoviću i Jovanu Steriji Popoviću.

Gradski park – Najstariji gradski park u Vojvodini

Vrščani će vam reći da je ovo grad sa 180 ulica, 11 trgova i tri široka bulevara, a krase ga i divni parkovi, a pravi ponos je svakako Gradski park. Najstariji gradski park u Vojvodini i jedan od najstarijih u čitavoj Srbiji, proglašen je spomenikom prirode 2000. godine, a nalazi se u samom centru grada.

Prostire se na skoro šest hektara i projektovan je u mešovitom stilu francuskih rondela i cvećnjaka i engleskog slobodnog rasporeda drveća, travnjaka i žbunastih strukutra, tipičnom za vreme svog nastanka, sredinu XVIII veka. Iz vremena podizanja parka i dalje stoji ograda sa kapijama, kružna fontana, muzički paviljon, staklena bašta, vodotoranj i zgrada u kojoj se danas nalazi restoran.

Nekoliko vrludajućih staza obilaze ovaj park i čine njegovo šetalište sa klupama, pa je fantastično za relaksirajući odmor u prirodi. Takođe, u srcu ovog parka postoji i uređeno igralište za decu. U samom parku nalazi se više kafea i restorana, pa možete napraviti i pauzu za kafu ili ručak.

Rimokatolička katedrala posvećena Svetom Gerhardu

Često se kaže kako su simboli Vršca vinova loza, Kula i Manastir Mesić, ali građevina koja dominira panoramom grada je rimokatolička katedrala posvećena Svetom Gerhardu. Ovo je inače najveća rimokatolička crkva u Srbiji, a bila je druga po veličini u SFR Jugoslaviji, odmah posle zagrebačke katedrale.

Sagrađena je 1861. godine, i potpuno je dominantna u odnosu na nivo čitavog grada, sa svoja dva monumentalna tornja i masivnim brodom. Ovaj velelepni hram, zamenio je stariju, skromniju crkvu, i delo je arhitekte Franca Brandajsa. Odlikuje ga neogotički stil, a bogata skulpturalna dekoracija nalazi se u višim zonama tornjeva.

Unutrašnjost hrama je izuzetno raskošna, i tri broda završavaju se trima oltarima, od kojih je centralni oslikao Karl Gajger, profesor Bečke akademije lepih umetnosti, i jedan od najvećih autoriteta svog vremena. Bogato opremljena izrezbarenim nameštajem, ukrašena zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama, ova crkva je jedan od najlepših primera katoličke sakralne arhitekutre na ovim prostorima.

Saborna Crkva svetog Oca Nikolaja (XVIII vek)

Saborna Crkva svetog Oca Nikolaja sazidana je u XVIII veku, u periodu od 1728. do 1785. u vreme vladike Nikole Dimitrijevića je najstariji i najveći pravoslavni hram u Vršcu. Inače, predivni ikonostas ove crkve izradili su Pavel Đurković koji ga je oslikao, i Aksentije Marković u delu drvorezbarskih radova. Po svojoj raskošnoj spoljašnjosti i arhitektonskim detaljima, kao i divnoj unutrašnjosti sa umetničkim freskoslikarstvom, crkva nije samo pravoslavni hram, već i značajan spomenik kulture.

U ovom hramu nalaze se dela velikog broja poznatih slikara kao na prmer „10 celivajućih ikona“ Nikole Neškovića, pomenuti ikonostas Pavela Đurkovića, zidne slike Simeona Jakšića i Muhajla Popovića, kao i dve slike Paje Jovanovića – „Sveti Nikola spasava osuđenike“ i „Sveta Angelina“ za koju se veruje da je lik Angeline radio po liku svoje majke.

Hram Svetog Teodora Vršačkog

Hram Svetog Teodora Vršačkog je najmlađa crkva od svih svetilišta u gradu, a podignut je u moravskom stilu, sa fasadom u upečatljivom kontrastu ravnih, belih zidova, i crvene opeke koja oivičava portikuluse i prozore. Na Vršačkom bregu 2002. godine ovaj pravoslavni hram posvećen Svetom Teodoru Vršačkom, sveštenomučeniku kanonizovanom 1994. godine, je osvešten, pa je tako Vršac jedan od retkih gradova koji ima ovakve zaštitnike na okupu.

Inače, vladika Teodor Nestorović je 1594. godine podigao Banaćane na ustanak protiv Turaka, pod barjakom sa likom Svetog Save. Nakon nekoliko meseci Turci su povratili izgubljene gradove, a narod je sa vladikom Teodorom izbegao u Erdelj. Ipak, kasnije Banaćani su se na poziv Turaka, uz obećanje da će im sve biti oprošteno, vratili u svoje domove, a Vladika je bio uhvaćen od strane temišvarskog paše i živom mu je bila koža odrana.

Kapeli Svetog Krsta (Križa)

Takođe, na brdu Misa nalazi se jedina građevina koja je preživela Vršačku bunu, a sagrađena je u jesen 1720. godine. Dvadeset godina kasnije, Kapeli Svetog Krsta (Križa) dodata je i Kapela Svetom Roku, zaštitniku od razaranja i posebno bolesti, i stanovništvo je utehu ne samo od turskih razaranja, već i od kuge koja je tih godina harala Evropom, nalazilo u nadi i veri. Ova skromna rimokatolička građevina doživela je ulepšavanje početkom XXI veka, kada je uređen park u njenoj okolini i vidikovac, pa staru crkvicu sve češće obilaze turisti željni nesvakidašnjih prizora.

Hram Rumunske pravoslavne crkve (1913. godina)

Hram Rumunske pravoslavne crkve u Vršcu  podignut je zalaganjem prote Trajana Opree i direktora rumunske banke dr. Petra Cepenjaga, kao i finansiranjem radova, od strane čak 80 ktitora, 1913. godine. Crkva je posvećena Uspenju Gospodnjem, a Hram je oslikao Virđije Simionesku, dok su drvorezbariju izveli braća Nistor i Josif Bosiok.

Manastir Mesić (XV vek)

Naravno, počasno mesto najstarije sakralne građevine u Vršcu ima upravo manastir koji se spominje u legendi o osnivanju grada, a po svemu sudeći, star je koliko i sam grad. Legende i zaključci istroičara i arheologa se, ni u ovom slučaju, ne slažu, pa je pretpostavka da je Manastir Mesić nastao u XV veku, mada ga lokalne legende vezuju i period mračnog srednjeg veka.

Meštani će vam ispričati da je ovaj manastir osnovao Arsenije Bogdanović Hilandarac, davne 1225. godine, kao i to da ga je za igumana manastira postavio, glavom i štapom, lično Sveti Sava. Prvi pisani dokument koji spominje ovaj manastir je katastig, ili popis imovine Pećke Patrijaršije iz 1660. godine, mada nije neverovatno da je manastir i značajno stariji.

U manastirskoj crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Preteči nalaze se ostaci fresaka i XVII veka, koji se mogu videti još uvek samo u detaljima na naosu, a interesantno je da su kustosti i istoričari umetnosti ovde uočili i freske koje pripadaju XVIII veku, ali koje karakteriše tradicionalnost i čvrst oslonac u srednjevekovnom iskustvu, kao i očigledan otpor prema barkonim elementima koji su u to vreme već bili dominantni u sakralnoj umetnosti.

Uspon na Vršački breg

Najlakši i najpopularniji uspon na Vršački breg, najzapadniji ogranak Karpata, počinje na Omladinskom trgu. Uspon počinje uskom ulicom, koja se lagano preobražava u vijugavo i sve strmije stepenište, na čijem vrhu se prkosno uzdiže Vršačka kula.

Podignuta u XV veku, jedini je ostatak nekadašnje tvrđave koja se danas može poznati samo po ostacima temelja. Srušena je u XVIII veku, kada je izgubila vojni značaj. Sagrađena od kamena i opeke, nosi odlike vizantijskog načina zidanja, pa se stoga veruje da ju je podigao despot Đurađ Branković, pokrovitelj još jedne moćne utvrde: Smederevskog grada.

Spoljnim stepeništem možete se popeti do drugog od ukupno tri sprata ove kule koja dostiže visinu od 20 metara. Ako se ne umorite, i nastavite na istok, napor će vam se isplatiti: nekoliko najlepših vidikovaca na Vršac i Banat otvaraju se u okolini.

Još malo, i stići ćete do planinarskog doma na Širokom bilu, polazišne tačke za pešačke ture po Vršačkim planinama. Možete se uputiti sa vodičima, ili samostalno šetati ovim zaštićenim parkom prirode, a možete obići i druga izletišta. Na raspolaganju vam je obilazak Deliblatske peščare, pohod na lepo vikend naselje Devojački bunar, a ako ste ljubitelj pecanja, jednostavno morate posetiti ribolovačko izletište na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Za ovo mesto kažu da je pravi raj za ribolovce, i jedinstven, jer je potpuno prilagođen osobama sa smetnjama u kretanju, te je izgrađena pista koja povezuje platforme za pecanje, a nalazi se 17 kilometara od Vršca ka Beloj Crkvi. A, kad već pređete gotovo pola puta, možete da odete i do Belocrkvenih jezera i uživate u fantastičnoj atmosferi i divnim prirodnim kupalištima.

Vršačka vina

Vršac je odavno na vinskim kartama Evrope, pa su vinu, grožđu i berbi posvećene brojne manifestacije u kojima možete uzeti živog učešća i probati lokalne specijalitete, učestvovati u berbi i tradicionalnom gaženju grožđa. Vršačka vina bila su omiljena na Habzburškim trpezama, gde su društvo pravila zlatnim Bečkim šniclama i Saher tortama, a danas su dostupna svima.

Čuveni podrum „Rab“, i vinarija „Vinik“ se nalaze u samom gradu, dok su ostale vinarije najvećim delom u selu Gudurica. Takođe, možete krenuti i u organizovani „Put vina“ gde će vas voditi iskusni vodiči, a pored degustacija i obilazaka vinograda i podruma, tu su i nezaobilazni tamburaši, i tipični vojvođanski gurmanluci.

U Vršcu se možete prepustiti čarima paraglajdinga

Za kraj, ostavili smo pravu avanturu samo za najhrabrije. Vršac nije samo čuven po vinu, velikim umetnicima i fantastičnoj ahritekturi. Naime, prvi aeroklub ovde je osnovan davne 1925. godine, i od tada ovde postoji tradicija školovanja pilota, pa u skladu sa neustrašvim duhom grada, deluje i jedan od sportskih paraglajding klubova. Ovo je pozivnica za sve koji žele da se upuste u pohod na vetrove iznad Vršca i bezbedno uživaju pod budnim okom iskusnih pilota.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vršac
Rent-A-Car - VršacIzleti/Ekskurzije - Vršac

Drugi gradovi Banat