Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Vrhpolje smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Vrhpolje je etno selo u blizini Ljubovije i Azbukovice, na samoj obali Drine. Odlično razvijena turistička ponuda, autentičan ambijent u očuvanoj prirodi učinile su Vrhpolje poznatom i atraktivnom destinacijom Srbije. Ovo etno selo savršeno je za ručak i odmor od puta, a lepota reke privlačna je i za duži boravak. Na starom imanju sa nekoliko očuvanih mlekara i vajata, iznikli su bungalovi i kućice, sa restoranom koji se nadnosi nad samu reku.

Slika stare Srbije

Vrhpolje je autentično domaćinstvo gde je vreme stalo. Prilika da zavirite na kraj XIX veka i na par sati ili par dana doživite bliskost sa prirodom, stare načine i zanate, uživate u sinijama, tronošcima, ćilimima i uživate u tišini koju donosi udaljenost od velikih drumova i gradova, kao i da vidite noćno nebo prepuno zvezda. Pokućstvo ovog sela je autentična zbirka narodonog imanja, i pruža priliku da odsednete u muzeju. Šetnje, ribolov, vožnja čamcima, kupanje na Drini – ovde se može organizovati niz uzbudljivih aktivnosti i upotpuniti odmor pravim doživljajem.

Soko Grad

Ovaj srednjevekovni grad jedno je od najznačajnijih mesta srpskog kulturnog nasleđa ovog kraja. Nemanjićka utvrda preživela je do danas, a konfiguracija terena čini ga toliko nepristupačnim da nikada nije osvojen, već je uvek predavan moćnijem zavojevaču ili napuštan. Poslednji put to je bilo 1862. godine, kada su ga Turci predali Srbima.

Često se kaže da je zamak razrušen na zahtev saveznika koji su ga smatrali previše opasnom utvrdom, ali verovatnije je da je to bio veliki čin odmazde i pobede nad jednim od najozloglašenijih mesta pobunjene Srbije: tokom ustanaka, mnogo ljudi stradalo je u ovom zamku na najstrašnije načine. Danas su ostali tragovi zidina i temelji ove nekada moćne utvrde, sa upisanim velikim krstom na zaravljenom platou. U podnožju Soko Grada nalazi se predivni mir manastira Nikolaja Velimirovića, sa upečatljivim metohom, zgradama i konacima, gde možete potražiti smirenje, odmor i okrepljenje.

Kanjon Trešnjice

Kanjon Trešnjice – jugozapadno od Povlena, na visini od 1.185 metara izbija moćna Trešnjica, i sa Drinom postaje jedan tok u spektakularnom Kanjonu Trešnjice. Litice, klanci i dramatična bujična reka obrazuju uzbudljiv krajolik kojim vladaju Beloglavi supovi – najveća i najugroženija ptica Srbije. Kanjon ima izvanredan ekološki značaj i zaštićen je zakonom, kako bi se očuvala ne samo ova veličlanstvena ptica kao vrsta, već i kako bi se obnovio ovaj jedinstveni evropski ekosistem.

Prekrasna planina Bobija

Bobija – prekrasna planina u čijem srcu se nalazi i kanjon Trešnjice naprosto je mesto koje treba videti u svako godišnje doba. Najviši vrh planine uzdiže se do 1.272 metra, a ova planina prebogata je vodama, sa preko 100 ledenih izvora na velikoj nadmorskoj visini. Zahvaljujući raznovrsnom terenu, različitim mikroklimama i minijaturnim ekosistemima, na Bobiji u stvari možete uživati u svim tipovima planinskog terena, od proplanaka i osunčanih livada, preko kanjona i brzih reka ili močvarnijeg tla, sve do ređih ili gušćih, mračnijih šuma. Lepota i pristupačnost čine je savršenom za planinarenje, ljubitelje prirode, lov i ribolov.

Smeštaji - Vrhpolje
Rent-A-Car - VrhpoljeIzleti/Ekskurzije - Vrhpolje

Drugi gradovi Zapadna Srbija