Destinacije :: Srem ::

Vrdnik smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na južnim obroncima nacionalnog parka Fruška gora, među blago zatalasanim brdima, i blizu žuborljivih potoka, smešteno je naselje Vrdnik, koje je zbog svog izvanredno čistog i lekovitog vazduha, te zbog termalne vode i neobično lepih prirodnih karakteristika, tek nedavno, proglašeno banjom.

Gde se nalazi Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je od Novog Sada udaljena samo 25 min vožnje, a od Beograda oko sat vremena. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 – 260 metara, a zahvaljujući višim vencima Fruške gore koji je štite od udara hladnog vazduha, klima ovog mesta je toplija nego u ostalim gradovima i selima ovog podneblja.

Vrdnička kula

Smatra se da je ovo mesto bilo naseljeno još u vreme Rimljana, tačnije da je rimski car Marko Aurelije Prob, koji je vladao između 276. i 282. godine nove ere napravio utvrđenje na ovom mestu, kao osmatračnicu ili predstražu samom Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici), iz koje je upravljao ovdašnjim delom carstva.

Na temeljima jednog dela tog utvrđenja, kule, tokom XIV veka sagrađen je jedan od ovdašnjih najznačajnijih istorijskih spomenika – Vrdnička kula. Predstavljala je sastavni deo utvrđenja koje je trebalo da posluži za odbranu od neprijatelja. Nalazi na pola puta izmedju Vrdnika i izletišta i vidikovca Zmajevac.

Manasir Ravanica (XV vek)

Još jedan značajan kulturno-istorijski spomenik koji se nalazi u samom centru banje je manasir Ravanica, sagrađen u XV veku. Iako nije poznato ko ga je osnovao, manastir je naročito bio značajan budući da su se oko njega okupljali mnogi najamnici i zemljoradnici koji su ujedno bili i prvi stanovnici ovog kraja Srema.

Jedno vreme u ovom manastiru su počivale mošti kneza Lazara, kako bi se sačuvale za buduće naraštaje. Danas je samo ostao kovčeg u kome su počivale, napravljen 1826. godine, od kiparisa. Ovaj manastir smatra se jednim od najlepših i najbogatijih na Fruškoj gori. Pored mošti još nekih svetaca, u njemu počivaju i svetinje sa samog Hristovog groba.

Manastir Jazak (XVIII vek)

Gostima koji, bilo radi odmora ili oporavka odsedaju u banji Vrdnik, svakako se preporučuje da posete još jedan verski i kulturno-istorijski spomenik u blizini, najmlađi na Fruškoj gori. U pitanju je jedan od najlepših arhitektonskih spomenika ovoga kraja, manastir Jazak, sagrađen polovinom XVIII veka.

Vrdnički rudnik uglja

Od velikog značaja za razvoj Vrdnika bilo je i otkrivanje rude mrkog uglja i početak njegove eksploatacije. Rudnik je otvoren 1804. godine, i smatra se da je jedan od najstarijih na području država koje su nekada pripadale Jugoslaviji, a u Srbiji prvi. Zapravo i sama banja Vrdnik svoje termalne izvore zahvaljujući kojima je to i postala duguje ovom rudniku, budući da su se pojavili na velikim dubinama, prilikom eksploatacije uglja.

Termalna voda (32,5°C)

Vrdnička voda spada u grupu hipotermi sa širokim spektrom pozitivnih dejstva na ljudski organizam. Temperatura joj je konstantna, 32,5°C. Zahvaljujući čistom vazduhu, bez ikakvog zagađenja i sa velikom koncentracijom ozona, ova banja je jedna od retkih koja je i vazdušna.

Voda je pogodna za lečenje reumatskih, neuroloških, ortpodeskih oboljenja, kao i postopoerativnih i postraumatskih stanja, povreda lokomotornog parata i kičmenog stuba, bolnih sindroma, respiratornih i ginekoloških oboljenja, migrenoznih stanja, kao i za opšte dovođenje organizma u dobro zdravlje i kondiciju.

Bazeni sa toplom vodom

Banjski kompleks sačinjavaju dva spoljašnja i dva unutrašnja bazena sa toplom vodom, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju – Banja Vrdnik Termal i Hotel Premier Aqua, najmoderniji su i najopremljeniji spa i wellnes centri u čiji sastav ulaze kako otvoreni tako i zatvoreni bazeni, saune, i brojni drugi sadržaji bilo namenjeni terapiji i oporavku, bilo relaksaciji i uživanju.

U okviru banje, posetiocima se nudi veliki broj restorana i kafića u kojima mogu isprobavati specijalitete i ukuse, uglavnom domaće kuhinje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vrdnik
Rent-A-Car - VrdnikIzleti/Ekskurzije - Vrdnik
Drugi gradovi Srem