Destinacije :: Bačka ::

Vrbas smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

U srcu Bačke, Vrbas je pravo oličenje malog gradića srednje Evrope. Raskrsnice pod pravim uglovima, planirani trgovi i zelene površine, i veliki bački kanal koji grad deli na Stari i Novi, i te kako ima šta da ponudi svojim posetiocima. Udaljen 127 kilometara od Beograda i samo 40 od Novog Sada, Vrbas je sve posećenija destinacija vikend turizma, i sve više među mlađim svetom u potrazi za provodom.

Čarnok i Skordisci

Čarnok je jedan od najstarijih i najzančajnijih lokaliteta u Srbiji, gde su istraživanja vršena još krajem XIX veka, pa sa prekidima sve do 2008. godine. Keltsko pleme Skordisci ovde su ostavili jedino u potpunosti očuvano naselje u Panoniji, a tokom II veka p.n.e. baš na plodnoj Telečkoj visoravni nalazio se jedan od najznačajnijih gradova i trgovačkih centara svog vremena.

O značaju Čarnoka možete se upoznati i u muzeju, ali treba otići i videti obrise 12 metara širokog šanca koji je opasivao grad, i ostatke teških zemljanih bedema koji su čak i za rimsku vojsku bili preveliki zalogaj.

Izvanredna keramika, raznovrsnost posuda i ugljenisani ostaci govore da su Skordisci gajili i skupo cenili panonsku pšenicu koja se, mimo običaja tadašnjeg vremena, čuvala unutar gradskih zidina. Interesantno je da je u blizini Čarnoka tek nedavno otkriveno, te stoga nedovoljno istraženo, srednjevekovno naselje sa crkvom, za koje se pretpostavlja da su uništeni tokom nekog od turskih proboja. Ukoliko vas fascinira prošlost Srbije, ovde se možete uključiti i u radionice i predavanja.

Gradski muzej

U ovoj lepoj zgradi u centru Vrbasa čuvaju se, kako nalazi Čarnoka, tako i drugih istorijskih perioda. Arheološko odeljenje čuva neprocenjive zbirke predmeta od praistorije do srednjeg veka. U istorijskom odeljenju videćete dokumenta o periodu do II svetskog rata, sam II svetski rat i noviju istoriju Vrbasa. Ako vas više interesuje privatna istorija, zalutajte u etnološki deo, pa uživajte u pokućstvu, tekstilima, alatkama i spravama koje su život značile tokom XIX i XX veka. Na kraju, ne propustite zbirku likovnih radova i primenjene umetnosti koja će vam otkriti Vrbas kakav niste mislili da postoji.

Park Prirode Jeregička

Jedan od najmlađih parkova prirode, Jeregička je izvanredno lep vodotok reke koji podržava jedinstven ekosistem. Ovaj vodotok je izgubio svoj vid kada je izgrađen Veliki Bački Kanal. Prelepa Jeregička je najpopularnije izletište Vrbasa i okolnih mesta, sa uređenjem koje u potpunosti odgovara jednom parku prirode.

Drvene klupe i stolovi pod „pečurkama“ savršeni su za piknik, a ovo je mesto bogom dano za razvoj ekoturizma, ekološko osvešćivanje i naravno rekreaciju. Ponesite fotoaparate i dvoglede, jer ovde je do sada registrovano gotovo 200 vrsta ptica, i 100 vrsta vodenih i močvarnih biljaka. Kao pravi simbol Jeregičke izdvaja se divan beli lokvanj koji ovde u zajednicama pluta na vodenoj površi.

Šlajz

O ovom izletištu ne mora se posebno ni pričati. Sinonim novosadskog Štranda ili beogradske  Ade, ovo je mesto koje živi tokom čitave godine, iako je najposećenije leti, kada se ovde možete i kupati. Sport, rekreacija, ribolov i sveukupno gledano – zabava. Ovo je najlepše uređen deo obale kanala i uz nju ide dugačko šetalište gde se u restoranima spremaju fantastični riblji specijaliteti. Šetnjom na brdo doćićete i do spomenika Jozefu Kišu, čoveku koji je izgradio kanal i koji je želeo da bude sahranjen baš u Vrbasu, iako u njemu nije rođen.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vrbas
Rent-A-Car - VrbasIzleti/Ekskurzije - Vrbas
Drugi gradovi Bačka