Destinacije :: Pčinjski okrug ::

Vranjska Banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Vranjska Banja nalazi se na jugu Srbije, tačnije 12 kilometara jugoistočno od Vranja. Jedna je od najstarijih kraljveskih banja u Srbiji, a smestila se u Vranjskoj kotlini, oko 6 kilometara južno od Grdeličke klisure. Ovo prirodno lečilište udaljeno je 360 kilometara od Beograda i 115 kilometara od Niša, a međunarodni autoput koji povezuje srpsku prestonicu i Atinu prolazi na svega 5 km od Banje, pa je ona na veoma dostupnom mestu, a da je ipak dovoljno daleko od saobraćanog zagađenja, buke i gužve.

Ovu kotlinu okružuju visoke planine Besna Kobila, Pataria i Srpska Čuka, pa je Vranjska Banja zaštićena od jakih vetrova, dok bujna vegetacija vazduhu daje vrhunski kvalitet. Izvori vrele vode ovde dostižu 96˚C, dok mestimično voda, uz pisak izbija i u obliku pare, do neverovatnih 111 stepeni. Ovi vreli izvori nalaze se na obalama reke Banjšitce, planinskog brzaka koji izvire visoko na Besnoj Kobili, i preseca ovu lepu banju na dva gotovo jednaka dela.

Kratka istorija Vranjanske Banje

Arheološki nalazi, delovi keramike i posmrtne urne pronađene u okolini ovih izvora ukazuju na to da je ova topla i lekovita voda bila primamljiva za ljude još u doba praistorije, a obredni elementi i posebno, nekropolski nalazi ukazuju na verovanje u magijsku prirodu mesta i vode.

Neobična i upečtaljiva sumporasta voda i njena „čudotvorna“ svojstva privlačila su i Dardane, Tračane, Ilire i Kelte, te Rimljane i Vizantince tokom dugih perioda istorije. Ipak, svoju, za tadašnje pojmove svetsku slavu Vranjska Banja stekla je tokom vladavine Osmanlija na ovim prostorima, pa se pod svojim imenom prvi put spominje 1412. godine.

Naime, Vranjska dolina bila je mesto velikog pustošenja turskog sultana Muse, kada su ovi topli izvori bili svedoci veoma okrutnog čina. Na istom mestu odigrala se još jedna bitka, ovoga puta u korist srpske strane, kada je lokalni vlastelin i feudalac potukao tursku vojsku 1454. godine.

istorija3

Nakon ovih kratkih pominjanja ulazimo u jedan od najmaglovitijih perioda istorije, i nema pomena ni o banji, ni o vodama, ni o sumporastim parama sve do kraja XVII veka, kada austrijska vojska logoruje u blizini. Iako su austrijski lekari, ali i turski hećimi cenili lekovitu moć ovih voda, moralo je da prođe još dosta vremena da se pravi potencijal ovog izvanredno lekovitog mesta pokaže.

istorija4

Ćor-Mehmed paša, turski upravnik Vranja, krajem XVIII veka napravio je ovde dva „kupatila“, odnosno dva bazena za prikupljanje i korišćenje termalnih voda, dok je hamam modernizovao i dogradio njegov sin. Ipak, prve gostionice i han izgrađeni tek 1860. godine. Ova banja svojim razvojem lako parira austrijiskim poduhvatima u Sloveniji, gde sada čuvene terme poput Portoroža, Krke ili Rogaške privlače ogromnu svetsku pažnju.

istorija5

Vranjska Banja je do I balkanskog rata imala čak 25 hotela – od čega 6 impozantnih građevina vrhunske kategorije, među kojima su bili i Državni hotel, Balkan, Kosovo, Bosna i Grand, a sadašnja zgrada Specijalne bolnice podignuta je davne 1888. godine. Značaj ove banje podvlači i njena plemenita klijentela, pa su redovni gosti Vranjske Banje bili članovi obe srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića.

Vest o početku I svetskog rata Kralja Petra I Karađorđevića zatekla je u Vranjskoj Banji

Iako se često ističe da je vest o početku I svetskog rata Kralja Petra I Karađorđevića zatekla u banji, retko ko zna da se radi upravo o ovoj banji. Spomen na velikog srpskog vladara i najcenjenijeg gosta Vranjske Banje čuva ”Kraljevska kada” koja se i danas koristi, pa je ovo jedno od retkih mesta gde zapravo možete dobiti pravi kraljevski tretman.

Danas okosnicu turističke ponude čini Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Danas Vranjska Banja predstavlja pravu ekološku oazu sa velikim potencijalom za balneološki turizam i atraktivnu destinaciju za lečenje posttraumatskih stanja i niza oboljenja, za pripremu sportista ili jednostavno prijatan kutak za odmor i rekreaciju. Okosnicu turističke ponude svakako čine zavodi, bolnice i rehabilitacioni centri, od kojih Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja ima vodeću ulogu.

U Vranjskoj banji se nalazi široki spektar sportsko-rekrativnih sadržaja

Pored savršenog odmora, ovde možete naći i dobro razvijenu ugostiteljsku ponudu i dobar večernji provod. Gradska promenada, pored toga što je uronjena u predivnu zelenu okolinu, razmeće se i svojm kafićima, restoranima, pivnicama i diskotekama. U neposrednoj okolini same promenade i gradskog parka nalaze se i sportski tereni, balon sala, teretane i fitnes centri.

Banjsko kulturno leto

Vranjska Banja je mesto na kome ćete naći savršenu relaksaciju i mir tokom čitave godine, ali je leto vreme zanimljivih manifestacija na otvorenom. Od početka juna do kraja avgusta traje velika letnja pozornica – Banjsko kulturno leto. Centralna manifestacija odlikuje se veoma bogatim kulturno-umetničkim sadržajem, a među etno sajmovima vina i meda, nastupima folklornih i umetničkih društava, koncertima, izložbama slika i književnim večerima nalazi se i takmičenje u pripremi starinskih jela i lovačkih specijaltieta.

Dani karanfila – Manifestacija sa preko 50 godina dugom tradicijom

Takođe, Dani karanfila imaju preko 50 godina tradicije, a u okviru nje i biranje najlepše devojke leta: danas lepotice bira stručni žiri, ali su nekada dame birali svi, pa bi devojka sa najvećim buketom karanfila dobijala titulu ”Karanfil-devojče”.

Džipijada – Maniestacija koja se odrava u ovom kraju još od 2010. godine

Džipijada je još jedan od događaja koji privlače sve više pažnje. Održava se u pripremi Turističke organizacije grada Vranja od 2010. godine, sa ciljem promovisanja turističkih i prirodnih potencijala Vranja i Vranjske Banje. Lepi oktobarski dani okupljaju ljubitelje terenskih četvorotočkaša u centru Banje, a onda se kreće u obilazak predivne okoline i Besne Kobile čijim putevima često još idu samo koze.

Vizantijski grad Izom

Vranjska Banja nudi izuzetne prilike i za aktivan odmor i izlete. Ukoliko ste ljubitelj kulturnog nasleđa antike i srednjevekovlja možete obići Vizantijski grad Izom, čiji se ostaci nalaze u samoj Vranjskoj Banji, ili ostatke srednjevekovnog grada čije je temelje udario još jedan vizantijski car – Justinijan I tokom IV veka.

Čuveni turski Hamam

U okolini je i čuveni turski Hamam koji u svojim delima pominje i najčuveniji Vranjanac – Bora Stanković. Ovo toplo kupatilo podignuto je krajem XVII veka i jedno je od najstarijih u okolini Vranja. Sve atrakcije Vranja nadohvat su ruke, pa ne bi trebalo propustiti ni obilazak kuće Bore Stankovića, Pašinog konaka ili Belog mosta.

U blizini Vranjske Banje se nalazi mnoštvo interesantnih turističkih destinacija

U blizini Vranjske Banje su i Vlasinsko i Aleksandrovačko jezero, brana Prvonek, planina Besna Kobila i manastir “Sveti Prohor Pčinjski” kao prvoklasne izletničke destinacije do kojih se organizuju mnogobrojni, fakultativni izleti.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vranjska Banja
Rent-A-Car - Vranjska BanjaIzleti/Ekskurzije - Vranjska Banja
Drugi gradovi Pčinjski okrug