Destinacije :: Pirotski okrug ::

Vojnegovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Vojnegovac je malo mesto, okruženo njivama i voćnjacima, na samo 12km od Pirota predstavlja idealno mesto da posluži kao sklonište od svakodnevnih stresova velikih gradova i kao baza za obilazak slikovitog pirotskog regiona. Pored toga što je Vojnegovac savršeno mesto za odmor, odlično je i za proputovanje do Bugarske, Grčke ili Turske, na samo 10 km do Dimitrovgrada, graničnog prelaza Gradina, ka Bugarskoj.

Selo je smešteno mahom u ravnici i deo je prirodnog rezervata Stara planina. Zanimljivo je to da je drugo ime za Staru planinu – Balkan, po kome je i celo poluostrvo svojevremeno dobilo ime.

Stara planina

Stara planina prirodna je granica sa Bugarskom i dugačka je oko 150km. Velika planinska prostranstva ove planine pokrivena su beskrajnim pašnjacima i gustim bukovim šumama, koje rastu i na 1700 metara visokom vrhu, Babin zub. Na Staroj Planini ima dosta voda, planinskih tokova, pitkih potoka, rečnih kanjona, markantnih stena i slapova. Celokupni rečni sliv Stare planine pripada Crnom Moru. U Srbiji se sve reke sa Stare planine slivaju u Timok ili u Nišavu.

Brdo Padež

Iznad Vojnegovca se prostire brdo Padež, čije padine počinju u samom seocu. Zbijenog je tipa, komšije se poštuju i vole i u njemu vlada domaćinska i opuštena atmosfera.

Sukovsko jezero

Sukovsko jezero je malo jezero udaljeno nekih 15 kilometara od Pirota, ako niste opremljeni iskusnim vodičima, potrebno je dobro se raspitati, jer nije jednostavno doći do njega, lošim seoskim putevima, od sela Sukova uz potok.

Prosečna dubina jezera se oko 2 metra dubine, ali  u donjem delu jezera ima i punih 8 metara. Vodeno ogledalo je dosta pokriveno trskom, priobalnom travom. Ima dosta prepreka i granja, pa predstavlja vrlo interesantnu vodu za ribolov.

Manastir Sukovo

Na samo 3km od sela, protiče reka Nišava, najduža i najveća pritoka reke Južne Morave. U blizini, na udaljenosti od 5km, koju entuzijasti, ljubitelji prirodnih lepota i zdravog vazduha lako mogu i prepešačiti, smešten je manastir Sukovo, u podnožju šumovitog brda Carev kamen. Posvećen je Uspenju svete Bogorodice. Smatra se da je današnji manastir izgrađen na temeljima starijeg zdanja, a procenjuje se da ono potiče čak iz IV veka. Zidana je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokrivena ćeramidom.

Kanjon reke Jerme

Mnogi kanjon reke Jerme, koji je uklesala na 8km udaljenosti od Vojnegovca, smatraju najlepšim kanjonom u Srbiji. Ova reka dugačka je ukupno 72km, ističe se po svojoj lepoti i čistoti, i na čitavom svom toku bogata je pastrmkom. Veličanstven i strm kanjon između Vlaških planina i planine Greben probija dužinom od 15km. Jerma se uliva u Nišavu, u blizini manastira Sukovo.

U Vojnegovcu se održavaju moto trke za šampionat Srbije i Balkana

Uz sve ovo, svake godine u Vojnegovcu se održavaju moto trke za šampionat Srbije i Balkana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vojnegovac
Rent-A-Car - VojnegovacIzleti/Ekskurzije - Vojnegovac
Drugi gradovi Pirotski okrug