Destinacije :: Jablanički okrug ::

Vlasinsko jezero smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Za sve one koji su, naročito za vreme nepodnošljive gradske letnje žege, željni divljine i opuštanja u prirodnom ambijentu, bez gužve i vreve koja prati uobičajene turističke destinacije, Vlasinsko jezero, sastavni deo opštine Surdulica, i topličkog okruga, predstavlja pravi izbor.

Legenda o Vlasinskom jezeru

Okružuje ga i posebna, pomalo mitska atmosfera zahvaljujući legendi koja se ovde može čuti. Predanje kaže da je u jezeru živeo vodeni bik koji je poklao puno goveda okolnih seljana koja su oko jezera pasla travu. Nakon što je među ljudima zavladao veliki strah i nakon što su ostali bez mnogo stoke, jedan od njih se dosetio, te je svom volu okovao rogove. Tako je on uspeo da ubode vodenjaka i on otada nikada više nije ni viđen ni čut, osim još 1875. godine pred rusko – turski i srpsko – turski rat, kad se iz jezera čula rika bika da se tresla cela okolina, a iz vode su izbijali veliki mehuri.

Kako je nastalo Vlasinsko jezero

Inače, Vlasinsko jezero je nastalo akumulacijom, na veštački način, kada je zbog izgradnje hidroelektrane na mestu isticanja reke Vlasine i tamo gde je nekada bilo vlasinsko blato, 1946. godine započeta gradnja brane. Brana je završena 1949. godine, a izgradnja celog sistema i sve četiri hidroelektrane trajala je do 1958. godine.

Vlasinska tresava, sa svojim močvarnim orkuženjem, karakterističnim biljem kao što je ševar, trska i samo povremenim vodenim površinama pominje se još u XVIII veku.

U Vlasinsko jezero se uliva šest reka

U jezero se uliva čak šest reka: Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka, sa svojim pritokama. Smešteno je na istoimenoj visoravni, na 1210 metara nadmorske visine, a okružuju ga planine Gramada, Vardenik i Čemernik. Najviši vrh u okolini je na Besnoj kobili, na nadmorskoj visini od čak 1922 metara.

Jezero je dugačko 12km, a široko između 1 do 3 kilometara, dok dubina doseže čak 35 metara. Obim čitavog, prilično razuđenog jezera je oko 36km, a oko njega ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći je Biljanin zaliv. Jezero je dovoljno veliko da ima i poluostrva, a neka od najistaknutijih su Bratanov Del, Pejčinov Klad i Zanoga.

Vlasinsko jezero – Fabrika crvenih krvnih zrnaca

Vlasinsko jezero se, zbog čistog vazduha i nezagađene prirode, kao i zbog pogodnih karakteristika klime u okviru koje se nalazi, s pravom naziva fabrikom crvenih krvnih zrnaca. Poznato je da boravak na ovom jezeru pozitivno utiče na pušače, astmatičare, anemične osobe, i sve one koji žele da poprave svoje zdravlje i kondiciju.

Ribolov na Vlasinskom jezeru

Turisti koji odluče da posete Vlasinu, u nadi da će uživati u berićetnom ribolovu neće se razočarati, budući da jezero nastanjuju brojne i raznovrsne vrste ribe, kao što su: ohridska, potočna i kalifornijska pastrmka, amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen i druge.

Ploveća ostrva

Ipak, posetioci koje zanima lepota i posebnost ovog kraja, najčešće žele da vide i što više saznaju o čuvenim jezerskim plovećim, tresetnim ostrvima. Nastala su tako što su se prilikom akumulacije vode podigla sa zemlje, zajedno sa vodom i nastavila svoj samostalni život. Ova ostrva su jedinstvena u svetu, i svakako jedan od razloga zašto je ovo jezero proglašeno zaštićenim rezervatom prirode. Kreću se prilikom podizanja vodostaja jezera i jakih vetrova.

Vlasinska ostrva Stratorija i Dugi Del

Posebnu pažnju turista privlače ostrva Stratorija i Dugi Del, koja su zaštićena najstrožim režimom. Najveće tresetno ostrvo nazvano je Mobi Dik. Široko je 250, a dugačko 400 metara. Ostala su najčešće dužine oko 100 metara. Debljina treseta je od 30 centimetara do jednog metra.

Breza je zaštitni znak Vlasinskog jezera

Nije dovoljno reći da pogled na plavu površinu vode uokvirenu granama breze, mekim zelenim livadama i šumarcima, ostavlja bez daha. Pored breza ovo područje obiluje šarenim livadama, sa mnogo lekovitog i jestivog bilja, divljih jagoda, a malo dublje u šumi i borovnica, ali naročito je interesantna jedna vrsta biljke, izuzetno retka – biljka mesožderka Rosulja. Vlasina je bogata i faunom, čiji su najčešći predstavnici vuk, lisica, divlja svinja, zec, srna. Zbog toga je vlasinski kraj poznat i po lovnom turizmu.

Planina Čemernik

Tačno iznad ovog jezera izdiže se planina Čemernik, i posebno se preporučuje pešačenje do samog njenog vrha, budući da uspon nije naročito težak, a da je pogled jedan od onih koji se zauvek urezuju u pamćenje. Vrh Čemernika pokriven je travom mekanom kao tepih i borovim jelama. Sveti Nikola je planinski izvor koji se nalazi iznad Vlasinskog jezera na istočnoj padini planine Čemernik. To je najpoznatiji izvor na Vlasini. Njegova nadmorska visina je 1416m. Prosečna temperatura vode je oko 5-6 ˚C.

Sela na obalama Vlasinskog jezera

Na obalama jezera nalaze se tri sela: Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva. Seoski kraj ispunjen je kulturno-istorijskim spomenicima, kao što su crkva Svetog Ilije u Vlasina Ridu, manastir u Ralji, crkva Svetog Nikole u Crnoj Travi, crkva Svetog Pantelejmona u Brodu, crkva u Klisuri.

Manastir Svete Bogorodice

Iznad sela Kostroševci u dolini Paljske reke u selu Palja na hadmorskoj visini od 1218 metara nalazi se istoimeni pravoslavni manastir, posvećen Svetoj Bogorodici. Nije tačno poznato kada je izgrađen, a postoje tvrdnje da je to bilo u doba Nemanjića, a u nekim starim spisima se pominje 818. godina, kao godina izgradnje. Ima i onih koji tvrde da je ovo najstariji hram u Evropi. Freskopis na ikonostasu datira iz 1893 godine.

Ovaj manastir je poznat i po tome što je prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava u njemu boravio u dva navrata, jednom kada je išao na hodočašće, na Svetu Goru, i drugi put pred odlazak u Bugarsku gde je kasnije i umro u Velikom Trnovu.

Hram Svetog Pantelejmona

U selu Brod je hram Svetog Pantelejmona izgrađen 1924. godine. Do tog vremena stanovnici sela Brod verske obrede su vršili u crnotravskoj i dobropoljskoj crkvi. Crkva je izgrađena na temeljima stare kapele, koja je podignuta još za vreme turske vladavine. Prema predanju, u crkvi Sv. Pantelejmona dešavala su se brojna isceljenja, posebno očnih bolesti. U periodu 1944-1995. godine, u crkvi nije bilo verskih obreda, bila je zapuštena. Međutim, potom je obnovljena, tako da je danas posećuju, kako meštani sela, tako i posetioci Vlasinskog jezera.

Sport, priroda i odlična hrana su zaštitni znak Vlasinskog jezera

Posetioci ovde mogu da uživaju u autentičnoj hrani, vlasinskoj jagnjetini ili ribi iz Vlasinskog jezera. Na raspolaganju su im i veliko fudbalsko igralište, pomoćni tereni, igralište za male sportove, kao i 350 metara duga ski staza za početnike. Vlasina je raj za ljubitelje prirode. Ekološki čist prostor, njeni visovi, zelena prostranstva, zdrava i pitka voda, planinski vazduh, sve to Vlasinsko jezero čini savršenim mestom za odmor i uživanje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vlasinsko jezero
Rent-A-Car - Vlasinsko jezeroIzleti/Ekskurzije - Vlasinsko jezero
Drugi gradovi Jablanički okrug