Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Visoka smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Planinsko selo Visoka nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini u ariljskoj opštini. Selo je dubokim kanjonom Velikog Rzava podeljeno na dva dela; na levoj obali su Vis i Djedovac, dok se većina visočkog atara nalazi na desnoj obali. Velikim delom svoga toka kroz Visoku, reka Rzav protiče kroz kanjone i tesnace i prima mnoštvo izvora i potoka. Sa leve strane u njega se ulivaju Bjelorječka Rijeka, Ljubišnica i Katušnica. S obzirom da je izrazito brdsko-planinsko selo, najviši vrhovi dosežu nadmorsku visinu i preko 1350 m.

Kako je Visoka dobila ime

Kada je u pitanju ime sela u narodnom predanju ne postoji nikakvo tumačenje kako je Visoka dobila ime. S obzirom da se nalazi na izuzetno visokoj nadmorskoj visini, verovatno da su njegove geografske karakteristike uticale na sam naziv. Pretpostavlja se da je prvobitno ime naselja sadržalo dve reči, Visoka gora ili Visoko brdo, a kako su ljudi težili pojednostavljivanju vremenom se održala u govoru samo prva reč – Visoka.

Centar Visoke

Centar Visoke prepoznaje se po nekoliko objekata. Tu su zgrada mesne zajednice, prodavnica, a sam centar je na širokom platou, na 870 metara nadmorske visine. Odatle se na zapad, preko Rzava, pružaju široki pogledi na prelep zlatiborski kraj.

Bife „Soko“

Polazeći od centra, već na prvoj raskrsnici nailazi se na nekada važan objekat: bife „Soko“, gde u bašti još uvek postoje betonski stolovi, a na vratima i prozorima nekadašnje zavese sa otvaranja. Desni put od centra vodi prema seoskoj školi, a nešto niže pored puta, nalazi se spomen-česma.

Spomen-česma

Slučaj podizanja česama kraj puta veoma je rasprostranjen širom Srbije, a naročito po selima. Ovaj običaj, koji se već može svrstati u narodnu tradiciju, započeo je posle Prvog svetskog rata. Česme su podizane u znak sećanja na vojnike, koji se nisu vratili iz ratova. Gradile su ih porodice, a često i čitavo selo. Česmu u Visokoj podigli su 1938. godine porodice stradalih ratnika i seoski učitelj Žarko Živanović sa streljačkom družinom. Sedamdeset godina kasnije, česmu je obnovila inženjer Vera Aleksandrić.

Škola, ambulanta i učiteljski stanovi

Od česme, put vodi do širokog platoa, na kome se nalaze škola, ambulanta i učiteljski stanovi. Zgrade su u veoma dobrom stanju, a ugažena trava na sportskim terenima nagoveštava da u Visokoj još uvek ima dece i đaka.

Visoka nema crkvu, ali ima “crkvine” u zaseoku Aleksići, gde kod groblja postoji relativno dobro očuvana visoka podzida građevine koja je dugačka osam, a široka pet metara. Pretpostavlja se da su to ostaci nekadašnje crkve koja se nazivala Crkva pod borom i slavila je Svetog Iliju. Postoji verovanje da je crkva zapaljena i opljačkana posle 1813. godine nakon propasti Prvog srpskog ustanka, kada su Turci vršili odmazde, ubijali, pljačkali i palili sve redom.

Visočka banja

U najnižem delu klisure Velikog Rzava, ispod Bojovića i Aleksića Kuka, nalazi se topli izvor mineralne vode Visočka banja. Ovde voda izbija iz dubine na više mesta u vidu mehurića. Tu narod dolazi da se leči. Ovi banjski izvori stari su oko 80.000 godina, a organizovano korišćenje banjske vode za lečenje počinje 1936. godine. Banja još uvek nije turistički kvalitetno iskorišćena. Inače, sami izvori su na nepristupačnom mestu i uglavnom im se prilazi uz i niz reku.

Postoje predanja kako je otkriven ovaj topli izvor lekovite vode. Meštani su želeli da se nekako reše već ostarelog i istrošenog konja. Odveli su ga u kamene sklopove pored reke da ugine. Kada su kasnije navratili, umesto mrtvog, zatekli su ga kako kaska po vodi. Kada su zagazili u izvor osetili su da je topao. Od tada su se i oni tu kupali. Po drugoj legendi, priča se da je neki Anđelić imao šugavo ždrebe koje je vodio i kupao u Rzavu i da se od toga oporavilo.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Visoka
Rent-A-Car - VisokaIzleti/Ekskurzije - Visoka

Drugi gradovi Zlatiborski okrug