Destinacije :: Moravički okrug ::

Velereč smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2018

Velereč je seoce u neposrednoj blizini Gornjeg Milanovca, na samo 5km udaljenosti, ušuškano među prirodne lepote planine Rudnik.

velereč1

Kamen ljubavi

Velerečani su se posebno istakli kao zaljubljenici u ljubav, budući da Udruženje radnika umetnika Srbije baš ovde otkrilo ogromnu kamenu gromadu nazvanu “Ludi kamen”. Na mestu gde su se mladi iz ovog kraja oduvek sastajali, sada na ogromnom kamenu koji je donešen iz sela Grabovice mogu da posede i maštaju o zajedničkoj budućnosti. Na kamenu je izlivena devojačka leva šaka, i uklesani stihovi Desanke Maksimović: “Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu. Dan mi je kad se tvoje oči vrate i noć kad ponovo od mene odu.”

kamen ljubavi

Izvor Savinac

U neposrednoj blizini ovog sela nalaze se brojne pešačke i biciklističke staze, rečice i potoci, kao što je na primer izvor Savinac, u kojima posetioci mogu pecati, kao i kulturno-istorijske znamenitosti, u njegovoj okolini.

savinac

Planina Rudnik

Rudnik je najviša šumadijska planina, na čijim se padinama Velereč nalazi. Ima čak osam vrhova od preko 1000m nadmorske visine, od kojih je Cvijićev najviši. Kao što se da pretpostaviti, ova planina je dobila ime po mnogobrojnim rudarskim oknima i kopovima koji su ovde, u prošlosti postojali.

rudnik1

Rudnik je dobro povezan pešačkim stazama koje prolaze pored mnogobrojnih arheoloških ostataka, vode do vrhova do kojih je lakše ili teže stići, a jedan od posebnih izazova za planinare je Ostrvica, oštra vulkanska kupa, strmih strana do koje se teško stiže. Na vrhu Ostrvice nalaze se ostaci srednjovekovnog grada Proklete Jerine, nepopularne supruge Vuka Brankovića, opevane u mnogim srpskim narodnim i drugim pesmama.

rudnik2

Rudnik je osunčan tokom većeg dela godine, vazduh je na ovoj planini čist i blagotvoran, a moguć je i lov, kako na sitnu, tako i na krupnu divljač. Na planini se nalazi i Misa, još uvek nedovoljno istražena muslimanska bogomolja, a u blizini mesta Rudnik moguće je posetititi i porodicu Bistrih potoka.

rudnik3

Manastir Vujan

Manastir Vujan se nalazi na šumovitoj, južnoj padini planine Vujan, takođe u blizini sela Velereča. Podignut je 1805. godine, na mestu srednjovekovnog manastira Obrovin, još iz doba Nemanjića i posvećen je Svetom Arhangelu Mihajlu. Manastir Vujan je lepa jednobrodna crkva, bez kupole. Iznad priprate, koja ima nadstrešnicu, nalazi se visoki zvonik. Pod manastirskim zidinama je grob njegovog osnivača i Miloševog vojvode Lazara Mutapa.

manastir vujan

Svračkovačka banja

Na južnoj padini Rudnika, nalazi se divlja i neuređena Svračkovačka banja. Do nje se stiže šumskim makadamom, a iako je još tokom XIX veka utvrđeno da je voda koja izvire na ovom mestu lekovita i dobra, kako za kupanje, tako i za piće, ovde se nalazi samo mala betonska zgrada sa četiri tuš kabine i česma. Meštani kažu da ima lekovito dejstvo za bolesti na koži, i da je odlična protiv peruti.

svrakovička banja

Velereč i njegova neposredna okolina idealno su mesto za one koji tragaju za avanturama i uživanju u netaknutoj prirodi, no ipak vode računa da su im sve pogodnosti većih gradova, kao što je Gornji Milanovac, u blizini.

velereč3

Manifestacije koje se održavaju u selu Velereč

U okruženju sela Velereč se tokom godine održavaju i brojne manifestacije i priredbe, kao što su na primer Novogodišnji uspon na Rudnik, Memorijalni pohod na grabovički vis, u februaru, Rakijada tokom marta, dani kneginje Ljubice i slično.

rakijada

Lokacija na mapi

Smeštaji - Velereč
Rent-A-Car - VelerečIzleti/Ekskurzije - Velereč
Drugi gradovi Moravički okrug