Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Varna smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Malo brežuljkasto seoce Varna smešteno na samo 10 km od Šapca, i 90 kilometara od prestonice Srbije, Beograda, sa oko 2000 stanovnika pripada Pocerskoj regiji. S obzirom da je drugo selo od Šapca, prilično je urbano, a njegovi stanovnici pored stočarstva i zemljoadnje, pretežno se bave voćarstvom. Već devet godina ovo selo je ucrtano na turističku mapu Srbije kao turističko selo, jer u njoj Vila Albedo, kao začetnik seoskog rurizma Šabačkog kraja – vredno radi, razvijajući turizam i kulturni život u selu kroz svoje jedinstvne projekte. Kroz redefinisan odnos prema kulturnom turizmu postala je ozbiljna konkurencija mnogo razvijenijim mestima.

Selo Varna je razvila svoju autentičnu etno turističku ponudu

Sa preko 16 umetničkih i slikarskih kolonija, samostalnim programom obeležavanja praznika i jubileja, autentičnim etno ambijentom upotpunjenim radionicama i ateljeom, ovo domaćinstvo može se takmičiti za zvanje kulturnog centra – sa izvrsnim specijalitetima domaće kuhinje. Kvalitet ponude nagrađen je “Turističkim cvetom”, najvišim priznanjem koje turistička organizacija dodeljuje na godišnjem nivou.

Ukoliko ste u mogućnosti posetite i prelep grad Šabac

Ukoliko se zateknete u ovde, svakako odvojte jedan dan za Šabac, kako biste mogli da obiđete jednu od prvih prestonica Srbije, muzeje i spomenike kulture. U Šapcu ćete naći i mnoštvo restorana, kafića, pabova i diskoteka za sve koji vole malo aktivniji noćni život.

U blizini sela se nalazi veliki broj manastira

Čitava oblast obiluje izletištima i spomenicima kulture, pa su vam tako na dohvat ruke crkve i manastiri Soko Grad, Dobri Potok, Radovašnica, Kaona, Petkovica, mnoštvo banjskih i toplih izvora, ali i planine Cer, Tekeriš i Mišar.

Tokom leta se u ovom kraju odvija mnoštvo interesantnih aktivnosti

Ponuda izleta i aktivnosti je izuzetna jer ih prave i izvode turistički i planinarski vodiči, a posebno je zanimljiva letnja ponuda inspirisana obeležavanjem Cerske bitke, jedne od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ovaj izlet će vam, pored mogućosti da vidite mesto gde se sama bitka održala, dati i objašnjenje austrijske ofanzive na Srbiju, ratne dispozicije, i kao i biografije generala i pojedinih vojnika koji su u ovoj bici učestvovali.

Selo Tekeriš – Memorijalni kompleks posvećen Cerskoj bici

Od Tekeriša, preko Vodica, Lipove Vode, pa Trojanovog i Kosaninog grada, završno sa padinama Cera jedinstvena je celina koja i danas čuva tragove i uspomenu na ovu bitku. Na Tekerišu se nalazi Memorijalni kompleks posvećen Cerskoj bici i njenim junacima. Sam spomenik napravljen je od granita izvađenog iz kamena ove planine, a na njegovom vrhu krila širi orao sa vencem u kljunu, simbol slave i pobede. U sklopu memorijalnog centra postoji i muzej, ispred koga ponosno stoje poprsja velikih vojvoda ove bitke, Radomira Putnika, Petra Bojovića, Stepe Stepanovića i Živojina Mišića.

Planina Cer

Ne bez razloga, planina Cer je mesto legedni o caru Trojanu, čije su mitske kćeri dale svoja imena obližnjim gradovima, pa Kosanin grad, Koviljača, Soko grad i Vidin grad svoja imena duguju zapravo istoriji planine, na kojoj postoje mnogobrojni ostaci rimske civilizacije. Trojanov grad je najstariji i potiče iz III veka p.n.e, nešto udaljenija Konjuša je utvrda iz ranovizantijskog perioda, a i danas možete videti ostatke rimskog puta iz III veka, koji je išao vencem planine. Ne treba zaboraviti da ni predanje da je legendarni srpski junak iz Kosovskog boja, Miloš Obilić baš sa Cera.

Iako je Cer planina koja ostaje obeležena istorijskim događajima, nikako ne treba zanemartiti ni fantastične prirodne karakateristike koje je odlikuju, a na prvom mestu je naravno hrast po kome je planina i dobila ime. Sa oboronaka Cera pruža se fantastičan pogled na Mačvu sve do Save i Drine, kao i blago zatalasanu Pocerinu. Planina je ispresecana obeleženim stazama za šetanje, koje vode do značajnih lokaliteta i turističkih znamenitosti Šapca i okoline.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Varna
Rent-A-Car - VarnaIzleti/Ekskurzije - Varna

Drugi gradovi Zapadna Srbija