Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Tara smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Planina Tara nalazi se u zapadnom delu Srbije, u graničnom pojasu prema Republici Srpskoj. Sa juga i jugoistoka, oivičena je rekom Kamišnom i Kremanskom kotlinom oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru. Na istoku se naslanja na ogranke Ponikava i Stapara, a nešto severnije granica joj je reka Pilica. Sa severa masiv Tare ide to kanjona reke Drine, dok je sa zapada omeđen Belim Rzavom.

Planina Tara (najviši vrh Zborište 1544 m)

Najviši vrh Tare je Zborište sa nadmorskom visinom od 1544 m. Planina Tara je jedna od najlepših planina Srbije i svakako jedan od najprivlačnijih njenih predela. Od 1981.god. Tara je postala i Nacionalni park. Ovo područje obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju još od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole u Perućcu, ostaci srednjevekovnog utvrđenja Solotnik i manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz XIII veka.

Najpoznatiji turistički lokaliteti na planini Tari

Najpoznatiji turistički lokaliteti na planini Tari su Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine sa svojim jezerima, Šljivovica, Sokolina i Predov Krst.

Kaluđerske Bare

Kaluđerske Bare su udaljene od Bajine Bašte 16 km i zauzimaju jugoistočni deo Tare. Na krečnjačkoj podlozi rastu prelepe šume crnog, belog bora, jele, smrče i drugog zimzelenog drveća. Ovde postoje uređene pešačke staze, kao i staze za skijanje i sankanje. Na Kaluđerskim Barama nalazi se  nekoliko privatnih trgovinskih radnji i pošta, a nešto dalje je i benzinska pumpa.

Mitrovac

Mitrovac se nalazi na oko 1080 m nadmorske visine, a ovde je smešten lovački dom i objekti Centra dečijih letovališta i oporavilišta iz Beograda. Tu su i terenii za veliki i mali fudbal, kao i tereni za košarku. U Centru dečijeg letovališta radi i zatvoreni bazen. Mitrovac ima i ski-staze za decu i početnike u skijanju, kao i izuzetno pogodan teren za planinski biciklizam.

Visoravan Osluša (1000 mnv)

Osluša se nalazi u blizini Mitrovca iznad strmih padina prema reci Drini neposredno uz tarsku magistralu. Ova zatalasana visoravan, prosečne nadmorske visine oko 1000 m je idealno mesto za planinski biciklizam i duge šetnje šumskim putevima. Sa Osluše se mogu praviti zanimljivi izleti u sve delove Tare, a svakako najveća atrakcija je otići do Kozije stene, Tepih livade, okupati se u jezerima u Perućcu ili Zaovinama

Zaovine

Mesto gde je Pančić prvi put ugledao omoriku, Zaovine se nalaze u južnom delu planine Tare i predstavljaju prirodnu sponu Tare sa Zlatiborskim masivom i Mokrogorskom kotlinom. Zaovine su idealno mesto za sportove na vodi, pecanje, orijentaciju, piknik u prirodi. Na ovim prostorima vekovnu tradiciju ima stočarstvo, pa meso, mleko, sir, kajmak, koji se ovde proizvode predstavljaju najkvalitetnije organske namirnice koje možemo naći na tržištu. Izgradnjom brane Lazići, na reci Beli Rzav formirano je jezero koje se zvezdasto razliva u najnižim delovima sela Zaovine.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero ima dubinu od 110 m i hrani se vodom preko pritoka Konjske reke i Belog Rzava. Voda je ovde veoma čista, pa se uz malu preradu koristi za piće. Takođe, jezero se koristi i za uzgoj pastrmki, koje su poznate kao “najizbirljivije” rečne ribe što se čistoće staništa tiče. Inače, na 50-ak metara od današnje brane, poznati botaničar Josif Pančić je 1875. godine otkrio do tada nepoznati četinar – omoriku.

Naselje Šljivovica

Naselje Šljivovica u svom sastavu ima prirodni rezervat – stanište Pančićeve omorike, kao i rezervat mešovite šume jele, smrče i bukve. Skijaški klub u Račanskoj Šljivovici radi na omasovljavanju alpskog skijanja na Tari. Lociran na pogodnim terenima kako za početnike tako i za napredne skijaše klub vrši obuku skijaša svih uzrasta od početnih ka naprednim oblicima skijanja.

Predov Krst

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, i upravo ovde su locirani najkvalitetniji skijaški tereni, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Ipak, deo do Perućačkog jezera na Drini, potpuno je mimo puteva. Ovuda niko ne prolazi, osim ljubitelja prirode koji su krenuli u dotičnu oazu, šumara i graničara (granična linija Srbije prolazi na par kilometara odatle).

Sa Predovog Krsta postoji makadamski put dug oko 20 km grebenom Tare do Zaovinskog jezera i Mitrovca, koji svakako treba proći kada to vremenske prilike dozvoljavaju. Na severozapadu masiva Tare predstavlja najočuvanije predele u Srbiji, pa i u Evropi. U ovom području nalaze se i 3 rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula. Dobro je razvijena mreža šumskih puteva koji su pogodni za planinski biciklizam.

Visoravan Sokolina

Sokolina je turistička lokacija sa velikim potencijalom. Visoravan sa prelepim livadama okružena šumama jele, smrče, bukve, predstavlja pravu vazdušnu banju. Reč  je o najsuvljem delu Ravne Tare, dobro osunčanom i zaštićenom konfiguracijom terena od vetrova. Sokolina je idealna za pešačke ture, izletnički i vikend turizam, a lepi su i tereni za planinski biciklizam.

Šarganska osmica

Na obodu planine Tare nalaze se i nezaobilazne turističke atrakcije – muzejska železnica „Šarganska osmica“, etno selo Mećavnik (Drvengrad) i nadaleko čuvena Kremna, na predelu gde se dodiruju Zlatibor i Tara. Šarganska osmica je jedinstveno remek delo.

Na relativno malom prostoru i nepristupačnom kamenom terenu, savladana je velika visinska razlika prugom koja kruži preko Mokre Gore i Šargana, kroz sistem tunela i mostova, praveći oblik broja „8“ po čemu je i dobila ime. Ova pruga uskog koloseka svojevremeno je povezivala Beograd i Sarajevo, a danas je obnovljena na potezu od Višegrada, preko Mokre gore do Kremana i služi u turističke svrhe. Kremna su rodno selo slavnih proroka Tarabića, a u kojem možete i upoznati predele u kojima je nastalo čuveno Kremansko Proročanstvo.

Etno selo „Drvengrad“

Etno selo „Drvengrad“ nalazi se na brdu Mećavnik, a sagradio ga je poznati reditelj, Emir Kusturica za potrebe snimanja svog filma „Život je čudo“. U njemu se nalaze više restorana, galerija, bioskop, crkva posvećena Svetom Savi, suvenirnica i prodavnica narodne radinosti.

Reka Drina

Drina, rečni biser podnožja Tare, sa živopisnim prirodnim ambijentom (kanjon, jezera, vrela i izvori), predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju i značajnu tačku na turističkoj mapi ovog predela.

Tara je idealno mesto za ljubitelje prirode

Tara predstavlja retku turističku dragocenost i idealno mesto za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Zahvaljujući idealnim prirodnim uslovima i značajnim smeštajnim kapacitetima, kako hotelskim, tako i seosko-apartmanskim, pruža izuzetne mogućnosti za turizam tokom čitave godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Tara
Rent-A-Car - TaraIzleti/Ekskurzije - Tara

Drugi gradovi Zlatiborski okrug