Destinacije :: Bačka ::

Subotica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Smešten u srcu plodne Panonske nizije, Subotica je ujedno i najseverniji grad Republike Srbije. Uz to, ovaj grad nosi još i epitet drugog grada po broju stanovnika u čitavoj Vojvodini (iza Novog Sada). Osim izvanredne arhitekture, grad se odlikuje još i raznovrsnim kulturnim nasleđem i bogatom civilazacijskom zaostavštinom koja mu je ostavljena na ponos kroz vekove dugu tradiciju.

Kako je Subotica dobila ime

Kao i za svaki grad kroz koji su protutnjali mnogi narodi, i za Suboticu se vezuje mnogo različitih legendi o poreklu imena. Ovaj grad bi, međutim, ipak mogao da se smesti u sam vrh po broju ukupno promenjenih naziva kroz vekove koji u njegovom slučaju prelaze čak brojku od 200.

Različiti narodi koji su prolazili kroz Suboticu i zadržavali se ovde, neki manje, neki više, od srednjeg veka, pa sve do današnjice, potrudili su se da mu nadenu takvo ime koje će ga najbolje opisivati, ali i biti u skladu sa njihovim maternjim jezikom.

Prvi put se pominje još davne 1391. godine u pisanim dokumentima i to pod imenom Zabatka, koje je ujedno i njeno najstarije zabeleženo ime. Do današnjeg naziva – Subotica, koje potiče od imena dana u nedelji “subota”, ovaj grad promenio je brojna imena poput Szent-Maria, Marija Theresienstadt, Maria Theresiopolis, i mnoga druga. Sve u svemu, do današnjeg naziva došlo se 1653. godine i tumači se kao “mala subota”, međutim, postoji i uvreženo mišljenje da je ovaj grad mogao dobiti ime i po Suboti Vrliću koji je bio rizničar Jovana Nenada.

Subotica kao arheološko nalazište

Da je grad star ne govori samo njegova arhitektura i istorijski zapisi, već i brojna arheološka nalazišta na široj teritoriji grada. Nesumnjivo najstarija nalazišta potiču sa obale jezera Ludaš koja govore o prisustvu Dačana, Huna, Gota, Avara i Skita na ovim prostorima.

Subotica kao simbol secesije

Subotica se kao moderan grad razvija kroz XIX vek kada dobija potpuno novi secesionistički izgled, budući da tada biva ukrašena građevinama u ovom stilu, od kojih su se mnoge održale sve do danas. Dva uticaja su stizala u Suboticu sa dve strane u vezi secesionističke arhitekture – jedna od strane zapadne Evrope, a druga inspirisana mađarskim folklorom. Secesija se dobro “primila” u Subotici i izrodila sjajne primerke arhitekture koji i danas zavređuju pažnju velikog broja turista.

Glavni gradski trg

Na samom centru grada nalazi se, po običaju, veliki trg. Na njemu ne dominira nikakva sakralna građevina, već Gradska kuća. Ovaj trg uvek je pun ljudi, na njemu se održavaju različiti koncerti i manifestacije, a tu se nalazi i zgrada Narodnog pozorišta. Na sredini trga je spomenik Jovanu Nenadu. Dve fontane, zelena i plava, izgrađene od kermike Žolnai, koje su svoj dom našle upravo na trgu naširoko su poznate među lokalnim stanovništvom i turistima zbog svoje lepote u secesionističkom stilu.

Gradska kuća – Simbol Subotice

Gradska kuća je možda i najpoznatija građevina Subotice i svakako jedan od njenih glavnih simbola. U samom srcu Gradske kuće nalazi se i njena žila kucavica – Velika većnica, nadaleko poznata po svojim prekrasnim i bogatim vitražima. Raskošno ukrašena sa romantičarskim duhom u vidu stilizovanih cvetova, keramike i izvrnutog kovanog gvožđa, ova građevina na svom vrhu nudi prelep pogled na ceo grad i okolinu. Ovu prelepu građevinu možete posetiti od utorka do petka.

Spomenik Jovanu Nenadu

Centralno delo Glavnog trga zauzima spomenik Jovanu Nenadu, koji je poznat i pod nadimkom Crni, jer je imao crnu liniju od slepoočnice do pete. Ovaj spomenik delo je vajara Petra Palavičnija, a predstavlja vođu Srba, koji je u bezvlašću koje nastaje nakon pogibije Ugarskog kralja posle Mohačke bitke (1526. godine), osvojio kontrolu nad ovim delom današnje Vojvodine i proglasio se carem. Ipak, samo godinu dana kasnije ova carevina prestaje da postoji (25.7.1527.godine) nakon što obnovljena, oslabljena Ugarska vraća kontrolu nad ovim delom teritorije.

Palata Rajhl

Jedna od najslikovitijih i najupečatljivijih građevina u Subotici je svakako palata Rajhl. Podignuta je na samom početku XX veka, a delo je arhitekte Ferenca Rajhla. Naravno, izgrađena je u secesionističkom stilu sa detaljima žolnai keramike i kovanog gvožđa. Raznovrstnost materijala iskorišćenih na fasadi stvorile su veoma koloritnu građevinu koja privlači poglede svih prolaznika. Ni enterijer nije puno odskočio od ovog trenda. Dekorativni mozaici, plafonski reljefi i reljefni frizovi samo su neki od ukrasa enterijera.

Gradski muzej

Osim izvrsne arhitekture Subotica obiluje i muzejima koji prate priču njene bogate prošlosti. Jedan od takvih muzeja je svakako i Gradski muzej smešten u zgradi palate Demeter. Muzej je svečano otvoren 1945. godine, a prvi direktor je bio Milan Konjović.

Sinagoga u Subotici

Sinagoga u Subotici spada u najmaštovitije i najdekorativnije spomenike podignute početkom XX veka u stilu secesije. Sa ubrzanim rastom Subotice krajem XIX veka rasla je i jevrejska zajednica grada. Uskoro je stara sinagoga postala pretesna pa je 1902. odlučeno da se raspiše konkurs za izgradnju nove. Na konkursu je pobedilo rešenje arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba (dvojca po čijim je nacrtima docnije podignuta i Gradska većnica) koje je odbijeno u susednom Segedinu nešto ranije.

Njihov smeli dizajn izdvajao se pre svega potpunim prihvatanjem novih tendencija pokreta secesije te je čitava spoljašnja i unutrašnja dekoracija izvedena u maštovitoj kombinaciji stilizovanih cvetova, paunovih pera, prepleta i drugih motiva preuzetih iz narodnih nošnji Ugarske, ali i brojnim Davidovim zvezdama. U istom stilu, poznatom kao mađarska secesija, izvedeni su i vitraži, delo Mikše Rota. Bilo je to prvi put da je jedna građevina u Subotici u potpunosti izvedena u ovom revolucionarnom slogu koji će docnije osvojiti ceo grad i postati njegov zaštitni znak.

Narodno pozorište Subotice

Narodno pozorište ima dva ansambla koja rade na dva jezika: srpskom i mađarskom. U ovom pozorištu će svako naći nešto za svoj ukus budući da ono ima prilično otvorene vidike i scenu puni raznovrsnom sadržinom koja može dotaći srce bilo kog uzrasta, pola i životnog doba.

Interetno festival

Subotica je poznata po proizvodnji kvalitetnog vina, a i dom je mnogih vinarija poput vinarije Zvonko Bogda i drugih… U Etnopolisu se organizuje vašar koji obuhvata kreativne proizvođače rukotvorina i vrhunskih majstora kulinarstva, te se ovde spremaju izuzetno ukusna jela, a nastupaju i folklorne grupe iz celog sveta.

U okviru ovog festivala, a u skladu sa tradicijom Subotice organizuje se i Vinska ulica – tada desetak lokalnih vinara u drvenim kućicama tokom čitavog dana izlažu svoja vina, gde je naravno omogućena i degustacija.

Šoping u Atrium centru

Atrium centar predstavlja svojevrsni spoj poslovnog i hotelskog prostora, ali i dela za kupovinu u obliku velikog broja butika i specijalizovanih prostora. Pored mnogih radnji, u okviru ovog kompleksa moći ćete da popijete kafu, osvežite se ili popričate sa dragom osobom u veoma prijatnom ambijentu.

Mlečna pijaca

Nedaleko od centra grada nalazi se i Mlečna pijaca. Omiljeno mesto meštana za kupovinu svežeg voća i povrća, mlečnih prerađevina i drugih namirnica. Pijaca je dobro posećena i od turista, jer stoji na dobrom glasu zbog izvrsnog kvaliteta namirnica koje su ovde u ponudi.

Palić i Palićko jezero

Na samom severu Srbije, uz granicu sa Mađarskom, nalazi se grad Palić. U neposrednoj blizini Subotice (8km), ovaj šarmantni gradić zaokupirao je pažnju svojih gostiju kako jezerom koje krasi južni deo naselja, tako i objektima (vodotoranj, peščana plaža, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon…), parkovima i ostalim uređenim prostorom za odmor i uživanje.

Površina jezera iznosi oko 4.7 m², dok dubina varira. U proseku je 2m. Jezero je veoma bogato ribom, ali za ribolov je potrebna dozvola. Za kupanje nije potrebna dozvola, kao ni za sunčanje, pa vam je na raspolaganju 17 km duga obala koja je celom svojom dužinom uređena. U mestu se mogu naći restorani koji zadovoljavaju potrebe svačijeg džepa i ukusa. Tu su nacionalni i internacionalni restorani (srpska, mađarska, italijanska kuhinja), picerije, poslastičarnice.

Noćni život Subotice

Noćni život Subotice nije ni malo zanemarljiva tačka u životima lokalnog stanovništa i onih koji posećuju ovaj grad. Postoji veliki broj kafića i barova gde mladi provode vreme. Jedan od najpoznatijih, ako ne i najposećeniji, je svakako Boss – kafić smešten u građevini ukrašenoj u duhu secesionističe palate. Ovde ćete moći da pojedete ukusnu hranu ili gustirate vaše omiljeno piće uz dobru atmosferu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Subotica
Rent-A-Car - SuboticaIzleti/Ekskurzije - Subotica

Drugi gradovi Bačka