Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Struganik smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Selo Struganik se nalazi u centralnoj Srbiji, u opšini Mionica, a najpoznatije je po tome što je rodno mesto vojvode Živojina Mišića. Tu se i danas nalazi kuća u kojoj je rođen i gde je proveo detinjstvo. Do nje se stiže uzanim makadamskim putem, kroz raskošnu i zaista impresivnu prirodu.

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića

Ova prostrana monumentalna građevina impozantnih dimenzija, jedna je od zadružnih porodičnih zgrada sačuvannih na ovom prostoru. To je polubrvnara-polučatmara, tipična kuća za ovaj kraj, i do danas je sačuvana u autentičnom stanju, a zakonom je zaštićena 1974. godine kao kulturno dobro od velikog značaja.

Izvedeni su i kompletni konzervatorsko-restauratorski radovi (1987. godine), pa je sama kuća prezentirana kao istorijsko-etnografski kompleks. Rekonstruisan je auntentični enterijer, i izloženi su eksponati biografskog i vojno-istorijskog karaktera. Ovde možete pročitati o poreklu vojvode Mišića, detinjstvu i školovanju, kao i mnogo zanimljivosti iz njegove vojne karijere u balkanskim ratovima za nezavisnost.

Lični predmeti vojskovođe posetiocima pomažu da steknu potpunu sliku o istorijskim prilikama u kojima je živeo i radio vojvoda Mišić sa posebnim osvrtom na Prvi svetski rat i Kolubarsku bitku u kojoj je gotovo poražena srpska vojska preokrenula tok bitke i potpuno potukla carsku austro-ugarsku vojsku. Inače, on je učestvovao u svim ratovima koje je Srbija vodila u periodu od 1876. do 1918. godine.

U Prvom svetskom ratu zajedno sa generalom Stepom Stepanovićem, realizovao je planove o pokretu srpskih trupa što je dovelo do velikih pobeda srpske vojske na Ceru i Kolubari. Nadaleko čuvena, Kolubarska bitka je najveća srpska i saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, ali i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile. Nakon pobede na Kolubari Živojin Mišić odlikovan je činom vojvode.

Bista vojvode Živojina Mišića

Kao jednu od najznačajnijih ličnosti novije srpske istorije, Mišiću je podignuto mnogo spomenika u mioničkom kraju, pa će vas veliki vojvoda posmatrati sa centralnog trga u Mionici, njegova bista je podignuta i u samom Struganiku, gde se nalazi i spomen česma „Vojvodina voda“, a na Ribničkom mostu u Mionici nalazi se rad vajara Nebojše Mitrića, postavljen 1984. godine, obeležavajući mesto gde je vojvodi Mišiću, tokom Kolubarske bitke 15. novembra 1914. godine predata komanda nad Prvom armijom.

Kratka istorija sela Struganik

Struganik se prvi put pominje 1737. godine u spisku sela paleškog okruga iz vremena austrijske okupacije Srbije 1718-1737. godine. Ime je dobio po pločastom kamenu zvanog struganik, koji je izuzetno otporan i čvrst i kojim se oblažu zidovi kuća, kamini, česme, staze… Stanovnici Struganika se i danas bave obradom ovog nadaleko poznatog kamena, kojim je obložen čak i deo Bečke opere.

Kosidba na Rajcu – Tradicionalna manifestacija Mioničkog kraja

Mionica sa svojim mnogobrojnim selima razvija se u pravcu ekološkog i seoskog turizma, i pravo je mesto za sve koji uživaju u izučavanju starih, tradicionalnih načina gajenja i sakupljanja biljaka, pravljenja raznih specijaliteta, ili sve koji svoj odmor vole da provedu aktivno i radno, bilo uključivanjem u seoske poslove, poput kupljenja šljiva, pečenja rakije, branja malina, a mnogim od ovih aktivnosti posvećene su i mnogobrojne manifestacije.

Najčuvenija od njih svakako je Kosidba na Rajcu, koja je pravo, tradicionalno iskustvo i pravi doživljaj za sve koji do sada nisu imali prilike da saznaju šta je tradicionalna moba-kosidba. Praznik za učesnike i posmatrače, praćena brojnim folklornim programima koji čuvaju sećanje na tradiciju ovog kraja.

Reka Ribnica

Reka Ribnica pripada kolubarskom slivu i u nju se uliva u blizini Mionice, a njen ceo sliv čini prelaz iz brdsko-planinskog ka punom planinskom reljefu, pa se pravi avanturisti mogu upustiti u istraživanja njenog lepog kanjona. Takođe, Ribnička pećina sa okolinom stavljena je pod zaštitu države kao prirodno dobro.

Spomenik prirode Ribnica

Spomenik prirode Ribnica je jedinstveni spelološki objekat u Srbiji, koji obuhvata staništa čak 15 vrsta slepih miševa, koji predstavljaju prave prirodne retkosti. U neposrednoj bilzini nalazi se manastir Svetog Petra i Pavla sa starom školom. Sama Ribnička pećina je pravi izazov za sve avanturiste, i njen ulaz usekao je mali, pećinski potok, koji se račva i ponovo sastaje na izlazu iz pećine, dok je sama unutrašnjost veoma zanimljiva zbog stalaktita i stalagmita.

Iako je čitav ovaj kraj nedovoljno arheološki istražen, u Velikoj pećini u klisuri Ribnice pronađeni su tragovi ljudskog trajanja na ovim prostorima koji se vezuju za epohu srednjeg paleolita, i materijali starčevačke kulture, koja se razvijala oko 5.000 godina pre nove ere, pa se smatra da je ovo bilo jedno od najstarijih staništa čoveka na centralno-balkanskim prostorima.

Šalitrena ili Velika Ribnička pećina

Šalitrena ili Velika Ribnička pećina smeštena je u ataru sela Brežđe. Otvor pećine nalazi se na oko 10 metara iznad današnjeg toka reke, a otkrivena je krajem 70-tih godina XX veka. Arheološka istraživanja pokazala su ostatke slojeva pećine koji su datirani na neverovatnh 38. 000 godina pre sadašnjeg doba, a pronađeni su ostaci grubo obrađenog oružja i oruđa, kao i koštani artefakti.

Muzej posvećen kamenu

U neposrednoj blizini Ribničke pećine nalazi se i izuzetno interesantan muzej posvećen – kamenu. Otvorio ga je Predrag Petrović, biolog i istraživač, a u njemu je izloženo preko 300 geoloških eksponata, datiranih od srednjeg devona pa do gornje krede, perioda u koji je smešteno izumiranje dinosaurusa.

Spomen kuća u Robajama

U Robajama, selu u blizini Struganika, nalazi se još jedna interesantna spomen kuća koju možete posetiti, a posvećena je jednom od najznačajnih događaja Jugoslovenske istorije. U ovoj kući se 18. septembra 1941. godine Josip Broz Tito sastao sa prvom partizanskom jedinicom na oslobođenoj teritoriji. Zgrada je do danas sačuvana u autentičnom stanju, sa kuhinjom i dve sobe. Sačuvani su svi principi narodnog graditeljstva iz prvih decenija XX veka, jedinstvena u načinu gradnje, bez posebno obrađenih detalja ili ukrasa, ali čvrsta, skladna i veoma funkiconalna. U njenom dvorištu nalaze se i pomoćne zgrade, mlekara, koš i hlebna peć.

Manastir Svetih apostola Petra i Pavla (1909. godina)

Ukoliko ste ljubitelj istorije, možete obići i više crkava i manastira u ovom kraju, koje su tradicionalni baštinici i čuvari istorije i kulture. Najstariji je manastir Svetih apostola Petra i Pavla, koji zajedno sa starom školom čini značajan spomenik kulture ovoga kraja. Ovaj manastir se prvi put spominje 1657. godine, a zna se da je 1832. pretvoren u mirsku crkvu, da bi pretrpeo spaljivanje tokom burnog perioda Kočine krajine.

Današnji manastir podignut je 1909. godine, sa grčkim krstom upisanim u osnovu sakralne građevine, a sama crkva je izvedena od opeke i potom omalterisana sa veoma upečatljivom dekorativnom fasadom u horizontalnim linijama crvene i žute boje.

Stara škola u kojoj je svoja prva slova učio i sam Živojin Mišić (1839. godina)

Stara škola, u kojoj je svoja prva slova učio i sam Živojin Mišić, podignuta je 1839. godine u ustaničkoj Srbiji, nalazi se u neposrednoj blizini crkve, i pored nesumnjivih autentičnih vrednosti, veliki je svedok istorijskih prilika valjevskog i mioničkog kraja.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici (1856. godina)

Druga značajna crkva, i ujedno najstarija građevina u Mionici, podignuta je 1856. godine i posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Ova monumentalna građevina jedan je od simbola Mionice, i pripada barkonom stilu sa elementima kasnog klasicizma, te podseća na, recimo, Sabornu Crkvu u Beogradu. Svojim arihtektonskim odlikama i dekorativnom plastikom spada među najznačajnije spomenike crkvene arhitekture u Srbiji u drugoj polovini XIX veka.

Crkva Svetog Nikole u selu Krčmaru (1793. godina)

U selu Krčmaru nalazi se Crkva Svetog Nikole, po narodnom predanju zadužbina Kraljevića Marka, a zna se da je današnja građevina podignuta 1793. godine. Ktitori su joj poznate vojvode iz Prvog srpskog ustanka, Nikola i Milovan Grbović, koji su pored ove crkve i sahranjeni. Delovi ove crkve bili su životpisani, a freske su sačucane samo delimično u samom kubetu, ali čuvaju izuzetno vredne prikaze proroka i jevanđelista.

Velimirovi dvori – Jedno od najzanimljivijih mestaovog kraja

Jedno od najzanimljivijih mesta nalazi se u selu Ključ, i prekrivaju ga ostaci sakralnog kompleksa koji je poznat pod imenom Velimirovi dvori. Ovaj kompleks jednostavna crkvica sa kapelom, konacima i mutvakom, građeni postepno još u XV veku. Na prostoru oko ove crkve otkriven je veći broj grobova iz XVI i XVII veka, a izvesno je da ceo kompleks leži na daleko starijem naselju za koje se veruje da seže u prošlost čak 5.000 godina pre nove ere. Narodno predanje i verovanje vezalo je legendarnu ličnost, Kneza Velimira za ove gotovo fantastične i bajkovite ruševine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Struganik
Rent-A-Car - StruganikIzleti/Ekskurzije - Struganik

Drugi gradovi Zapadna Srbija