Destinacije :: Zaječarski okrug ::

Stara planina smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Stara planina je visokoplaninski masiv umereno kontinentalne klime, pod snegom gotovo pet meseci godišnje, a njen krajolik čine strme padine i oštri usponi, vodopadi neverovatne lepote, proplanci sa planinskim lekovitim biljem i šume bogate voćem. Raskošna lepota ove planine pleni tokom čitave godine i pravi je skriveni dragulj za sve ljubitelje netaknute prirode.

Ovde raste više od hiljadu vrsta biljaka od kojih čak 100 endemskih, i ovo je područje izuzetne prirodne vrednosti, zbog čega je Stara planina i dobila status Parka prirode 1997. godine. Mnoge biljne vrste su zbog svoje izuzetne retkosti stavljene pod zaštitu države.

Najviši vrh ove srpske planinske lepotice je Midžor (2.169 mnv)

Stara planina regionalno se nalazi u istočnoj Srbiji, a čini prirodnu granicu između Srbije i Bugarske, a prirpada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad, sa površinom od 1,802 kvadratna metra. Najviši vrh ove srpske planinske lepotice je Midžor, smešten na nadmorskoj visini od čak 2.169 metara. Čitav masiv je dugačak 550 kilometra, i proteže se istočnom granicom Srbije.

Na Staroj planini nalazimo čak pet strogih prirodnih rezervata

Na Staroj planini nalazimo čak pet strogih prirodnih rezervata: Draganište i Smrče su najočuvaniji rezervati smrčeve šume u čitavoj Srbiji, Golema reka verovatno jedna od poslednjih bukovih prašuma a Vražja glava i Kopren su oblasti bogate retkim i endemskim biljnim vrstama, među kojima se mogu naći i – biljke mesoždreke. Zastupljene su i brojne životinjske vrste – tekunice, risovi, medvedi, ali i razni vodzemci i gmizavci, potočne pastrmke i druge ribe, kao i neverovatnih 116 vrsta leptirova.

Ljubitelji posmatranja ptica će uživati na Staroj planini

Malo je poznato da je Stara planina sa svoje 203 vrste ptica uključena u registar područja od međunarodnog značaja za ptice Evrope, sa najvećim diverzitetom ptica u širem području Balkana, što je čini orintološkim centrom Srbije.

Babin zub (1.785 mnv) – Jedan od najpoznatijih vrhova Stare planine

Babin zub je jedan od najpoznatijih vrhova ove planine i ušuškan je na nadmorskoj visini od 1.785 metara. Pored toga što je zaštićeni prirodni rezervat, Babin zub je i centar rekreativnih i društvenih aktivnosti, sa privatnim i hotelskim smeštajem i neznemarljivom ponudom tokom čitave godine. Okolina je bogata izvorima vode, rečicama, potocima, vodopadima i jezerima.

Ski centar Stara planina

Stara planina ubrzano postaje jedna od omiljenih destinacija ljubitelja zimskih sportova, kako zbog svog povoljnog geografskog položaja, tako i zbog prizora netaknute prirode, ali i sve bolje turističke ponude i moderne opreme ski staza i hotela. Stara planina ima više od 13 kilometara izuzetno uređenih staza koje u jedinstven sistem povezuju žičare, četvorosedi, popularna ”sidra” i ski liftovi, ali i prva gondola u Srbiji, koja kabinama za 8 osoba prevozi putnike od hotela do staza. Sistem skijališta čine centar Babin zub, Jabukovičko ravnište i Falkenštajner hotel Stara planina.

Staze različitih težina namenjene su skijašima svih kategorija, a postoje i ski-vrtići za najmlađe skijaše, dok je za ljubitelje ekstremnih sportova obezbeđena staza za slobodnu vožnju. Uz to, Stara planina opremljena je veštačkim osneživačima, kako zimske čarolije ne bi izostale čak i u slučaju nepovoljnog vremena. Od rekreativne ponude van ski sezone, izuzetno su popularne pešačke i biciklističke ture, ali i ekstremni sportovi kao što su paraglajding i alpinizam.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se u blizini sela Dojkinci, na Staroj Planini, na 1050 metara nadmorske visine. U toku najtoplijeg perioda godine, voda ovde samo kaplje preko stena, dok u ostalim periodima ovaj vodopad se prikazuje u punoj lepoti. Najbolji period za obilazak vodopada Tupavica je proleće, ili jesen, ako nije bila sušna godina. Neverovatno čista i hladna voda pada sa visine od oko 15 metara preko stena crvene boje, što stvara spektakularan prizor.

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero smešteno je u delu Stare planine koje se zove Visok, na srednjem delu toka reke Visočice. Sadašnja veštačka brana nalazi se oko 1 km nizvodno od nekadašnjeg sela Zavoj, koje je nastankom jezera potopljeno, i po kome je jezero i dobilo naziv. Inače, Zavojsko jezero vodu dobija od svojih pritoka Gostuške reke, Belske reke i Visočice, koja ujedno predstavlja i jedinu otoku jezera.

Voda iz jezera se koristi za potrebe hidroelektrane „Pirot”, a u letnjim mesecima popularna je destinacija za stanovnike jugoistočne Srbije i turiste koji su u poseti Staroj planini, pošto su obale jezera sređene, pa je ovde omogućeno kupanje, a postoje i mesta gde možete kupiti osveženje.

Ljubitelji lova će uživati na Staroj planini

Na područiju opštine Knjaževac postoje četiri lovišta ukupne površine 60.000 hekatra, a zastupljena je trofejna divljač, fazani, zečevi i vidre. A, za ljubitelje ribolova, Stara planina je prošarana rečicama i potocima u kojima se može pecati pastrmka potočara, klen, krkuša, belica, a ima i rečnih rakova.

Mаnаstir Svetog Đorđa (XIV vek)

Mаnаstir Svetog Đorđa nalazi se u pirotskom selu Temska, na obroncima Stare planine. Izgrađen je u XIV veku i zadužbina je braće Dejanović, sestrića cara Dušana Silnog. Sagrađen je na temeljima prethodnog hrama iz XI veka čiji osnivač nije poznat. Manastir ima četiri konaka, a jedan od njih potiče iz XVI veka sa jedinstvenom arhitekturom za srpske manastire. Od osnivanja Temska je bio muški manastir sve do Oktobarske revolucije, kada ovde dolazi oko 40 ruskih monahinja koje grade novi konak.

Crkva Presvete Bogorodice (XIV vek)

Crkva Presvete Bogorodice je najoriginalniji i najvredniji spomenik kulture timočke eparhije. Zadužbina je nepoznatog vlastelina, a smatra se da je podignuta u prvoj polovini XIV veka. Nalazi se u selu Donja Kamenica, nadomak Knjaževca. Osnova crkve je u obliku upisanog krsta. Zasvedena je poluobličastim svodom, a njeno kube počiva na pandantifima. Arhitektura je kombinacija romanike, gotike i moravskog stila. Živopis crkve je od izuzetne vrednosti, i stilski i ikonografski, a kao posebna vrednost ističe se jedinstvenost i umetnička vrednost fresaka.

Manastir Svete Troijce (1457. godina)

Manastir Svete Troijce je u svojoj burnoj istoriji više puta uništavan, te nije sa sigurnošću utvrđeno njegovo ktitorstvo. Prema rekonstruisanom napisu koji se nalazi u naosu hrama, manastir je podignut 1457. godine, a ktitorstvo je pripisano najmlađem sinu despota Đurđa, Lazaru Brankoviću. Ubraja se u zaštićena kulturna dobra od velikog kulturnog značaja. Nažalost, unutrašnjost crkve i i freske očuvane su samo u tragovima.

Manifestacije koje se održavaju na Staroj planini

Svake godine na staroj planini održavaju se tri tradicionalne kulturne manifestacije: “Sabor na Pandžur”, “Molitva pod Midžorom” i “Međunarodni sabor na Kadibogazu” – i sve one su u duhu tradicionalnih specijaltieta etno-kuhinje, sa smotrama umetničkih društava i izvorne srpske muzike.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Stara planina
Rent-A-Car - Stara planinaIzleti/Ekskurzije - Stara planina

Drugi gradovi Zaječarski okrug