Destinacije :: Srem ::

Sremski Karlovci smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na desnoj obalo Dunava u podnožju Fruške gore i na samo 10km od Novog Sada, nalaze se Sremski Karlovci. Grad u kojem živi svega desetak hiljada stanovnika predstavlja centar srpske duhovnosti i kulture. Zbog svoje zanimljive arhitekture često ga nazivaju i „grad muzej“.

Ovo je grad u kojem je vreme stalo i koji podseća na neka davna lepša vremena, a priča o njemu svakako počinje na Centralnom trgu koji krase mnoga istorijska i kulturna zdanja, svako je staro više od 100 godina i svako ima svoju priču. Trg je projektovan po uzoru na austrijske trgove, ali nosi ime čuvenog srpskog pesnika koji je tu i rođen Branko Radičević.

Patrijarški dvor

Patrijarški dvor sagrađen je krajem XIX veka, a i danas spada u najvelelpnije građevine u celoj Srbiji. Sve do 1930. godine bio je dom Patrijarha srpskog, a danas je sedište episkop sremskog ima status letnje rezidencije Patrijarha. U Dvoru se nalazi Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve.

Saborna crkva

Saborna crkva posvećena je Sv. Nikoli i podignuta je 1762. godine. Osim svog verskog značaja, crkva ima i veliki kulturno istorijski značaj, naime u njoj se pored fresaka nalaze i slike čuvenog Paje Jovanovića i mošti drugоg srpskоg аrhiеpiskоpа Svеtоg Аrsеniја Srеmcа i Čudоtvоrnа ikоnа Prеsvеtе Bоgоrоdicе Bеzdinskе.

Karlovačka gimnazija

Karlovačka gimnazija, prva srpska gimnazija počela je sa radom 1791. godine. Nastava je u početku bila na latinskom i nemačkom jeziku, a tek od 1848. godine počela je nastava na srpskom jeziku. U školi je odigrana prva pozorišna predstava i osnovana prva moderna biblioteka. Danas se ovde nalazi čuvena filološka gimnazija.

Fontana „četiri lava“

Fontana „četiri lava“ nalazi se u središnjem delu Trga. Izgrađena je 1799. Godine i predstavlja krunu završetka izgradnje karlovačkog vodovoda. Legenda kaže da ko pije vode sa ove česme, sigurno će se vratiti i venčati u Sremskim Karlovcima.

Prva srpska bogoslovija

Prva srpska bogoslovija, osnovana je 1794. Godine od strane mitropolita Stefan Stratimirović. Zgrada Bogoslovije, u kojoj se i danas odvija nastava za buduće sveštenike, je izgrađena 1900. Zgrada Magistrata je podignuta 1811. godine u neoklasičnom stilu. Prvobitno je zgrada bila namenjena potrebama garnizona, a kasnije je ustupljena slobodnom gradu Sremskim Karlovcima. Sa balkona ove zgrade je 15. maja 1848. godine objavljena odluka Majske skupštine o proglašenju Srpske Autonomne Vojvodine.

Kapela Gospe od mira

Kapela Gospe od mira nalazi se na brdu iznad Sremskih Karlovaca i sagrađena kao sećanje na Karlovački mir koji je sklopljen 26. januara 1699. godine između Svete Alijanse (Austrije, Poljske i Venecije) i Turske. Prostor u kome su se odvijali pregovori bio je u obliku turskog šatora i imao je četvoro vrata, što je omogućilo istovremeni ulazak sve četiri pregovaračke strane. Tokom ovih pregovora po prvi put u istoriji diplomatije upotrebljen je okrugao pregovarački sto. Odlukom bečkog Ratnog saveta prvobitna sala za konferencije, koja je bila izgrađena od drveta, zamenjena je današnjom kapelom koja je sagrađena 1817. godine i ona, kao i prvobitna zgrada ima oblik turskog šatora sa četvoro vrata, s tim što su istočna vrata, na koja su ušli turski pregovarači, kasnije zazidana.

Čuvena karlovačka izletišta

Dvorska bašta

Dvorska bašta je prirodni kompleks koji se nalazi u samom gradu. Osnovana je 1848. godine kao botanička bašta – ogledno dobro za praktičnu nastavu učenika Gimnazije i Bogoslovije. Danas se prostire na dva nivoa, u gornjem delu su sportsko-rekreativni sadržaji, a u donjem šetališta.

Stražilovo

Stražilovo, nalazi se na samo 4 km od Sremskih Karlovaca, jedno je od najpopularnijih izletišta na Fruškoj Gori. Pored prirodnih lepota, popularnosti ovog izletišta doprineo je i Branko Radičević, čiji grob i spomenik se nalaze na vrhu brda. spomenik je podignut 1883. godine. Do spomenika vodi uređena planinarska staza i stiže se za dvadesetak minuta. U spomenik (koji je inače u jako lošem stanju), ugrađeno je 8 kamenih blokova iz svih srpskih zemalja (Lovćen, Fruška Gora, Dinara, Avala…).

Na samom spomeniku su uklesane reči: “Mnogo teo, mnogo započeo, čas umrli njega je pomeo.”

Koviljsko-petrovaradinski rit

Koviljsko-petrovaradinski rit predstavlja specijalni rezervat prirode pod zaštitom države koji ima atraktivne pejzažne karakteristike i značajan biodiverzitet. Najveće vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika, očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica, raznovrsnost i bogatstvo faune i prisustvo retkih i proređenih vrsta.

Vino Bermet

Kad kažemo Sremski Karlovci pomislimo na vino, i to Bermet. To tradicionalno desertno aromatično vino koje se proizvodi vekovima. Prvobitno se koristilo kao lek, ali je vremenom njegov izuzetan ukus doprineo tome da počne da se proizvodi i za uživanje. Bečki dvor je od karlovačkih vinara unapred kupovao Bermet po visokim cenama. Ono po čemu je posebno je njegov izuzetan ukus, koji mu daju lekovite biljke, začini i suvo voće koje mu se dodaje tokom procesa proizvodnje. U čast ovog, a i ostalih vina po kojem je ovaj kraj poznat, krajem septembra svake godine se organizuje Karlovačka berba grožđa.

Tradicionalni kolač Kuglof

Prvi podaci o kuglofu datiraju iz druge polovine XVII veka. Članovi nemačkog udruženja za dobrosusedske odnose “Karlowitz” iz Sremskih Karlovaca do danas su sakupili gotovo 400 recepta. Danas ga domaćice prave sa dodacima – kakaa, suvog grožđa, badema, lešnika, oraha, raznog zrnevlja… Još uvek se stariji ljudi sećaju načina kako se jeo, uglavnom sa belom kafom, a u novije vreme i sa kakaom. Najpoznatiji su starinski, šareni, mramorni i vinski kuglof. U čast ovog tradicionalnog kolača u Sremskim Karlovcima se svake godine u junu mesecu organizuje “Festival kuglofa”.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sremski Karlovci
Rent-A-Car - Sremski KarlovciIzleti/Ekskurzije - Sremski Karlovci

Drugi gradovi Srem