Destinacije :: Istočna Srbija ::

Srebrno jezero smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Srebrno jezero se nalazi na desnoj obali Dunava. Nekada je bilo samo rečni rukavac, međutim zatvoren je dvema branama, kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda. Nalazi se u blizini grada Veliko Gradište. Prosečna širina jezera je 300m, a prosečna dužina 14km, dakle, zauzima površinu od oko 4km². Dubina jezera je oko 8 metara, a nadmorska visina na kojoj se nalazi 70m.

U okolini jezera smešteni su brdo Gorica i Lipovača brdo, dok zapadni deo doline zatvara Veliko brdo sa svojim najvišim vrhom Anatema, na 324m nadmorske visine. Jezero okružuju mesta Veliko Gradište, Zatonje, Biskuplje i Kisiljevo.

Ribolov na Srebrnom jezeru

Jezero je nepravilnog oblika koji podseća na luk. S obzirom na to da u okolini nema industrijskih zona i da je nivo zagađenja nizak, kao i zahvaljujući prirodnoj filtraciji koju omogućava mnoštvo peščanih dina koje pokrivaju dno, jezerska voda je čista i prozirna. Bogato je ribom, pa stoga pored ostalih turista naročito privlači ribolovce. Riblji fond uključuje amura, šarana, soma, štuku, smuđa i ostalu slatkovodnu ribu.

Srebrno jezero je poznato i po rekordu za Ginisa

Posebnu zanimljivost čini to što se ovo jezero pominje u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je iz njega izvađen najveći šaran, težak, ni manje ni više nego 44kg.

Kako je jezero dobilo ime

Jezero je dobilo ime po milionima iskrica koje čine da ono po zalasku sunca ima srebrni odsjaj. S obzirom da odiše izuzetnom lepotom, od svog nastanka je postalo omiljeno izletište, i okosnica turizma ovog kraja, a u poslednje vreme ga nazivaju i srpskim morem.

Silverlake resort

Silverlake resort centralni je smeštajni objekat na jezeru, veoma moderan i popularan. Međutim oko jezera se nalaze brojna vikend naselja, kategorisane vikendice, vile i drugi smeštajni objekti. Mlađim generacijama, ili onima koji se tako osećaju, posebno je zanimljivo kampovanje, u auto-kampu u kome hladovina bagremove šume čini boravak nezaboravnim.

Plaže

Plaže i šetališta su uređeni, a gostima su na raspolaganju i brojni sportsko rekreativni tereni, akva klub, biciklistička staza i staza za trčanje. Na samom jezeru je motonautika zabranjena, ali, posetiocima je omogućeno skijanje na vodi, kao i vožnja pedalinima i kanuima.

Šetelište pokraj Srebrnog jezera

Na šetalištu kraj Srebrnog jezera nalazi se kutak i za najmlađe posetioce. Sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima, ovaj uređen i organizovan prostor na otvorenom je pravo mesto za zabavu i druženje mališana.

Šta možete posetiti u blizini Srebrnog jezera

U okolini jezera postoje brojne kulturno istorijske znamenitosti koje prilikom boravka na jezeru valja posetiti. Tu su srednjovekovni Golubački grad – tvrđava sa zanimljivim istorijatom i legendama, Obilićeva zadužbina – manastir Tumane, zatim manastir Nimnik, za koji se smatra da potiče iz doba Maričke bitke. Ljubitelji krstarenja mogu i brodom otploviti do Ramske ili Golubačke tvrđave, te Đerdapske klisure ili pak Lepenskog vira.

Manifestacije koje se održavaju na Srebrnom jezeru

U okviru turističke organizacije Velikog Gradišta, koje je zaduženo i za turizam na Srebrnom jezeru, organizuju se, tokom godine i brojne manifestacije. Neke od njih su Dani cveća koji se održavaju tokom maja u selu Kušiće, Carevčevi dani koji su, kao što im ime kaže, posvećeni Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda. Manifestacija se održava svakog jula u Velikom Gradištu. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe organizuje se avgusta meseca, tokom Alaskih večeri, a Pasuljijada je manifestacija nastala kako bi se zaštitilo ime poznate sorte pasulja, gradištanac, iz ovog kraja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Srebrno jezero
Rent-A-Car - Srebrno jezeroIzleti/Ekskurzije - Srebrno jezero

Drugi gradovi Istočna Srbija