Destinacije :: Bačka ::

Sombor smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Sombor je romantičan grad, grad kulture, smešten u severozapadnom delu Bačke i graniči se sa pet opština i teritorija van Srbije. Stoga se ovde mešaju mnogi uticaji, kulturni i istorijski koji su svakako doprineli tome da grad i u pogledu arhitekture, ali i gastronomije i muzike bude istkan i prožet mnogim razlikama koje ga čine zaista jedinstvenim.

Kako je nastao grad Sombor

O samom nastanku grada se i dalje vode mnogobrojne polemike, a sve zbog nepotpunih i izuzetno oskudnih istorijskih izvora. Iole poverljivi izvori govore da je u XIV veku na izvesnom vlastelinskom imanju koje je bilo u posedu ugarske porodice Cobor počelo razvijanje grada čiji su temelji bili tu i pre njih. Prvi arhivski pomen njihove porodice datira iz 1364. godine. Ova srednjovekovna naseobina je kasnije ojačala, a broj domova i žitelja se uvećavao iz godine u godinu. Sombor danas broji oko 50.000 stanovnika.

Sombor je grad sporta

U Somboru se sportski duh i negovanje tela gaje godinama unazad. Grad se diči osnivanjem Šahovskog društva davne 1867.godine, Kluba mačevalaca (1872.godine), Somborskog klizačkog udruženja, kao i najstarijeg atletskog kluba u zemlji – kluba Maraton.

Prelepa arhitektura Sombora

Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, kulturnom životu i centru koji ima primerke iz XVIII i XIX veka. Narodno pozorište, Gradski muzej Sombor, Moderna Galerija, Galerija Milan Konjović, Galerija Save Stojkova, Srpsko čitalačko društvo i mnoge druge institucije sedište su našle upravo u Somboru i zbog toga ga vredi obići.

Bogata istorija ovog grada svakako uključuje i činjenicu da se u njemu nalazi najstarija institucija za srednje obrazovanje na srpskom jeziku. Grad je takođe poznat i kao dom velikog broja manjih udruženja uključujući i hrvatsko udruženje Vladimir Nazor, Jevrejsku oblast i nekoliko manjih organizacija.

Arhitektura javnih i privatnih zgrada u mnogome zadiviljuje veliki broj turista. Ove građevine mahom su u vlasništvu bogatih ljudi, a arhitektura je uglavnom pratila trend austro-ugarskih modela i pospešuju činjenicu da je Sombor živi muzej trovekovne arhitekture koja se razvijala u centralnoj Evropi. Sva bitna zdanja arhitekture ovenčana su ulicama koje uokviruju sam centar grada. To su Venac Stepe Stepanovića, Venac Petra Bojovića, Venac Živojina Mišića i Venac Radomira Putnika. Unutar samog venca ponosno stoje dve znamenitosti — Županija i Karmelićanska crkva.

U blizini Sombora se nalazi veliki broj salaša

Ukoliko obilazate Zelengrad – kako neretko nazivaju Sombor nemojte propustiti brojne salaše koji su često bili glavni protagonisti narodnih i izvornih pesama. U okolini Sombora postoji čak 16 salaških naselja, a razvoj turizma u ovim salašima razvija se neverovatnom brzinom.

Zgrada Županije (XIX vek)

Zgrada Županije datira još sa kraja XIX veka i nekada je bila centar administracija Bačko-bodroške županije. Bilo kako bilo, danas se ovde održavaju sednice skupštine opštine Sombor. Ukoliko želite da posetite ovu zgradu potrebno je prethodno se najaviti turističkom centru grada. U ovoj zgradi nalazi se i najveće ulje na platnu u Srbiji, i to veličine 7×4 metara, a to je slika ”Bitka kod Sente”. Na slici su prikazani vojnici pod komandom princa Eugena Savojskog, a tela nekih vojnika prikazana su u prirodnoj veličini.

Srpska čitaonica i kuća Laze Kostića

Po izlasku iz Županije možete prošetati pešačkom zonom do Trga Svetog Đorđa sa čije se desne strane nalazi Srpska čitaonica osnovana sredinom XIX veka i to na inicijativu izvesnog broja učenih i uglednih Srba poput pesnika Laze Kostić, koji je i sam bio predsednik čitaonice do svoje smrti. Ispred same zgrade nalazi se i bista Laze Kostića koji sedi na klupi i čita, kao i njegova kuća.

Fijakeri su simbol Sombora

Ukoliko vam se vožnja fijakerom učinila otrcana to svakako nećete misliti nakon što posetite Sombor. Neka od više vrsti vožnje fijakerom vratiće vas više desetina godina unazad, a vožnja će vam proći kao tren. Fijakerista vam može ispričati priču o istoriji značajnih zgrada i objekata pored kojih se prolazi.

Galerija Milan Konjović

Galerija Milan Konjović svakako je jedna od nezaobilaznih tačaka kada dolazite u Sombor. Otvorena je sredinom XX veka i to poklanjanjem 500 slika gradu Somboru, gde je ovaj znameniti slikar i rođen.

Gradska kuća u Somboru

Kao i svaki grad, i Sombor poseduje velelepnu gradsku kuću koju vredi obići, a koja je uvrštena na listu građevina pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Gradska kuća kakvom je danas poznajemo nastala je 1840. godine, dok je prvobitno izgrađena skovo vek ranije – 1749. godine.

U prizemlju ove velelepne građevina nalaze se mnogobrojni dućani, a dvorište je nekada služilo za odlaganje vatrogasne opreme i štala za varoške konje. Nekada je u ovoj zgradi bio smešten i arhiv grada, kao i gradska biblioteka. Danas se ovde nalaze prostorije političkih stranaka i nevladinih organizacija, a u prizemlju su se zadržali lokali.

Restoran ćevabdžinica Slon

Ovaj restoran je svakako deo kulturne istorije grada Sombora u gastronomskom smislu. Restoran je osnovan još početkom XX veka, a hrana se sprema po tradicionalnim receptima i sa velikom ljubavlju od strane vrhunskih kulinarskih majstora. Kada se umorite od razgledanja grada možete posetiti ovaj restoran i uživati u finom enterijeru i ukusnoj hrani.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija

Danas je crkva Svetog velikomučenika Georgija jedna od dve najpoznatije u Somboru. Sa njenom izgradnjom počinje se 1759. godine, a crkveni toranj izgrašen je 1791. godine kada ona dobija svoj konačni izgled. Mešavina rokokoa i neoklasicizma u njenoj arhitekturi veoma je interesantan. Upravo u ovoj crkvi sahranjeni su neki od poznatijih žitelja grada. Crkva je takođe poznata i pod nazivima Velika pravoslavna crkva ili Svetođurđevska crkva.

Crkva Presvetog Trojstva (XVIII vek)

Crkvu Presvetog Trojstva meštani nazivaju još i Stara katolička crkva, a kao okviran datum izgradnje uzima se sam početak XVIII veka. Crkva je primerak tipično barokne arhitekture i ima toranj koji je visok čak 56 metara. Njena fasada, kao i čitav enterijer uređeni su u stilu baroka i rokokoa. U kripti ispred crkve sahranjeni su neki značajni somborski građani.

Bistro Mali Akvarijum

Kafu možete popiti u predvinoj atmosferi u vrtu ovog malenog bistroa. Akvarijum spada u najpopularnije kafiće u gradu, a ističe se izuzetnim komforom i odličnim izborom muzike koja uglavnom prati nešto opušteniju atmosferu – chill, lounge, reggea ili nešto slično. Kafić postoji skoro 20 godina, a kada ovde budete proveli koji sat nakon obilaska Sombora biće vam jasno i zbog čega ima tako dugu tradiciju i dobar glas.

Sombor nosi epitet Zelengrada

Ako nakon obilaska svih znamenitosti kulturno-istorijskih i gastronomskih ipak poželite da ostanete još neko vreme u Somboru, odvojite dovoljno vremena za laganu šetnju ovim prekrasnim vojvođanskim gradom koji čuva drvored ukupno dugačak 121 kilometar možda zbog kojeg upravo i nosi prekrasni epitet Zelengrada. Sombor je nestvaran i kao takav zaslužuje da mu se priđe sa puno pažnje i posvećenosti. Grad će ispuniti sva vaša očekivanja i odvešće vas još korak dalje – u udobnu vožnju fijakerom pokraj prelepih drvoreda, dok se u vazduhu širi miris ukusne, domaće kuhinje.

U tem Somboru…

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sombor
Rent-A-Car - SomborIzleti/Ekskurzije - Sombor

Drugi gradovi Bačka